Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας

Θυελλώδεις άνεμοι, παγετός και χιονοπτώσεις συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και που υπάρχει απαγόρευση απόπλου. Οι θερμαινόμενοι χώροι. Πότε αναμένεται βελτίωση.

Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας
Σε κλοιό χιονιά βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να διατηρούνται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.



Στην Αττική ο παγετός και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους από τις πρώτες πρωινές ώρες. Οπως έχει γίνει γνωστό δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Μελίσσια Παλαιά και Νέα Πεντέλη και Θρακομακεδόνες, ωστόσο το οδικό δίκτυο παραμένει σε καλή κατάσταση.



Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στο κομμάτι από το τελεφερίκ μέχρι το καζίνο, στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Ν. Μάκρης, από το ύψος του στρατιωτικού νοσοκομείου Πεντέλης 414 μέχρι τη διασταύρωση Αγίου Πέτρου αλλά και στη λεωφόρο Χασιάς-Δερβενοχωρίων, στο ύψος της μονής Κλειστών και στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Κλειστά τα σχολεία σήμερα (10/2) σε πολλές περιοχές της χώρας

Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις Τοπικές Κοινότητες Κορφοβουνίου και Ροδαυγής του Δήμου Αρταίων.

Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας Κοζάνης και Φλώρινας, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού, ενώ με μια ώρα καθυστέρηση θα ανοίξουν στους δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού Καστοριάς.

Με καθυστέρηση θα λειτουργήσουν και ορισμένα σχολεία στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Στην Πελοπόννησο δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε όλη την περιφέρεια του δήμου Γορτυνίας και τα σχολεία σε Καστρί και Άγιο Πέτρο του δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Με αποφάσεις των δημάρχων δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους Δομοκού και Μακρακώμης του νομού Φθιώτιδας



Απαγόρευση απόπλου

Θυελλώδεις άνεμοι 9 με 10 μποφόρ πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, ήδη από το λιμάνι του Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για το βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου και κατά κρίση πλοιάρχου.

Τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια γίνονται κανονικά ενώ η γραμμή Μέγαρα Σαλαμίνα είναι κλειστή. Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από το λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγ.Μαρίνα- Νέα Στύρα, Βόλος-Σποράδες,Καβάλα-Πρίνος.Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στις γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένας Θάσου, Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα Λευκίμμη. Τα δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη γίνονται κατά κρίση πλοιάρχου.

Κλειστές είναι οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά. Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντίρριου. Το ΛΣ συστήνει στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδεύσουν, πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία.

Οι θερμαινόμενοι χώροι για τους αστέγους

Στην Αθήνα, σε πλήρη ετοιμότητα τίθενται οι υπηρεσίες του Δήμου για την υποστήριξη των αστέγων.

Ανοιχτό θα παραμείνει όλο το 24ωρο το Κλειστό Γυμναστήριο του Ρουφ (Πειραιώς & Εχελιδών 69), προκειμένου να φιλοξενήσει άστεγους και ευπαθείς ομάδες.

Επίσης, ανοικτό όλο το 24ωρο είναι το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (Σοφοκλέους και Πειραιώς 35).

Κλιμάκια του ΚΥΑΔΑ και των 16 συνεργαζόμενων φορέων και οργανώσεων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ EXELIXIS, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, PRAKSIS, PROTEKTA, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ΚΛΙΜΑΚΑ, Σύμμαχοι Υγείας, Γιατροί του Κόσμου, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, EMFASIS, Κέντρο Ζωής, Θετική Φωνή, ΣΦΕΑ-ΕΜΕ κ.α) έχουν συγκροτηθεί προκειμένου, όπου χρειαστεί να προβούν σε επί τόπου παρεμβάσεις, μοιράζοντας κουβέρτες και τρόφιμα σε αστέγους και με τη συνοδεία γιατρών και κοινωνικών λειτουργών θα ενημερώνουν, όσους το επιθυμούν, να μεταφερθούν στον θερμαινόμενο χώρο του Ρουφ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου λειτουργεί γραμμή επικοινωνίας με τους δημότες για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στον τηλεφωνικό αριθμό 1595.

Στον Πειραιά, η Περιφερειακή Ενότητα της πόλης, σε συνεργασία με τους Δήμους Πειραιά, Νίκαιας-Ρέντη, Περάματος, Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Κορυδαλλού, ανακοινώνει ότι θα είναι διαθέσιμοι για τη φιλοξενία αστέγων και άλλων πολιτών που έχουν ανάγκη, οι παρακάτω χώροι:

Δήμος Πειραιά: Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης, Βασ. Γεωργίου Β' 9-11. (24ωρη λειτουργία).

Δήμος Νίκαιας- Ρέντη (από τις 8 το πρωί μέχρι τις 20.00): 8ο ΚΑΠΗ, Ραιδεστού 30 (Νίκαια) και ΚΑΠΗ Κέντρου Ρέντη, Μπαλτατζή 32.

Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας: Ισόγειο του Δημαρχείου Δραπετσώνας, Καραϊσκάκη και Αγωνιστών Πολυτεχνείου, και Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Ελ. Βενιζέλου 123 και Μοναστηρίου (2168003078 - 09:00-21:00).

Δήμος Κορυδαλλού: Κλειστό Γυμναστήριο Μπάσκετ, έναντι των φυλακών Κορυδαλλού (ώρες λειτουργίας 08:00 - 21:00), και Δημαρχείο Κορυδαλλού, Γρ. Λαμπράκη 240 (ώρες λειτουργίας 07:00 - 22:00).

Δήμος Περάματος: Στον 3ο όροφο του Β' ΚΑΠΗ.

Μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων -και κυρίως των αστέγων- από τα ακραία καιρικά φαινόμενα λαμβάνει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, από σήμερα έως και την Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, θα παρέχεται προσωρινή φιλοξενία στο 2ο και 5ο παράρτημα ΚΑΠΗ, στις οδούς Λαγκαδά 35 και Αλεξανδρείας 27.

Παράλληλα, οι άστεγοι μπορούν να βρουν «καταφύγιο» στο Υπνωτήριο Αστέγων που λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13, από τις 5 το απόγευμα έως την επομένη ημέρα, στις 11 το πρωί.

Ακόμη, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, έχουν τη δυνατότητα να προφυλαχθούν από την κακοκαιρία στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, που λειτουργεί με τη ΜΚΟ PRAKSIS, στην οδό Μοναστηρίου 62, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Αυτές τις μέρες θα συνεχιστεί η δράση των «street workers» του ΟΚΑΝΑ και της ΜΚΟ PRAKSIS για τον εντοπισμό αστέγων, καθώς και ο εφοδιασμός των αστέγων με υπνόσακους και κουβέρτες, που θα διανέμει όχημα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου

Στα δυτικά γενικά αίθριος. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με χιόνι η χιονόνερο στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και τη νησιωτική χώρα. Σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στα νότια θαλάσσια τμήματα.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 και πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός στα ηπειρωτικά τις πρωινές και νυχτερινές ώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v