Πρόγραμμα "Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη"

Πρωτοβουλίες για ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως εκπαιδευτικού προορισμού - Άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην τουρκική αγορά.

  • Real.gr
Πρόγραμμα Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη
Με σύνθημα "Study in Thessaloniki" (Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη), αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ένωσε τις δυνάμεις της με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία για την τουριστική προβολή της πόλης στην Κωνσταντινούπολη.
 
Στόχος τους, να αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη ως εκπαιδευτικό προορισμό, να προσελκύσουν φοιτητές και να αναπτύξουν συνεργασίες με αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τουρκίας.

"Μερίδιο" αυτής της αγοράς διεκδικεί και το δημόσιο Διεθνές Πανεπιστήμιο, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην αγγλική γλώσσα. Σύμφωνα με τον διοικητικό διευθυντή εκπαίδευσης Γιάννη Κώνστα, όλο και περισσότεροι Τούρκοι δείχνουν ενδιαφέρον να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Κι αυτό, όπως εξηγεί, για δύο πολύ βασικούς λόγους:
 
"Ο πρώτος είναι ότι τα αντικείμενα σπουδών που τούς προσφέρονται καλύπτουν τομείς που αφορούν την περιοχή τους, δεν υπάρχουν σε άλλα πανεπιστήμια και παρέχουν δυνατότητες καριέρας. Ο δεύτερος είναι ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που τους έλκει, τούς φαίνεται οικεία και τους αρέσει".

"Χαρακτηριστικό παράδειγμα όσων προαναφέρθηκαν είναι το πρόγραμμα σπουδών που αφορά στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας, το 'M.I. in Black Sea Studies'. Πρόκειται για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο" υπογράμμισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κώνστας.

Εξαιρετικά δημοφιλή είναι και τα προγράμματα που καλύπτουν τον τομέα της ενέργειας, όπως και εκείνα που αφορούν το ευρωπαϊκό διεθνικό και εμπορικό δίκαιο και τη διαμεσολάβηση.

Το αγγλόφωνο Διεθνές Πανεπιστήμιο, μαζί με το Αμερικανικό Κολέγιο Ανατόλια, το University of Sheffield - City College, το New York College και το Metropolitan College παρουσίασαν τις δυνατότητες σπουδών στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια ειδικής ημερίδας, που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης.

Προηγήθηκε η παρουσίαση της Θεσσαλονίκης από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον δημοτικό σύμβουλο Σπύρο Πέγκα, αλλά και του εκθεσιακού φορέα ΔΕΘ-Helexpo από τον πρόεδρό του, τον Αναστάσιο Τζήκα.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από Τούρκους και Έλληνες ξενοδόχους, τουριστικούς πράκτορες, επιχειρηματίες, επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης, της εκπαίδευσης, της υγείας και από τον ευρύτερο χώρο του τουρισμού. Ακολούθησαν επιχειρηματικές συναντήσεις (B2B).

"Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τόσο συντονισμένη και δυναμική προσπάθεια με επιχειρηματίες και φορείς, όχι μόνο από το χώρο του τουρισμού αλλά και από τον χώρο της εκπαίδευσης και της υγείας, τόνισε ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας.

Ο ίδιος, από το βήμα της ημερίδας, αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάδειξης της πόλης ως εκπαιδευτικού προορισμού, μιλώντας -μεταξύ άλλων- για τις ευκαιρίες εκπαίδευσης που προσφέρουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα κολέγια που διαθέτει, το υψηλό επίπεδο σπουδών αλλά και τη ζωή στη Θεσσαλονίκη.

Συνάντηση των δημάρχων Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης

Η προώθηση του τουριστικής ανάπτυξης των πόλεών τους είναι ένα από τα κοινά τους σημεία, όπως διαπίστωσαν, κατά τη συνάντησή τους, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς.

Ο κ. Μπουτάρης επισκέφθηκε χθες τον κ. Τοπμπάς στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της αποστολής που διοργανώθηκε για την παρουσίαση της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού.

"Με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης συζητήσαμε για τα κοινά που συνδέουν τις δύο πόλεις και μιλήσαμε για την πρωτοβουλία 'Διπλωματία Πόλεων', που αφορά στην τουριστική προώθηση της πόλης στο εξωτερικό", είπε ο κ.Μπουτάρης και πρόσθεσε ότι ο κ.Τοπμπάς χαιρέτισε την προσπάθεια που γίνεται καθώς και εκείνος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τουρισμό.

"Όπως μού είπε, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο κ. Τοπμπάς κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ως δήμαρχος ήταν να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνεργασίας με φορείς του τουρισμού. Η Κωνσταντινούπολη, το 2004 είχε 3 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ το 2014 'άγγιξε' τα 10 εκατομμύρια" υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

Η συνάντηση των δύο δημάρχων ολοκληρώθηκε με την πρόκληση που απηύθυνε ο κ. Μπουτάρης στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντήθηκε -εκτός προγράμματος- με αντιπροσωπεία Βαλκάνιων επιχειρηματιών, οι οποίοι και τον προσκάλεσαν να συμμετάσχει, τον Μάιο, στην Προύσα, σε έκθεση - συνέδριο δήμων των βαλκανικών χωρών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v