Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόσοβο: Πόρους για την αποτροπή μετανάστευσης ζητά η αντιπολίτευση

Στο Κόσοβο, που είναι αντιμέτωπο μ' ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μαζικό κύμα φυγής των κατοίκων του, που αναζητούν εργασία.

Κόσοβο: Πόρους για την αποτροπή μετανάστευσης ζητά η αντιπολίτευση
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή του Κοσόβου ζήτησαν από την κυβέρνηση να συγκροτήσει Ταμείο για την αποτροπή φυγής των πολιτών και να διαθέσει για το σκοπό αυτό πόρους 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο Κόσοβο, που είναι αντιμέτωπο μ' ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μαζικό κύμα φυγής των κατοίκων του, που αναζητούν εργασία και ένα καλύτερο μέλλον σε χώρες - μέλη της ΕΕ.

Το κύμα μετανάστευσης δεν ανακόπηκε παρ' όλο που στη διάβαση Μερντάρε, στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου - Σερβίας, απαγορεύθηκε η διέλευση λεωφορείων, στα οποία επιβαίνουν μετανάστες που περνούν από τη Σερβία στην Ουγγαρία.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, χθες, στην Πρίστινα, εκπρόσωποι των τριών αντιπολιτευόμενων κομμάτων, του κινήματος "Αυτοδιάθεση" της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου και της Πρωτοβουλίας για το Κόσοβο τόνισαν ότι οι πόροι αυτοί θα διασφαλίσουν συνθήκες δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και επιστροφής της ελπίδας στους πολίτες.

Ταυτόχρονα, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ζήτησαν να αρχίσει από σήμερα η εφαρμογή του Ψηφίσματος για τη μετανάστευση, που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή του Κοσόβου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η βουλευτής της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, Τίμερ Καντριγιάι τόνισε ότι η μαζική μετανάστευση κατοίκων του Κοσόβου είναι συνέπεια της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, της ακραίας φτώχειας και του κακού έργου της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του κινήματος "Αυτοδιάθεση", Σμαϊλ Κουρτέσι ζήτησε από την κυβέρνηση να δημιουργήσει συνθήκες για την εξομάλυνση των συνθηκών διαβίωσης, ώστε οι κάτοικοι να μην εγκαταλείπουν το Κόσοβο.

Η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει 30-40 εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε οικογένειες, κανένας μέλος των οποίων δεν εργάζεται.

Η Πρωτοβουλία για το Κόσοβο απηύθυνε έκκληση στους πολίτες του Κοσόβου να μην φεύγουν, αλλά να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αλλάξουν την κατάσταση στο Κόσοβο.

Κάτοικοι του Κοσόβου τώρα αναχωρούν για την Αλβανία και το Μαυροβούνιο

Το μαζικό κύμα φυγής κατοίκων του Κοσόβου δεν έχει σταματήσει παρ' ότι απαγορεύθηκε η διέλευση από τη διοικητική διάβαση Μέρνταρε λεωφορείων με μετανάστες. Το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε μεγάλη αύξηση του αριθμού των πολιτών από το Κόσοβο που εισέρχονται στην ΕΕ, κυρίως στην Ουγγαρία, μέσω της Σερβίας και καταθέτουν αιτήσεις για χορήγηση ασύλου.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Πρίστινας, χθες, μεγάλος αριθμός κατοίκων του Κοσόβου, κυρίως με ιδιωτικά αυτοκίνητα, κινήθηκε προς διάβαση Βρμιτσα, πέρασε από την Αλβανία με ενδιάμεσο προορισμό το Μαυροβούνιο στην προσπάθεια να φύγει για κάποια χώρα - μέλος της ΕΕ.

"Οι κάτοικοι του Κοσόβου, που είναι αποφασισμένοι να φύγουν, ταξιδεύουν πλέον κυρίως με τα οικογενειακά αυτοκίνητα για να αποφύγουν το ενδεχόμενο, αν επιβιβαστούν σε λεωφορεία, να εμποδιστούν να εγκαταλείψουν το Κόσοβο

"Θα βρω οποιοδήποτε τρόπο, μόνον να μείνω στο Κόσοβο δεν θέλω. Δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς δουλειά. Εδώ δεν υπάρχει ελπίδα για ζωή" ανέφερε ένας από τους κατοίκους του Κοσόβου, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του έφυγε από το Κόσοβο στην κατεύθυνση της Αλβανίας.

"Αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών που περνούν την Αλβανία. Λένε ότι πηγαίνουν για διασκέδαση στην Αλβανία, αλλά δεν θα επιστρέψουν πίσω" ανέφερε πηγή από το τελωνείο στο πρακτορείο ειδήσεων του Κοσόβου "Prizreni Pres".

Η εφημερίδα "Μπλιτς" στην αλβανική γλώσσα σε δημοσίευμα τονίζει ότι ο αριθμός των μεταναστών που έχουν φύγει από την περιοχή της Πρίζρεν δεν είναι γνωστός, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι στα σχολεία δεν φοιτά πλέον μεγάλος αριθμός μαθητών.

Δεκάδες λεωφορεία γεμάτα με επιβάτες αναχώρησαν και χθες το βράδυ προς τη διοικητική συνοριακή διάβαση Μερντάρε με τη Σερβία. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους επιβάτες που αναζητούν υπαρξιακή και εργασιακή ασφάλεια στην ΕΕ συλλαμβάνονται πλέον και κρατούνται για απόπειρα παράνομης διέλευσης των συνόρων, αναφέρει η εφημερίδα "Ζέρι" της Πρίστινας.

Εκατοντάδες κάτοικοι του Κοσόβου κρατούνται πλέον στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας και άλλοι σε σιδηροδρομικούς σταθμούς στη Βουδαπέστη, ωστόσο το κύμα φυγής δεν σταματά, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Η παράνομη μετανάστευση έχει αδειάσει πολλές πόλεις του Κοσόβου, όπου καταγράφεται ραγδαία μείωση του πληθυσμού και οι καταστηματάρχες παραπονιούνται για ραγδαία πτώση της αγοραστικής κίνησης.

"Επτά χρόνια μετά την αυτοανακήρυξη της ανεξαρτησίας, οι Αλβανοί του Κοσόβου έχουν χάσει την ελπίδα για οικονομική ανάπτυξη, επειδή έχουν φθάσει στο χείλος της ακραίας φτώχειας" σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Πόλεις όπως η Πρίστινα, η Μιτρόβιτσα, το Βούτσιτρν, το Ουρόσεβατς και το Γκνίλανε έχουν λιγότερους κατοίκους απ' ό,τι δύο μήνες πριν και οι κρατήσεις για θέσεις σε λεωφορεία που ταξιδεύουν στο εξωτερικό γίνονται πολλές μέρες πριν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v