Γεύσεις διά χειρός ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου

Γιορτή Ελιάς και Λαδιού από τους επανενταξιακούς τρόφιμους του ΨΝΘ.

  • Real.gr
Γεύσεις διά χειρός ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου
Με μουσικές, τραγούδια και γεύσεις, από προϊόντα των ελαιόδεντρων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε φέτος, για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Μονάδα Πρασίνου του ΨΝΘ, με σκοπό την ενίσχυση και προβολή της προσπάθειας των ασθενών, αλλά και για να παρουσιάσει τα προϊόντα που καλλιεργούνται και παράγονται με τη συμμετοχή, επιμέλεια και προσωπική εργασία των επανενταξιακών ασθενών.

Στην Γιορτή Ελιάς και Λαδιού οι επανενταξιακοί ασθενείς πρόσφεραν ελιές, ελιόψωμο, ψωμί με λάδι, φέτα με λάδι και τσίπουρο και με το συγκρότημα «Εμείς και Εσείς», που απαρτίζεται από επανενταξιακούς ασθενείς, πλαισίωσε μουσικά τη Γιορτή.

«Κάθε χρόνο οι επανενταξιακοί ασθενείς που μετέχουν στην Μονάδα Πρασίνου, συλλέγουν την ελιά από τα ελαιόδεντρα των 120 στρεμμάτων του νοσοκομείου», ανέφερε ο επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Πρασίνου, Κώστας Κόντο και συμπλήρωσε:

«Παρόλο που η χρονιά μας δεν ήταν τόσο πολύ καλή, ότι μπορέσαμε να συγκομίσουμε το κάναμε λάδι και αυτή τη στιγμή το προωθούμε στον κόσμο για να δοκιμάσει ελιές και λάδι. Οι ασθενείς που μετέχουν στην Μονάδα Πρασίνου είναι 35, ενώ στα 13 χρόνια που λειτουργείας της μετείχαν συνολικά 380 επανενταξιακοί ασθενείς».

Μείωση υποτροπών λόγω ενασχόλησης με τη φύση

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπογράμμισε ότι γίνεται επεξεργασία των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί για τη σχέση που μπορεί να έχει το φυσικό περιβάλλον στην ψυχική ασθένεια.

«Τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι έχουμε μείωση των υποτροπών, που σημαίνει μείωση των νοσηλειών. Αυτό είναι αποδεδειγμένο βάση στοιχείων από το Γραφείο Κίνησης του ΨΝΘ», πρόσθεσε ο κ. Κόντος.

«Παρόλα αυτά», είπε, «εμείς επιδιώκουμε να βγάλουμε συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, ακριβώς για τη σχέση φυσικού περιβάλλοντος με τη ψυχική υγεία, τα οποία θα κοινοποιήσουμε μόλις τελειώσει η επεξεργασία τους».

Ανέφερε ακόμη ότι οι επανενταξιακοί ασθενείς ασχολούνται καθημερινά τέσσερις ώρες (8.30-12.30) στις διάφορες ομάδες (καθαριότητας , διαχείρισης περιβάλλοντος, συλλογής φύλλων και κλαδιών (για κόμποστ, συλλογής ελιάς, για τους εξωτερικούς χώρους νοσοκομείου), κ.α.

«Αυτό που κάνουν οι ασθενείς το ευχαριστιούνται. Το βλέπω στην ψυχολογική τους διάθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τους λέω αύριο έχετε ρεπό αυτοί θέλουν να έρχονται εδώ γιατί αισθάνονται σαν σπίτι τους, ειδικά κάποιοι ασθενείς που δεν έχουν οικογένειες», τόνισε.

Στόχος να επανενταχθούν στην κοινωνία

«Οι επανενταξιακοί ασθενείς», είπε ο κ. Κόντος, «είναι άνθρωποι ηλικίας 25-55 ετών που νοσηλεύτηκαν στο παρελθόν στο ΨΝΘ. Στόχος μας είναι να αποκτήσουν δεξιότητες, ούτως ώστε να επανενταχθούν στην κοινωνία».

«Δεν έχουν εργασία, ζούνε συνήθως με μια σύνταξη από την Πρόνοια και εμείς τους υποβοηθούμε με το κίνητρο των περίπου 150 ευρώ που τους παρέχει το νοσοκομείο», ανέφερε.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλών του ΨΝΘ, Χρύσα Τσόρμπα, ανέφερε ότι ο σύλλογος προσφέρει υποστήριξη στα βιοποριστικά προβλήματα των επαντενταξιακών ασθενών, αλλά και ψυχαγωγία με διάφορες εκδηλώσεις και περιηγήσεις στην πόλη.

«Οι επανενταξιακοί ασθενείς είναι άτομα που διαβιούν στις εξωτερικές δομές του Ψυχιατρείου που απαρτίζονται από 50 διαμερίσματα και επτά ξενώνες-οικοτροφεία», υπογράμμισε, για να προσθέσει:

«Οι ανάγκες τους είναι πάρα πολλές και αυξάνονται καθημερινά γι αυτό καλούμε τους πολίτες να συνεισφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v