«Να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να μην απομονωθεί η Βοσνία»

Τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος μετά από συνομιλίες που είχε στο Βελιγράδι με τον προεδρεύοντα της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας.

  • Real.gr
«Να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να μην απομονωθεί η Βοσνία»
Η Σερβία θα κάνει τα πάντα ώστε οι πολίτες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης να ζουν καλύτερα και ταυτόχρονα θα συνεχίσει να έχει ειδικές σχέσεις με τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία του Ντέιτον, τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος, Τ. Νίκολιτς, μετά από συνομιλίες που είχε στο Βελιγράδι με τον προεδρεύοντα της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, Μλάντεν Ίβανιτς.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι σχέσεις των χωρών στην περιοχή, καθώς και η πορεία προσέγγισης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Ο κ. Νίκολιτς τόνισε την ανάγκη ολόκληρη η περιοχή, μαζί με την ΕΕ, να καταβάλει πρόσθετη προσπάθεια, ώστε η Βοσνία "να μην γίνει απομονωμένο τμήμα των Βαλκανίων, στραμμένο σε εσωτερικές συγκρούσεις", αλλά να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα, ότι σε αυτή ζουν μέλη τριών λαών και να προσελκύσει επενδυτές απ΄ όλον τον κόσμο.

Ο κ. Ίβανιτς, εκπρόσωπος των Σέρβων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, είπε ότι υπάρχουν πολλά σημεία, στα οποία διαφωνούν οι τρεις λαοί και ότι χρειάζεται χρόνος για να αλλάξει αυτό.

"Ελπίζω τα επόμενα τέσσερα χρόνια να γίνουν σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της συνεργασίας και του συμβιβασμού", υπογράμμισε και ανέφερε ότι ως εκπρόσωπος των Σέρβων "θα παλέψει για την ισότητα του σερβικού λαού σε όλη τη Βοσνία και ποτέ δεν θα απειλήσει την ισότητα των Μουσουλμάνων και των Κροατών, ούτε των πολιτών που είναι μέλη μειονοτήτων".

Η τριμερής προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, υπό τη νέα σύνθεση, θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, ανήγγειλε χθες από το Σαράγεβο ο Μλάντεν Ίβανιτς μετά από συνάντηση εργασίας με τα άλλα δύο μέλη, τους Ντράγκαν Τσόβιτς και Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς."Είναι πολύ σημαντική για μας η συνεργασία με τους γείτονες.

Έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, κυρίως όσον αφορά τα έργα υποδομής. Στον τομέα αυτό θα συνεργαστούμε με τη Σερβία και την Κροατία", δήλωσε.

Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ανήγγειλε ότι στις 5 Ιανουαρίου θα οριστεί εντολοδόχος πρωθυπουργός της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v