Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επόμενος σταθμός η Ρώμη – Ακολουθούν Βρυξέλλες και Παρίσι

Μετά την Κύπρο, ο Αλ. Τσίπρας μεταβαίνει στην Ιταλία, όπου θα συναντηθεί με τον Μ. Ρέντσι. Αύριο τα κρίσιμα τετ α τετ με Ζ.Κ. Γιούνκερ και Φρ. Ολάντ. «Μπαράζ» διεθνών δημοσιευμάτων και δηλώσεων για την ελληνική οικονομία.

  • Real.gr
Επόμενος σταθμός η Ρώμη – Ακολουθούν Βρυξέλλες και Παρίσι
Μετά τη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί σήμερα στη Ρώμη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο των ταξιδιών του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση από τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού ενόψει της σημερινής συνάντησης των δύο ανδρών.

Ο κ. Ρέντσι δήλωσε ότι «θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις», κάτι που στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμήθηκε ότι «αποτελεί πρόσφορο έδαφος για μια παραγωγική συζήτηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ιταλίας».

Τις πλέον κρίσιμες επαφές αυτού του πρώτου ταξιδιού του στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας θα τις έχει αύριο.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθείτε πρωί της Τετάρτης με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες, ενώ την ίδια μέρα θα έχει τετ α τετ στο Παρίσι με τον Φρανσουά Ολάντ.

Ήδη, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπονόησε ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία που να κάνει περιττή την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, χωρίς πάντως να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Μπαράζ» δηλώσεων και διεθνών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη στρατηγική την οποία είχε παρουσιάσει και προεκλογικά σε σχέση με το δημόσιο χρέος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βαρουφάκη που φιλοξένησαν οι «Financial Times», ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι «σκοπός της κυβέρνησης είναι η διαγραφή του χρέους για να καταστεί βιώσιμο και αυτή είναι η δουλειά του υπουργού Οικονομικών του και του κ. Τσακαλώτου που έχουν πάει μαζί στο Λονδίνο και κάνουν και τις άλλες επαφές και με επενδυτές αλλά και με υπουργούς Οικονομικών, να συζητήσουν τα τεχνικά ζητήματα για το πώς μπορεί να γίνει αυτή η διαγραφή του χρέους».

Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την έκφραση της δημοκρατικής θέλησης του ελληνικού λαού, «τον οποίο συγχαίρω για το θάρρος του», εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σε παρέμβασή του στον ετήσιο διάλογο μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων σχετικά με το ευρωπαϊκό εξάμηνο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναγνώρισε ακόμη την ανάγκη για κάποια διαφοροποίηση στις πολιτικές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν θα ανατρέψουμε τα πάντα επειδή είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα».

Την ίδια ώρα, επίθεση στην κυβέρνηση την οποία καλεί να ανακοινώσει άμεσα την επίσημη θέση της, όσον αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Σε δήλωσή του ο Κώστας Καραγκούνης τονίζει ότι «λίγες μόνο ημέρες μετά τις εκλογές και πριν τις προγραμματικές δηλώσεις, η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου, δια του λαλίστατου κ. Βαρουφάκη, ομολογεί απερίφραστα ότι πρώτον, η διαγραφή χρέους δεν είναι πλέον στο τραπέζι, αθετώντας τα όσα έλεγαν μέχρι σήμερα και δεύτερον, ότι δεν θα τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις».

«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, υπάρχει ένα περιφερειακό παιχνίδι εντυπώσεων» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «στον ενικό» και σχολιάζοντας τις μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Διαπραγμάτευση σημαίνει καθόμαστε και συμφωνούμε σε μέτρα, σε αριθμούς και εξελίξεις». Τόνισε ωστόσο ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις βοηθούν «στην καλλιέργεια ενός φρονήματος. Αλλά αυτό βοηθάει να αλλάξουν οι μέσα», σημείωσε.

«Στόχος της κυβέρνησης εθνικού σκοπού είναι να αφαιρέσει το άχθος ενός τεράστιου, μη διαχειρίσιμου χρέους από τις πλάτες του Ελληνικού λαού», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, για να προσθέσει:

«Αν κάποιοι δεν θέλουν να βοηθήσουν, καλά θα κάνουν να κάτσουν στην άκρη που τους έβαλε ο Ελληνικός λαός».

Στοίχημα η 1η Μαρτίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την τρόικα των διεθνών δανειστών της Ελλάδας, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Handelsblatt.

Η συζήτηση περί αποχώρησης αντανακλά ανησυχίες εντός της ΕΚΤ ότι το ευρείας κλίμακας σχέδιο της τράπεζας για την αγορά κρατικών ομολόγων, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις συμφερόντων, προσθέτει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρειάζεται να υπάρξει μια Γαλλογερμανική συμφωνία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, που απέκλεισε νέο κούρεμα.
.
Ο Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στο Reuters, προειδοποίησε την Αθήνα να μην επιχειρήσει να φέρει αντιμέτωπο το Παρίσι με το Βερολίνο αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους, λέγοντας πως μια Γαλλογερμανική συμφωνία αποτελεί το «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας που θα βοηθήσει την Ελλάδα και θα διασφαλίσει ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Ο Πωλ Κρούγκμαν τονίζει ότι «αν θέλετε να ισχυρισθείτε» πως στα όσα ανέφερε χθες στους Financial Times ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών «δεν περιλαμβάνει το κούρεμα», τότε «it's ok» , αλλά «το σημαντικό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια λογική πρόταση.

Η επόμενη κίνηση «πρέπει να γίνει από τους πιστωτές» αναφέρει ο διάσημος οικονομολόγος στο άρθρο του στους New York Times.

Υπάρχει μια λέξη που τριγυρνάει στο στόμα όλων αυτό το διάστημα που έχουν ενταθεί οι συζητήσεις στο προσκήνιο και οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο για τη διαγραφή ή μη του χρέους της Ελλάδας, αναφέρει αρθρογράφος του Reuters σε δημοσίευμα του. Και αυτή η λέξη είναι «αφερεγγυότητα».

Είναι προφανές, σημειώνει ο δημοσιογράφος, πως τα επιχειρήματα Βαρουφάκη είναι ένα τέχνασμα για να φέρουν την άλλη πλευρά στο τραπέζι των συζητήσεων. Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ παρίσταται στην... τελετή, λέγοντας πως τα χέρια της είναι δεμένα ως προς τη χρηματοδότηση των τραπεζών, από τη στιγμή που το υπάρχον πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου.

«Αν και η γερμανική κυβέρνηση αντέδρασε χθες διά της εκπροσώπου του Β. Σόιμπλε απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κατάργησης της "τριμερούς" το γεγονός ότι η τρόικα προώρισται τους επόμενους μήνες να εξαφανισθεί ή, τουλάχιστον, να μεταλλαχθεί ριζικά, είναι μία πληροφορία που ούτε αποτελεί είδηση, ούτε προκαλεί κατάπληξη», σύμφωνα με τη Le Monde.

Στη σημερινή συγκυρία και ακόμη και αν Έλληνες και Ευρωπαίοι (και ΔΝΤ) αποφασίσουν τελικά σε μερικές εβδομάδες ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα - εάν η χώρα συνεχίσει να μην είναι σε θέση να πετάξει, σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο, με τα δικά της φτερά- είναι πολύ πιθανό ότι η τρόικα θα τροποποιηθεί. Και θα μετονομασθεί, αναφέρεται στο δημοσίευμα.





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v