«Πυρά» Πάπα κατά του Βατικανό

Πάσχουμε από πνευματικό Αλτσαχάιμερ, κατηγόρησε ο Ποντίφικας την Κουρία, τη γραφειοκρατία του Βατικανό.

  • Real.gr
«Πυρά» Πάπα κατά του Βατικανό

Ο Πάπας Φραγκίσκος ξεσπάθωσε εναντίον της γραφειοκρατίας του Βατικανό, αναφέροντας έναν «κατάλογο ασθενειών» από τις οποίες πάσχει η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας, επισημαίνοντας ως ιδιαίτερες «ασθένειες» το «πνευματικό Αλτσχάιμερ» και τις κουτσομπολίστικες κλίκες.

Ο παραδοσιακός χαιρετισμός του Πάπα για τα Χριστούγεννα προς τους καρδιναλίους, τους επισκόπους και τους ιερείς που διοικούν την Αγία Έδρα δεν περιελάμβανε ανταλλαγή θερμών ευχών για τις άγιες αυτές ημέρες, αλλά στην ουσία ήταν καταγραφή μίας «βρώμικης λίστας» την οποία ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας αποκάλεσε «ασθένειες της Κουρία», τις οποίες θέλει να θεραπεύσει. 

Η σκληρή κριτική του Πάπα προκάλεσε έντονες ενοχλήσεις σε αρκετούς κληρικούς. Ο Ποντίφικας τόνισε: «Η Κουρία πρέπει να αλλάξει, να βελτιωθεί. Μία Κουρία που δεν θα ασκεί κριτική στον εαυτό της, δεν θα ανανεώνεται, δεν θα προσπαθεί να βελτιώνεται, είναι ένας άρρωστος οργανισμός».

Δήλωσε, επίσης, πως θα ήταν «καλό βήμα για όλους μας να προετοιμαστούμε για τα Χριστούγεννα» και στη συνέχεια απαρίθμησε τον «κατάλογο των ασθενειών» που πλήττουν το Βατικανό.

Η πρώτη ήταν «το αίσθημα της αθανασίας, της ανοσίας και του αναντικατάστατου. Προέρχεται από την παθολογία της εξουσίας, από ένα σύμπλεγμα των επίλεκτων, έναν ναρκισσισμό που μας κάνει να βλέπουμε την εικόνα μας παθιασμένα και όχι την εικόνα του Θεού που αποτυπώνεται στους άλλους, ειδικότερα στους αδύναμους».

Ο Πάπας έκανε ακόμη λόγο για «υπαρξιακή σχιζοφρένεια». Όπως εξήγησε αυτή αφορά τους κληρικούς που «ζουν διπλή ζωή», εγκαταλείποντας τα ποιμαντικά τους καθήκοντα για να επικεντρωθούν μόνο στα γραφειοκρατικά καθήκοντα που τους κάνουν να «χάσουν την επαφή τους με την πραγματικότητα και τους αληθινούς ανθρώπους».

Μίλησε επίσης για την ασθένεια «της φλυαρίας, της γκρίνιας και του κουτσομπολιού. Αυτή είναι η ασθένεια των δειλών που δεν έχουν το κουράγιο να μιλήσουν απευθείας κι έτσι μιλούν πίσω από την πλάτη των άλλων» δήλωσε.

Τέλος, υπάρχει το «πνευματικό Αλτσχάιμερ», γιατί οι ηγέτες του Βατικανού «έχουν ξεχάσει ότι γνώρισαν τον Ύψιστο» και «εξαρτώνται αποκλειστικά από το παρόν, τα πάθη τους, τα καπρίτσια και τις μανίες τους… γίνονται σκλάβοι ινδαλμάτων που έφτιαξαν με τα δικά τους χέρια

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v