Δεν είμαστε όλοι Σαρλί Εμπντό

Την διπλωματική αλυσίδα που σχημάτισαν ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο μετά την αιματηρή επίθεση στο σατιρικό περιοδικό, «σπάει» η Τουρκία.

  • Real.gr
Δεν είμαστε όλοι Σαρλί Εμπντό
Την διπλωματική αλυσίδα που σχημάτισαν την προηγούμενη Κυριακή ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο στο Παρίσι, σε μία μεγαλειώδη πορεία κατά της τρομοκρατίας μετά την αιματηρή επίθεση στο Σαρλί Εμπντό, «σπάει» η Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν εκεί. Όταν όμως επέστρεψε στην χώρα του, θεώρησε... αδιανόητο να αναδημοσιευτεί από τουρκικά μέσα το εξώφυλλο του σατιρικού περιοδικού, με τον προφήτη Μωάμεθ.

Την Τετάρτη, οι επιζήσαντες από την τρομοκρατική επίθεση των αδερφών Κουασί στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του Σαρλί Εμπντό δημοσίευσαν το πρώτο τεύχος μετά το τραγικό γεγονός. Το περιοδικό έγινε ανάρπαστο και οι ουρές στα σημεία πώλησης ήταν πρωτόγνωρες.

Ωστόσο, το πρωί της ίδιας ημέρας, τουρκικό δικαστήριο απαγόρευσε την πρόσβαση στις ιστοσελίδες που δημοσιεύουν το σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ στο εξώφυλλο του τεύχους.

«Όσοι περιφρονούν τις ιερές αξίες των μουσουλμάνων δημοσιεύοντας τα σκίτσα που παρουσιάζουν τον προφήτη μας είναι προφανώς ένοχοι για πρόκληση» έγραψε μάλιστα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ένας από τους αντιπροέδρους της τουρκικής κυβέρνησης.

Η λέξη «πρόκληση» ακούγεται διαρκώς από τα χείλη των κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες. Την χρησιμοποίησε και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, με αφορμή την αναδημοσίευση του εξωφύλλου του Σαρλί Εμπντό από τα μέσα της χώρας του.

«Η ελευθερία του Τύπου δεν είναι και ελευθερία προσβολής του προφήτη μας, του Μωάμεθ. Όποιος τυπώνει αυτά τα πράγματα προκαλεί», είπε χαρακτηριστικά.

Το... κερασάκι στην τούρτα ήταν η χθεσινή - και μάλλον αναμενόμενη - επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο σατιρικό περιοδικό. Χαρακτήρισε «προκλητικά» τα δημοσιεύματα του Σαρλί Εμπντό για το Ισλάμ και τόνισε ότι το περιοδικό «υποκίνησε το μίσος και τον ρατσισμό.

«Αυτό το περιοδικό είναι γνωστό για τα προκλητικά του δημοσιεύματα κατά των μουσουλμάνων, των χριστιανών, κατά των πάντων», είπε ο Ερντογάν σε συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες στην Άγκυρα. «Αυτό δεν ονομάζεται ελευθερία. Προκαλεί τρόμο γιατί παρεμβαίνει στην ελευθερία των άλλων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συναγερμός στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, τα εφιαλτικά γεγονότα στο Παρίσι, το οποίο για τρεις ημέρες μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη, έχουν προκαλέσει την έντονη κινητοποίηση ολόκληρης της Ευρώπης. Το Βέλγιο, μετά την επιχείρηση της Πέμπτης, βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να αποτραπούν κάθε ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση. Ο Γουέινραϊτ εξήγησε ότι στην Ευρώπη, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ταχθεί στο πλευρό των φανατικών μουσουλμάνων είναι μεγάλος και έκανε λόγο για ασαφή δομή των δικτύων τους.







ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v