Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανιχνεύοντας τον εθνικό μας «οργανισμό»

Διάλεξη Θ. Ζιάκα, στον χώρο πολιτισμού και πολιτικής «Ρήγας Βελεστινλής», στην οδό Ξενοφώντος 4, στην πλατεία Συντάγματος.

  • Real.gr
Ανιχνεύοντας τον εθνικό μας «οργανισμό»
«Μιλάμε συνήθως για “γραικυλισμό”, για “εθνομηδενισμό”, για “πατριδομηδενισμό” ή για σκέτο “μηδενισμό”.

Η λέξη “μηδενιστής” δεν είναι τόσο ωστόσο επαρκής, επειδή της λείπει η διάσταση του αυτομηδενισμού. Πατριδεγωφάγος, ή γενικότερα κοινωνιο - εγωφάγος, θα ήταν ίσως μία καταλληλότερη σημασία».

Αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο «Πατριδεγωφάγος, η νόσος της πόλεως», του Θεόδωρου Ζιάκα.

Στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «Πέραν της Παρακμής - δώδεκα διαλέξεις σήμερα», απόψε, Τρίτη 27 Ιανουαρίου, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί η ένατη εισήγηση του κύκλου με ομιλητή τον σπουδαίο συγγραφέα.

Η διάλεξη του κ. Ζιάκα έχει τίτλο: «Η πολιτισμική παρακμή ως “μηδενισμός”- το ελληνικό και νεωτερικό υπόδειγμα».

Η εκδήλωση, όπως κάθε Τρίτη, θα φιλοξενηθεί στον χώρο πολιτισμού και πολιτικής «Ρήγας Βελεστινλής», στην οδό Ξενοφώντος 4, στην πλατεία Συντάγματος, με την είσοδο να είναι ελεύθερη.



Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θεόδωρος Ζιάκας γεννήθηκε το 1945 στο χωριό Κούρεντα των Ιωαννίνων. Σπούδασε μαθητικά και εργάστηκε ως αναλυτής συστημάτων. Από το 1980 μελετά ζητήματα κοινωνικής οντολογίας.

Κυριότερα έργα του: «Έθνος και παράδοση», «Εθνισμός και αριστερά», «Πέρα από το άτομο» (Το αίνιγμα της ελληνικής ταυτότητας), «Αυτοείδωλον εγενόμην…» (Η κρίση της νεωτερικότητας και η ελληνική παράδοση), «Ο σύγχρονος μηδενισμός», «Πατριδοεγωφάγος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v