Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο στον Καναδά

Η κυβέρνηση παρουσίασε το νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο με το οποίο ενισχύονται οι εξουσίες της υπηρεσίας πληροφοριών.

  • Real.gr
Νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο στον Καναδά
Ο Καναδάς επιθυμεί να σκληρύνει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία του, δίνοντας μεταξύ άλλων ενισχυμένες εξουσίες στην υπηρεσία πληροφοριών, για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, μετά τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν στο έδαφός του το φθινόπωρο.

Ο συντηρητικός Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ παρουσίασε τις αδρές γραμμές του αντιτρομοκρατικού νομοσχεδίου του, το οποίο σύντομα θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο δίνει στην υπηρεσία πληροφοριών του Καναδά, την Καναδική Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας (CSIS), τη δυνατότητα να αποτρέπει σχεδιαζόμενες επιθέσεις επεμβαίνοντας στα σχέδια επίδοξων τρομοκρατών να ταξιδέψουν ή παρακολουθώντας τις επικοινωνίες τους. Μέχρι τώρα ο ρόλος της CSIS περιοριζόταν στη συγκέντρωση πληροφοριών.

Βάσει του νομοσχεδίου, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί καθώς οι Συντηρητικοί του Χάρπερ διαθέτουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, γίνονται ευκολότερες οι συλλήψεις από την αστυνομία.

«Η τρομοκρατία από τους τζιχαντιστές εξελίσσεται σε έναν από τους πιο επικίνδυνους εχθρούς που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος μας», δήλωσε ο Χάρπερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η βίαιη τρομοκρατία δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι μια πράξη πολέμου», υπογράμμισε ο Καναδός πρωθυπουργός.

Οι δύο επιθέσεις σε καναδικό έδαφος στις 20 και 22 Οκτωβρίου, στις οποίες δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από πρόσωπα που είχαν ασπαστεί το ακραίο ισλάμ, αποτέλεσαν αφορμή για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κίνηση αυτή.

Ο Χάρπερ αναφέρθηκε επίσης και στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αυστραλία και τη Γαλλία, επισημαίνοντας ότι αυτές αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος της τρομοκρατίας δεν είναι ένα μελλοντικό ενδεχόμενο, αλλά κάτι άμεσο και επίκαιρο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει να δοθεί στα δικαστήρια η δικαιοδοσία να αφαιρούν από το Διαδίκτυο προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας, ώστε να γίνει πιο δύσκολη η στρατολόγηση νέων τζιχαντιστών.

Παράλληλα οι αρχές θα μπορούν να αποτρέπουν ευκολότερα τους Καναδούς από το να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να ενταχθούν σε ακραίες οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος. Επίσης η αστυνομία θα μπορεί να κρατά υπόπτους για διάστημα έως και επτά ημερών χωρίς να τους απαγγέλλει κατηγορίες, κάτι που μέχρι τώρα επιτρεπόταν για τρεις ημέρες.

Ο Χάρπερ επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας και η αστυνομία θα εξακολουθούν να χρειάζονται την έγκριση της δικαιοσύνης προτού προχωρήσουν σε προληπτικές συλλήψεις με στόχο την αποτροπή πιθανών επιθέσεων.

Η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει ήδη από το φθινόπωρο τα σχέδια των Συντηρητικών να αποκτήσει ο Καναδάς μια αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Τα μέσα που ήδη διαθέτουν η αστυνομία και η υπηρεσία πληροφοριών επιτρέπουν την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών, εκτιμά η αντιπολίτευση.

Την Πέμπτη ο Καναδός πρωθυπουργός προετοίμασε την κοινή γνώμη της χώρας του αναφέροντας ότι επιθυμεί «να δράσει για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Καναδών» και εκτιμώντας ότι οι τζιχαντιστές «έχουν κηρύξει πόλεμο στον Καναδά».

Την Παρασκευή ο Χάρπερ είπε: «Οι Καναδοί κατανοούν ότι η ελευθερία και η ασφάλειά τους συχνά είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Περιμένουν από εμάς να κάνουμε και τα δύο, και κάνουμε και τα δύο».

«Δεν μας πείθει το επιχείρημα ότι κάθε φορά που προστατεύουμε τους Καναδούς, με κάποιο τρόπο αφαιρούμε από τις ελευθερίες τους», κατέληξε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v