Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομήντα χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν σήμερα με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών.

  • Real.gr
Εβδομήντα χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς
Στις 27 Ιανουαρίου του 1945 ο ρωσικός στρατός απελευθέρωσε το Άουσβιτς, βάζοντας τέλος σε μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας.

Στις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην πόλη της νότιας Πολωνίας, το «παρών» θα δώσουν αρκετοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίας Γιοαχίμ Γκάουκ και της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Ο Ρώσος πρόεδροςΒλαντίμιρ Πούτιν δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Παρόντες θα είναι και περίπου 300 επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Άουσβιτς πραγματοποιήθηκαν και στο Βερολίνο, όπως μετέδωσε το euronews.

Παρούσα στην εναρκτήρια τελετή ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία στην ομιλία της υπογράμμισε ότι το μήνυμα του Άουσβιτς παραμένει επίκαιρο.

«Είναι ντροπή που υπάρχουν άνθρωποι στη Γερμανία οι οποίοι δέχεται απειλές ή επιθέσεις επειδή είναι Εβραίοι ή επειδή παίρνουν το μέρος του Ισραήλ. Το Άουσβιτς μας αφορά όλους. σήμερα, αύριο κάθε ημέρα, όχι μόνο στις επετείους», ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, σ' αυτό το ναζιστικό στρατόπεδο εξοντώθηκαν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Εβραίοι. Στην πύλη του υπάρχει η επιγραφή "Arbeit macht frei" (Η εργασία απελευθερώνει).

Όταν έφτασε ο σοβιετικός στρατός απελευθέρωσε 7.000 κρατουμένους ανάμεσά τους και 130 παιδιά.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς ήταν ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας. Τα ερείπια του στρατοπέδου βρίσκονται περίπου 60 χλμ. δυτικά της Κρακοβίας, κοντά στην κωμόπολη Όσβιετσιμ. Από το 1979 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Λόγω της τοποθεσίας κοντά στη βιομηχανική περιοχή της Σιλεσίας, ο Χάινριχ Χίμλερ διέταξε τον Ιούνιο του 1940 να χτιστεί στο Άουσβιτς το μεγαλύτερο συγκρότημα στρατοπέδων της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας. Αποτελείτο από τρία κύρια και 39 δευτερεύοντα στρατόπεδα.

Από αυτά το Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου ήταν το στρατόπεδο εξόντωσης, όπου δολοφονήθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, Σίντι και Ρομά.

Από το 1940 έως το 1945 εξοντώθηκαν  περίπου 1,1 εκατομμύριο άνδρες, γυναίκες και παιδιά, η πλειονότητα εβραίοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης που είχαν καταλάβει οι Γερμανοί.

Εκεί έχασαν επίσης τη ζωή τους περίπου 85.000 Πολωνοί, που δεν ήταν εβραίοι, 20.000 αθίγγανοι, 15.000 σοβιετικοί και 12.000 υπήκοοι άλλων χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v