ΝΔ: Δεν αποκλείουν δραματικές εξελίξεις

Ρήξη με τους εταίρους και πιθανές δραματικές εξελίξεις βλέπει ο Αντ. Σαμαράς μετά τις προγραμματικές δηλώσεις. Τι απαντά στην καταγγελία Τσίπρα για την τεχνητή παράταση του προγράμματος.

  • Real.gr
ΝΔ: Δεν αποκλείουν δραματικές εξελίξεις
Σχεδόν αμίλητος παρακολούθησε τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού ο Αντώνης Σαμαράς και αμέσως μετά κατευθύνθηκε προς το γραφείο του, όπου είχε σύσκεψη με όλους τους στενούς του συνεργάτες, τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους του κόμματος, τον εκπρόσωπο της ΝΔ και τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι σε πρώτη φάση να υπάρξει μία άτυπη αντίδραση μέσω της οποίας γίνεται σαφές ότι μπορεί η ΝΔ να δηλώνει ότι θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια για συμφωνία με τους εταίρους, ωστόσο περιγράφεται η ανησυχία του κ. Σαμαρά με την επισήμανση ότι «η ΝΔ εκφράζει τον βαθύ προβληματισμό της, για το εάν θα υπάρξει επιτυχής διαπραγμάτευση μετά τα όσα ακούστηκαν...».

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, εκτιμήθηκε πως η εμφάνιση Τσίπρα στη Βουλή περιγράφει σαφώς ένα σκηνικό ρήξης με τους εταίρους που μπορεί να φέρει δραματικές εξελίξεις για τη χώρα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς ζήτησε να ενημερωθεί για τις πρώτες αντιδράσεις των διεθνών μέσων που κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές ήταν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε στη βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν αποκλείουν πλέον κανένα ενδεχόμενο: επιμένουν στο ότι ο κ. Τσίπρας θα «βοηθηθεί» από τη ΝΔ θα κάνει τη στροφή προς το ρεαλισμό και σε μια ψύχραιμη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ωστόσο, όπως πιστεύει ο κ. Σαμαράς οι αναφορές του κ. Τσίπρα από το βήμα της βουλής όχι μόνο αμφισβητούν το στόχο για ισοσκελισμένα δημοσιονομικά και πλεόνασμα όπως τα περιέγραψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά πολύ περισσότερο μπορεί να φέρουν και πάλι στο προσκήνιο τα σενάρια περί Grexit: «Ο κ. Τσίπρας δεν ψηφίστηκε για να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και το ευρώ» τόνιζε στο real.gr στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ μετά το τέλος της σύσκεψης στη βουλή.

Στο επιτελείο Σαμαρά κοινή είναι η εκτίμηση πως ο κ. Τσίπρας "είναι εγκλωβισμένος από τις προεκλογικές του υποσχέσεις" και όπως τονίστηκε στις συζητήσεις που έγιναν μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού:

- Ο κ. Τσίπρας "έκρυψε" ένα μεγάλο μέρος από το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

- Απέφυγε να εξηγήσει ποιο είναι το "σχέδιο γέφυρα" που προτείνει στους εταίρους

- Δεσμεύτηκε για τους ευρωπαϊκούς κανόνες που όμως "ξήλωσε" με τα όσα είπε για την ακύρωση ή ματαίωση μεταρρυθμίσεων

- Αποφάσισε να προχωρήσει σε εξεταστική επιτροπή ως "αντίβαρο" και για λόγους "εσωτερικής κατανάλωσης" λόγω των αδιεξόδων που βλέπει μπροστά του στις διαπραγματεύσεις.

Η απάντηση για την καταγγελία Τσίπρα

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η ΝΔ στην αρχική της αντίδραση απέφυγε να απαντήσει στην καταγγελία Τσίπρα ότι δηλαδή ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση εκείνη που έθεσε το όριο της 28ης Φεβρουαρίου απέναντι στην πρόταση των εταίρων για εξάμηνη τεχνητή παράταση του προγράμματος.

Ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του αντιμετώπισαν με σκωπτικό τρόπο την αναφορά του Πρωθυπουργού με την επισήμανση ότι «ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τη βουλή εξάμηνη παράταση του μνημονίου που καταγγέλλει , όταν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ήδη βάλει στο τραπέζι το τέλος του προγράμματος και την πιστοληπτική γραμμή στήριξης που συζητούσε με τους εταίρους...»

Σκληρή γραμμή στις προγραμματικές

Η ΝΔ θα εμφανιστεί με «σκληρή γραμμή» απέναντι στους υπουργούς καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων. Αυτό που αποφασίστηκε είναι πως τόσο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όσο και οι πρώην υπουργοί θα αντιπαρατεθούν σκληρά με τους νέους υπουργούς, γραμμή προς γραμμή για τα όσα θα εξειδικεύσουν ανα υπουργείο σύμφωνα με το πλαίσιο που έδωσε ο κ. Τσίπρας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά ο οποίος λίγο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης θα απευθύνει και πάλι στον κ. Τσίπρα έκκληση για σοβαρότητα προκειμένου να μην τιναχτούν όλα στον αέρα με καταστροφικές συνέπειες και περιπέτειες για τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v