Τελετές με καταργήσεις και αιχμές

Αβροφροσύνη, φάκελοι, αιχμές και εξαγγελίες κυριάρχησαν στις τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων.

  • Real.gr
Τελετές με καταργήσεις και αιχμές
Στα γραφεία του βρίσκονται πλέον οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης που ενημερώνονται για τις αρμοδιότητες και τις εκκρεμότητες στους τομείς ευθύνης τους.

Μετά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τις κατευθύνσεις που έδωσε στα μέλη της κυβέρνησής του ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιήθηκαν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στα δέκα -πλέον- «υπέρ»-υπουργεία και υπουργεία που συγκροτούν την κυβέρνηση.

Από τις τελετές δεν έλειψαν οι εξαγγελίες, οι διαβεβαιώσεις, οι στιγμές αβροφροσύνης, αλλά και οι αιχμές και οι προειδοποιήσεις εκατέρωθεν.

Η κόντρα Κοτζιά-Βενιζέλου

Από τις τελετές παράδοσης-παραλαβής, αλλά και από δηλώσεις των νέων υπουργών πριν αναλάβουν καθήκοντα έγινε εμφανές το στίγμα των κατευθύνσεων, της ρήξης και των ανατροπών που θα φέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η διαφοροποίηση από την παλαιά στη νέα πολιτική γραμμή έγινε εμφανής ήδη από χθες με την αντιπαράθεση ανάμεσα στον απερχόμενο και το νέο υπουργό Εξωτερικών, με αφορμή την ανακοίνωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι για νέο κύκλο κυρώσεων στη Ρωσία.

«Λιτός βίος»

Το στίγμα των προθέσεών του για την αναπτυξιακή κατεύθυνση της χώρας, αλλά και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους έδωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

«Είμαστε υπέρ του λιτού βίου. Ανάπτυξη δεν σημαίνει περισσότερες Πόρσε Cayenne στους στενούς ελληνικούς δρόμους ή περισσότερα σκουπίδια στις παραλίες. Οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά. Οταν δεν είχαν δάνεια και υπερχρεωμένες πιστωτικές κάρτες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μία συμφωνία-«γέφυρα» από την παλαιά με την Τρόικα προς μία νέα συμφωνία, που θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε διαβούλευση με τους εταίρους και την ΕΚΤ, ως το μεγάλο στόχο της νέας κυβέρνησης.

Αποκατάσταση των αδικιών στο στράτευμα

Χθες το βράδυ ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατέστησε σαφές ότι «πρώτο μέλημα της νέας ηγεσίας είναι η αποκατάσταση των αδικιών προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν δεχθεί οικονομική επίθεση από την Πολιτεία και την αγνόηση της εφαρμογής των αποφάσεων των δικαστηρίων». Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν πρώτο μέλημα τους τις οικονομικές απολαβές αλλά η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί τις οικογένειες τους που περάσανε πολύ δύσκολα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σκουρλέτης: Επαναφορά του κατώτατου μισθού

Ο νέος υπουργός Εργασίας έθεσε ως προτεραιότητα να αποκαταστήσει άμεσα το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και να επαναφέρει τους προστατευτικούς νόμους κατά των απολύσεων, ενώ μίλησε για κατάργηση του νόμου για την επιστράτευση εργαζομένων, αλλά και για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Επανακάμπτουν οι απολυμένοι και οι διαθέσιμοι

Μήνυμα για συνεργασία προς όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο, προς το συμφέρον του δημόσιου συμφέροντος και του πολίτη, καθώς και την επιστροφή όσων είχαν απολυθεί με μνημονιακούς νόμους, μέσω διαθεσιμότητας, κινητικότητας κλπ, έστειλε ο νέος υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης. Περιγράφοντας τους στόχους της νέας κυβέρνησης και του υπουργείου του, ο Νίκος Βούτσης είπε ότι «θα κάνουμε κάθε προσπάθεια, ομαλά, με βήματα, με οδικό χάρτη, αλλά και με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε χωρίς ρήξεις, για να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα της χώρας».

Σαρωτικές αλλαγές στην Παιδεία

Ριζικές αλλαγές σε δημοτικό, γυμνάσιο-λύκειο και τριτοβάθμια εκπαίδευση προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, πριν παραλάβει το χαρτοφυλάκιό του, ανακοινώνοντας ενδεικτικά, την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, την επιστροφή των «αιώνιων φοιτητών» και αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ο νέος «υπέρ»-υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από τον Ανδρέα Λοβέρδο και την απερχόμενη πολιτική ηγεσία υποστήριξε ότι «η δική μας κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση ρήξης και ανατροπής. Δεν υπάρχει, όμως, απόλυτη ρήξη, η ρήξη ταυτίζεται σε έναν βαθμό με τη συνέχεια».

Καταργείται το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία

Ο νέος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από τον Μάκη Βορίδη διαβεβαίωσε ότι θα υπηρετήσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και μόνο. Επισήμανε ιδιαιτέρως ότι είναι δεινός ακροατής, χαρακτηριστικό το οποίο αξιολόγησε ως πολύ σημαντικό. «Ξέρετε ότι δεν βλέπω, αλλά δεν ξέρετε ότι ακούω πολύ προσεκτικά» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής απευθύνοντας πρόσκληση σε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς να προσέλθουν σε διάλογο.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, είπε ότι προτεραιότητα είναι να ανακουφιστούν οι ανασφάλιστοι, αλλά και οι ασφαλισμένοι μειώνοντας τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.

Ο κ. Ξανθός είπε ότι, με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και το 1 ευρώ με το οποίο επιβαρύνεται κάθε συνταγή.

Παίρνουν πίσω τις αποκρατικοποιήσεις για ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ

Την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου και της διαδικασίας περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και των ΕΛΠΕ, ανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον τέως υπουργό Γιάννη Μανιάτη και την απερχόμενη πολιτική ηγεσία.

Χωρίς όπλα οι αστυνομικοί στις πορείες

Ο Νίκος Βούτσης που ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο της δημόσιας τάξης και Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει πλήρης αφοπλισμός των αστυνομικών, παρά μόνο όσων συμμετέχουν στην επιτήρηση διαδηλώσεων και πάντα με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

«Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι δεν θα γεμίσει το υπουργείο με στρατιές συμβασιούχων συμβούλων και παρατρεχάμενων, αλλά θα στηριχθούν στην ιεραρχία και την επετηρίδα. Ο νέος υπουργός ήταν κατηγορηματικός τονίζοντας πως «από το 1996 υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που λέει να μην υπάρχουν όπλα στους αστυνομικούς που έρχονται σε επαφή με πολίτες είτε σε γήπεδα είτε σε διαδηλώσεις».

Μικρής και μεσαίας εμβέλειας έργα

Ο Γιώργος Σταθάκης παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης από τον Κώστα Σκρέκα έκανε λόγο για προσανατολισμό προς μικρά και τα μεσαία έργα και όχι στα μεγάλης κλίμακας, καθώς και στην ιδέα ενός προγράμματος δημοσίων επενδύσεων το οποίο θα έχει σαφέστερες περιβαλλοντικές αναφορές. Ο απερχόμενος υπουργός από τη δική του πλευρά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ορισμένες ενέργειες που μπορεί να επιφέρουν τη διακοπή χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμοι και δυσεύρετοι από άλλες πηγές οικονομικοί πόροι.

Ο Γιώργος Σταθάκης παρέλαβε και το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας τονίζοντας ότι στις προθέσεις του είναι να ενισχύσει τον τομέα αυτό. Από την άλλη πλευρά ο Θοδωρής Δρίτσας προχώρησε σε διευκρινήσεις μετά τα όσα είχε δηλώσει αρχικά για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, υποστηρίζοντας ότι οι υφιστάμενες συμβάσεις με την COSCO θα γίνουν σεβαστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v