Ντάτσιτς: Δεν έχουν καθοριστεί τα θέματα του διαλόγου με την Πρίστινα

Δηλώσεις του υπ. Εμπορίου για τη σερβική περιουσία στο Κόσοβο.

  • Real.gr
Ντάτσιτς: Δεν έχουν καθοριστεί τα θέματα του διαλόγου με την Πρίστινα
Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε, σήμερα, ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τα θέματα που θα συζητηθούν στο νέο γύρο του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας και τόνισε ότι η Σερβία αναμένει συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

"Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η ημερήσια διάταξη και αναμένουμε να συνεχιστεί από εκεί, όπου σταματήσαμε και να υπάρξει εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών" δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς.

Για τη Σερβία, πρόσθεσε ο κ. Ντάτσιτς, "είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα η συγκρότηση της Ένωσης σερβικών δήμων στο Κόσοβο".

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αν το Βελιγράδι θα επιμείνει το ζήτημα της περιουσίας να εξεταστεί στην επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών, στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι "το θέμα αυτό εξετάζεται στον διάλογο και ότι είχε συζητηθεί και με την πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, η οποία είχε τονίσει ότι θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επόμενες φάσεις".

"Τότε δεν ήταν επίκαιρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ορυχείων Τρέπτσα, συζητήσαμε για τον ενεργειακό τομέα" ανέφερε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι τα περιουσιακά ζητήματα και τα ζητήματα κυριότητας, που είναι πολύ σημαντικά, δεν συμπεριελήφθησαν στον διάλογο ούτε σε κάποια συμφωνία.

Στις 9 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον νέο πρωθυπουργό του Κοσόβου και τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπενθύμισε ο κ. Ντάτσιτς και πρόσθεσε πως στις συνομιλίες θα είναι παρών και ο ίδιος.

Στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας προκάλεσε ένταση η επιχειρούμενη "κρατικοποίηση" του συμπλέγματος ορυχείων, μεταλλουργικής και χημικής βιομηχανίας Τρέπτσα από την κυβέρνηση της Πρίστινας, με τη Σερβία να καταγγέλλει "απόπειρα υφαρπαγής σερβικής κρατικής περιουσίας".

Η Πρίστινα ανέστειλε προσωρινά τη διαδικασία, αφαιρώντας το ζήτημα της επιχείρησης Τρέπτσα από το νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης δημοσίων υπηρεσιών.

Η σερβική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί μονομερή απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου για το σύμπλεγμα ορυχείων Τρέπτσα, καθώς το Ταμείο Ανάπτυξης της Σερβίας κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της επιχείρησης, δήλωσε ο διευθυντής της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η σερβική κυβέρνηση κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει επιρροή και να αντιδράσει ώστε το θέμα να επιλυθεί στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας και να μην γίνουν μονομερείς κινήσεις.

Περίπου 4.000 Σέρβοι στο Κόσοβο και τα συνολικά 20.000 μέλη των οικογενειών τους εξαρτώνται από το σύμπλεγμα ορυχείων, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Σερβίας.

Η Σερβία έχει συμφέρον, το ζήτημα της προστασίας της περιουσίας της στο Κόσοβο να συμπεριληφθεί στο νέο γύρο των συνομιλιών με την Πρίστινα, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Τηλεπικοινωνιών και Τουρισμού, Ρασίμ Λιάγιτς.

"Η Πρίστινα θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποφύγει το θέμα κι αυτό θα κάνει και μέρος της διεθνούς κοινότητας. Αλλά το Βελιγράδι έχει επενδύσει τεράστια κεφάλαια σε υποδομές και επιχειρήσεις στο Κόσοβο. Δεν έχουμε δικαίωμα να σηκώσουμε τα χέρια από αυτές" δήλωσε ο κ. Λιάγιτς στην εφημερίδα Βέτσερνι Νόβοστι του Βελιγραδίου.

"Αν είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε πολλά ζητήματα, στα οποία κυρίως εμείς κάνουμε υποχωρήσεις, αυτό μας δίνει το δικαίωμα να θέσουμε κι αυτό το σημαντικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Δεν θα παραιτηθούμε από αυτό το αίτημα" είπε ο κ. Λιάγιτς.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναβάλλοντας το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων, τιμωρεί μόνο τη Σερβία λόγω αργής εφαρμογής της συμφωνίας των Βρυξελλών, ο κ. Λιάγιτς είπε ότι υλοποίηση των συμφωνηθέντων καθυστέρησε επειδή η Πρίστινα οργάνωσε εκλογές.

"Η Σερβία δεν ευθύνεται. Είναι λάθος να ασκείται πίεση μόνο στο Βελιγράδι. Πρέπει να αναφερθεί ότι η Πρίστινα εμποδίζει τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων" πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v