Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην απομόνωση ο Πούτιν

Με την πλάτη στον τοίχο ο Ρώσος πρόεδρος, αναζητεί συμμάχους που θα τον βγάλουν από το αδιέξοδο. «Άνοιγμα» στην Βόρεια Κορέα.

  • Real.gr
Στην απομόνωση ο Πούτιν
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν και πλέον αναζητεί νέους συμμάχους που θα τον βγάλουν από το αδιέξοδο. Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ οι κυρώσεις κατά της Μόσχας παραμένουν. ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα δεν δείχνουν διάθεση να κάνουν βήμα πίσω.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επικύρωσε νόμο με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στην Μόσχα, προκαλώντας την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, η ΕΕ εισήγαγε νέα μέτρα με τα οποία απαγορεύονται ευρωπαϊκές επενδύσεις στην παράνομα προσαρτημένη στη Ρωσία ουκρανική περιφέρεια της Κριμαίας.

Η απομόνωση αρχίζει να αφήνει σημάδια και στην ρωσική οικονομία. Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ύφεση είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων της Δύσης. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν αναμένεται να καταγραφεί ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια. Το ρούβλι έχει χάσει το 30% της αξίας του από την αρχή του 2014. Η πτώση της τιμής του ρωσικού νομίσματος καθιστά αυτόματα πιο ακριβό το εξωτερικό χρέος της χώρας.

Η δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο εσωτερικό της χώρας λόγω της στάσης του στο θέμα της Ουκρανίας, ωστόσο τα περιθώρια στενεύουν και πλέον αναζητεί «φίλους» για να «δραπετεύσει» από αβέβαιο για την χώρα του οικονομικό μέλλον.

Άνοιγμα στην Βόρεια Κορέα

Γι’ αυτό και, παρά την θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ανακοίνωση του FBI που ανέφερε ότι Η Βόρεια Κορέα ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση που διαπράχθηκε εναντίον της εταιρείας παραγωγής και διανομής κινηματογραφικών ταινιών Sony το φθινόπωρο, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε άνοιγμα χθες στον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσκάλεσε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκεφθεί τη Μόσχα τον ερχόμενο Μάιο για να μετάσχει στους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από τη νίκη των Σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν απαντήσει θετικά, θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν σε ξένη χώρα από το 2011, όταν και ανέλαβε τα ηνία της ασιατικής χώρας. Μάλιστα, ο προσωπικός απεσταλμένος του Βορειοκορεάτη ηγέτη ταξίδεψε στην Ρωσία τον προηγούμενο μήνα, σε μία προσπάθεια προσέγγισης των δύο χωρών.

Η Μόσχα χρειάζεται την συνεργασία με την Βόρεια Κορέα για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά από την χώρα και θα φτάνει στην Νότια Κορέα. Την ίδια ώρα, και η Πιονγκιάνγκ αναζητά έναν δυνατό σύμμαχο ενάντια στην διεθνή κατακραυγή σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το πυρηνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα, μία επιτροπή του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού να παραπέμψει την Βόρεια Κορέα σε διεθνές Δικαστήριο, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Υπενθυμίζεται ότι Βόρεια και Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν το 2003 συζητήσεις προκειμένου να «καθαρίσει» από πυρηνικά όπλα η κορεατική χερσόνησος. Ωστόσο, οι συζητήσεις σταμάτησαν όταν η Πιονγιάνγκ, το 2006 και το 2009, προχώρησε σε πυρηνικές δοκιμές. Πρόσφατα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι.





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v