Στη Σόφια ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Ενέργεια, τρομοκρατία, αλλά και διάφορα ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος στο επίκεντρο της επίσκεψής του.

  • Real.gr
Στη Σόφια ο Βρετανός ΥΠΕΞ
Η ενεργειακή διαφοροποίηση, η Ενιαία Αγορά και οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Βουλγαρίας-Μεγάλης Βρετανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής επίσκεψης, στη Σόφια, του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ντανιέλ Μίτοφ και τον πρόεδρο της χώρας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ.

"Σήμερα, επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Σύμμαχοι και εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, οι χώρες μας μοιράζονται κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα.

Αυτή είναι η ραχοκοκαλιά της σχέσης μας στο σημερινό, περίπλοκο διεθνές περιβάλλον" τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των κ.κ. Χάμοντ και Μίτοφ.

Στη συνάντηση των δύο υπουργών έγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κλιμάκωση της τρομοκρατίας και την ανάγκη ενίσχυσης του διμερούς συντονισμού για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου σε όλες του τις μορφές, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής που προέρχεται από το Ισλαμικό Κράτος και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, που στρατολογούν ξένους μαχητές.

"Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στον γαλλικό λαό, αυτή τη στιγμή" δήλωσαν οι δύο υπουργοί, σημειώνοντας ότι η Βουλγαρία και η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους εταίρους προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της συνόδου του ΝΑΤΟ, στην Ουαλία.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, που απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών ήταν το ζήτημα της εντατικοποίησης του διαλόγου και της συνεργασίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει.

Συζητήθηκε, επίσης, η κατάσταση στην Ουκρανία, οι ευκαιρίες αλλά και οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.

Αλλά και διάφορα διμερή ζητήματα, όπως η δημιουργία ενός νέου Βρετανο-Βουλγαρικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου για την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων και την αύξηση των επενδύσεων, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στη συνάντηση του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας κυριάρχησε η μεταρρύθμιση εντός της ΕΕ αλλά και η συνεργασία Βουλγαρίας-Βρετανίας στο πλαίσιο της Ένωσης και του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της βουλγαρικής Προεδρίας.

Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση τόνισε η ανάγκη μεταρρύθμισης της ΕΕ προκειμένου να μπορέσει η Ένωση να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Οι κ.κ. Πλεβνέλιεφ και Χάμοντ συζήτησαν, επίσης, για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης διαφοροποίησης των πηγών και των διαδρομών ενεργειακών προμηθειών, σημειώνοντας πως το επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς αυτόν τον σκοπό.

Στη συνάντηση διαφάνηκε ότι η Βουλγαρία θα στηριχθεί στη στήριξη της Βρετανίας σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση έργων για ενεργειακές συνδέσεις, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v