Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από σύνδρομο αυτισμού πάσχει ο πρόεδρος Πούτιν;

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πάσχει από μία διαταραχή του φάσματος του αυτισμού που επηρεάζει τις αποφάσεις του, ισχυρίζεται ένα think-tank του αμερικανικού Πενταγώνου.

Από σύνδρομο αυτισμού πάσχει ο πρόεδρος Πούτιν;
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πάσχει από μία διαταραχή του φάσματος του αυτισμού που επηρεάζει τις αποφάσεις του, ισχυρίζεται ένα think-tank του αμερικανικού Πενταγώνου.

Σε δύο απόρρητες εκθέσεις της, η μία εκ των οποίων χρονολογείται το 2008 και η άλλη το 2011, η συγκεκριμένη στρατιωτική ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι «η νευρολογική ανάπτυξη (του Ρώσου προέδρου) διαταράχθηκε σημαντικά κατά τη νηπιακή ηλικία» και ότι φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου Άσπεργκερ.

Τις εκθέσεις υπογράφει η δρ Μπρέντα Κόνορς, ειδική στην ανάλυση της κινητικότητας από το Naval War College του Νιούπορτ του Ρόουντ Άιλαντ, η οποία αιτιολογεί τα συμπεράσματά της παραθέτοντας τις αναλύσεις σε βίντεο δημοσίων εμφανίσεων του ρώσου προέδρου που έκανε η ίδια και άλλοι ειδικοί στον αυτισμό και στην κινητικότητα.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα USA Today, στην κατοχή της οποίας περιήλθε αντίγραφο των εκθέσεων, η γνωμάτευση της δρ. Κόνορς είναι πως ο πρόεδρος Πούτιν «έχει μία νευρολογική δυσλειτουργία» που πιθανώς οφείλεται στο σύνδρομο Άσπεργκερ - «μία αυτιστική διαταραχή που επηρεάζει όλες τις αποφάσεις του».

Ένας άλλος ειδικός, ο δρ Στίβεν Πόρτζες, συμφωνεί πως ο Ρώσος πρόεδρος φέρει χαρακτηριστικά κάποιας μορφής αυτισμού, αλλά δεν προσδιορίζει ποια είναι αυτή.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο δρ Πόρτζες, ο οποίος σήμερα είναι καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας,διευκρινίζει πως το συμπέρασμά του ήταν ότι οι συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο πρέπει να γίνονται σε ήσυχους χώρους, διότι η συμπεριφορά και οι εκφράσεις του προσώπου του υποδηλώνουν πως γίνεται αμυντικός όταν βρίσκεται με πολύ κόσμο.

Η δρ Κόνορς επισημαίνει πως η όλη θεωρία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, διότι η ερευνητική ομάδα δεν έχει στα χέρια της κάποια τομογραφία εγκεφάλου του Ρώσου προέδρου.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου, πάντως, δήλωσαν ότι οι εκθέσεις αυτές ουδέποτε έφτασαν στα χέρια των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, ούτε όταν ολοκληρώθηκαν ούτε αργότερα.

Τι είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ

Όπως γράφουν επιστήμονες από την Ειδική Θεραπευτική Μονάδα Αυτιστικών Παιδιών (ΕΘΜΑ) του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ «Αυτισμός-Άσπεργκερ Ελλάς», το σύνδρομο Άσπεργκερ είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο ασθενής αντιλαμβάνεται τον κόσμο, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει και αλληλεπιδρά με τους άλλους.

Όπως ο κλασικός αυτισμός, έτσι και το σύνδρομο Άσπεργκερ είναι μια «διαταραχή φάσματος», επειδή επηρεάζει τους πάσχοντες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και σε ποικίλο βαθμό.

Μολονότι, όμως, υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στο σύνδρομο Άσπεργκερ και τον κλασικό αυτισμό, τα άτομα με Άσπεργκερ έχουν λιγότερα προβλήματα με τη λεκτική επικοινωνία, ενώ συνήθως διαθέτουν μέση ή ανώτερη νοημοσύνη.

Επιπλέον, δεν υποφέρουν συνήθως από τις μαθησιακές δυσκολίες που συνδέονται με τον αυτισμό, αλλά ενδέχεται να παρουσιάσουν συγκεκριμένα μαθησιακά προβλήματα όπως η δυσλεξία, η δυσπραξία ή άλλες καταστάσεις όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ).

Με την κατάλληλη υποστήριξη, όμως, «οι πάσχοντες από Άσπεργκερ είναι απολύτως ικανοί να ζήσουν μια ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη ζωή», σημειώνουν.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το Ίδρυμα Άσπεργκερ της Βρετανίας, το σύνδρομο προσβάλλει περίπου 1 στους 200 ανθρώπους.

Η νόσος είχε έρθει και πάλι στο παγκόσμιο προσκήνιο πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η διάσημη Βρετανίδα τραγουδίστρια Σούζαν Μπόιλ ανακοίνωσε ότι πάσχει από αυτό.

Πηγή: tanea.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v