Το πρόσωπο του Θερβάντες

Κανένα από τα σωζόμενα πορτρέτα του σπουδαίου δημιουργού, μεταξύ των οποίων και ένα από τον Γκρέκο, δεν απεικονίζει το αυθεντικό πρόσωπο.

Το πρόσωπο του Θερβάντες
Με παγκόσμιους εορτασμούς θα τιμηθούν το 2016 τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ και του Θερβάντες, που απεβίωσαν και οι δύο τον Απρίλιο του 1616.
 
Στον αιώνα της εικόνας όμως πώς να τιμήσουμε κάποιον του οποίου το πρόσωπο είναι άγνωστο; Κανένα από τα σωζόμενα πορτρέτα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, μεταξύ των οποίων και ένα από τον Γκρέκο, δεν απεικονίζει το αυθεντικό πρόσωπο. Πώς έμοιαζε ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη»;

Οι Ισπανοί, που δεν αρκούνται στο μυστήριο, χρηματοδότησαν ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου να ανευρεθούν τα οστά του Θερβάντες και από το κρανίο του, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να ανασυστήσουν το πρόσωπό του.

Η αποστολή ξεκίνησε το έργο της την άνοιξη του 2014, με ανασκαφές στις κρύπτες του μοναστηριού της Αγίας Τριάδας στη Μαδρίτη όπου μαρτυρείται ότι έχει ταφεί ο Θερβάντες.

Τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε φέρετρο με τα αρχικά Μ.C. και εξετάζεται η πιθανότητα να περιέχει τα λείψανα του μεγάλου συγγραφέα.

Το 2019 συμπληρώνονται 150 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Κάλβου, του οποίου αγνοούμε επίσης την όψη. Τα οστά του βρίσκονται στη Ζάκυνθο, στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων...

ΠΗΓΗ: tovima.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v