Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπειρος: Συνεχίζονται οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές

Περιοχές της Άρτας, των Ιωαννίνων και της Ηγουμενίτσας επλήγησαν από ακραία φυσικά φαινόμενα.

Ήπειρος: Συνεχίζονται οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές
Από την Κυριακή έως και σήμερα παραμένουν κλιμάκια επιστημόνων από την περιφερειακή μονάδα Ηπείρου του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ) σε περιοχές της Άρτας, Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας, όπου επλήγησαν από ακραία φυσικά φαινόμενα, συνεχίζοντας τις αυτοψίες, την καταγραφή και την ανάλυση των καταστροφών που σημειώθηκαν, ενώ συνεχής είναι η επικοινωνία με τις περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας, καθώς και με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το ΙΓΜΕΜ, στόχος του ποίου αποτελεί η πρόληψη περαιτέρω κατολισθιτικών φαινομένων, στην περιοχή Δωδώνης, τα περισσότερα κατολισθητικά φαινόμενα αφορούν το οδικό δίκτυο και σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ηπείρου γίνεται προσωρινή αποκατάστασή του.

Όπως έγινε γνωστό, τα πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη των Ιωαννίνων έπληξαν περιοχές ίδιες με αυτές του 2010. Η αποστράγγιση γίνεται κυρίως από την τάφρο Λαψίστας μέσω φυσικής απορροής προς τον ποταμό Καλαμά, καθώς και από το σύστημα καταβοθρών οι οποίες βρίσκονται περιφερειακά της πόλης.

Μάλιστα, το ΙΓΜΕΜ συνεχίζει να προτείνει τη διατήρηση της παροχετευτικής ικανότητας των καταβοθρών με την κατάλληλη διαμόρφωση και καθαρισμό της περιβάλλουσας περιοχής.

Άλλο κλιμάκιο επιστημόνων δραστηριοποιείται σε περιοχές της Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε πολλούς οικισμούς, σε μερικούς από τους οποίους η επικοινωνία γίνεται μόνο με ασυρμάτους, λόγω αποκλεισμού τους λόγω χιονοπτώσεων και κατολισθήσεων.

Ειδικότερα, από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκαν τα ακραία φαινόμενα, προτεραιότητα δόθηκε στο Κρίκελο όπου οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους, ωστόσο τεχνικοί γεωλόγοι του ΙΓΜΕΜ σε συνεργασία με τους μηχανικούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφάσισαν την σταδιακή επαναφορά τους.

Από τις έως τώρα αυτοψίες των ειδικών κλιμακίων του ΙΓΜΕΜ προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κατολισθήσεων προέκυψε από επαναδραστηριοποίηση παλαιότερων φαινόμενων.

Υπενθυμίζεται ότι, ύστερα από εντολή του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, κλιμάκιο μετέβη στην περιοχή Πλάκας Καλαβρύτων, προχώρησε σε εκτίμηση της επικινδυνότητας και έδωσε επί τόπου οδηγίες για την άμεση λήψη μέτρων περιορισμού των επιπτώσεων και προστασίας του πληθυσμού.

Σημειώνεται τέλος, ότι η Ομάδας 'Αμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕΜ ενεργοποιείται στις περιπτώσεις εκδήλωσης σοβαρών καταστροφικών φαινομένων γεωλογικής αιτιολογίας, ενώ πρόσφατα υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον καλύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότητα του έργου της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v