Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα άγνωστα πρόσωπα του υπουργικού

Το προφίλ των νέων προσώπων του κυβερνητικού σχήματος που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. (ΦΩΤΟ)

  • Real.gr
Τα άγνωστα πρόσωπα του υπουργικού
Μία έκπληξη περίμενε τους πάντες κατά την έναρξη της χθεσινής ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης. Αν και τα ονόματα των νέων υπουργών είχαν ανακοινωθεί από το μεσημέρι εντούτοις ο θυρωρός αλλά και οι δημοσιογράφοι στο Προεδρικό Μέγαρο χρειάστηκε αρκετές φορές να ρωτήσουν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να δηλώσουν το όνομα τους, καθώς αρκετοί είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό και δεν εμφανίζονται σχεδόν ποτέ στις τηλεοράσεις.

Πρώτη ήταν η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία είναι σύζυγος του επίσης υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου τέλειωσε τη Νομική Σχολή της Αθήνας και συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Στη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Μαχητής. Μάλιστα, συμμετείχε και στις διαδηλώσεις κατά της οικονομικής παγκοσμιοποίησης στη Γένοβα της Ιταλίας.




Χαμόγελα προκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης όταν έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο με την μηχανή του. Ο Γιάννης Τσιρώνης που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και είναι παντρεμένος με τρία παιδιά. Σπούδασε Χημικός και δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα μέσα στον «Ρήγα Φεραίο» και την Β’ Πανελλαδική. Μάλιστα διατηρεί προσωπικό ιστολόγιο στο ίντερνετ, όπως αρκετά μέλη της κυβέρνησης και συχνά δημοσιοποιεί τις απόψεις του για το περιβάλλον μέσα από την σελίδα του στο Facebook.





Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου είναι επίσης παλαιό στέλεχος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε στους Παπάδες Εύβοιας και ζει μόνιμα στη Χαλκίδα. Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Ζωή Κεμανέ και έχουν δύο κόρες. Ο Βαγγέλης Αποστόλου σπούδασε Δασολογία και εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα. Από το 2004 έως το 2010 διετέλεσε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και μέλος της Κεντρική Πολιτικής Επιτροπής από το 1998 έως σήμερα.



Ο Δημήτρης Μάρδας με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη ανέλαβε το πόστο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου είχε ξεκινήσει τις σπουδές του.



Ο νέος υπερυπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρόεδρος του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα και αφού σπούδασε μηχανολόγος ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι βραβευμένος φυσικός με τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του να φθάνουν μέχρι την φιλοσοφία.



Πολυβραβευμένος καθηγητής είναι και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας. Ο Κώστας Φωτάκης είναι καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλ.Δομής και Λέιζερ. Θεωρείται αυθεντία στον τομέα του και το 2004 έλαβε το «Βραβείο Ηγεσίας» της Αμερικανικής Εταιρείας Οπτικής (Optical Society of America - OSA) .



Αναπληρωτής υπουργός Υγείας, υπό τις εντολές του Παναγιώτη Κουρουμπλή ανέλαβε ο γιατρός - μικροβιολόγος, Ανδρέας Ξανθός. Ο νέος υπουργός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο και διετέλεσε για χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του ΕΣΥ Ρεθύμνου. Στην πολιτική μπήκε σχετικά πρόσφατα καθώς εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012. 



O υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος είναι καθηγητής ποινικού δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1980. Έχει διατελέσει και πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ. Μάλιστα, μετείχε ως επικεφαλής νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που εισηγήθηκαν και πέτυχαν την αποποινικοποίηση της μοιχείας, την αποποινικοποίηση της περιΰβρισης αρχής, την κατάργηση της θανατικής ποινής και το πανεπιστημιακό άσυλο.



Στην Αμερική γνώρισε ο Αλέξης Τσίπρας και τη νέα αναπληρωτή υπουργό για την Καταπολέμηση της Ανεργίας. Η Ράνια Αντωνοπούλου είναι βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγήτρια στο Bard College των ΗΠΑ και διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας.



Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης υπήρξε βουλευτής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και το τελευταίο διάστημα έχει ενταχθεί στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο 65χρονος πολιτικός γεννήθηκε στην Ξάνθη και έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, ενώ διετέλεσε και αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v