Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: «Έφτασε η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης»

Για «συγκρουόμενα επίπεδα» στα οποία διεξάγεται για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια, η συζήτηση στη Βουλή επί προγραμματικών δηλώσεων, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

  • Real.gr
Βενιζέλος: «Έφτασε η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης»
Για «συγκρουόμενα επίπεδα» στα οποία διεξάγεται για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια, η συζήτηση στη Βουλή επί προγραμματικών δηλώσεων, μίλησε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για ενθουσιασμό και περηφάνια σε επίπεδο έξαρσης από τη μία και αμηχανία και φόβο που βρίσκει καταφύγιο όπου μπορεί από την άλλη. Μάλιστα υποστήριξε ότι πολύ δημοφιλές καταφύγιο είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, ή οποιαδήποτε «συμπαθητική αλλά αναρμόδια δήλωση».

Αντιστοίχως, μίλησε για τρία επίπεδα για τις προγραμματικές δεσμεύσεις. Από τις «συνεχείς πολιτικές και επικοινωνιακές πιρουέτες» του υπουργού Οικονομικών, ως την εμμονή των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστούν ως θεματοφύλακες της προγραμματικής συνέπειας του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά τον πρωθυπουργό που εμφανίζεται εκ θέσεως αμετακίνητος προς τα μέσα και συμβιβαστικός προς τα έξω.
Βρήκε ακόμα διαφορετικά επίπεδα σε σχέση με γεγονότα.

«Ενώ εδώ συζητάμε τις προγραμματικέ δηλώσεις και καλούμαστε να δώσουμε αρνητική ή θετική ψήφο στην κυβέρνηση, αύριο επίκειται πρόταση συμφωνίας ή διαφωνίας με τους εταίρους και τη τελική θέση δεν την γνωρίζει και δεν καλείται να την εγκρίνει η Βουλή», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι μεταξύ του κομματικού κόστους λόγω ορθής υπαναχώρησης και του εθνικού κόστους λόγο εσφαλμένης εμμονής σε στρατηγικά λάθη, είναι προτιμότερο το πρώτο. «Αλλά η στροφή θέλει προσοχή για να μην συμβούν ατυχήματα καθ’ οδόν», είπε με νόημα, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν θεσμικές προδιαγραφές και εγγυήσεις αν θέλουμε να αποφύγουμε λάθη.

Ως αφετηρία έθεσε την απάντηση στο ερώτημα ποια είναι πράγματι η εντολή του ελληνικού λαού επί τη βάσει της οποίας ενεργεί η κυβέρνηση. Κατά τον ίδιο, είπε ότι είναι διαπραγμάτευση αλλά όχι ρήξη, διαπραγμάτευση σκληρή, αλλά οργανωμένη και ουσιαστική, όχι επιπόλαιη και επικοινωνιακή και τελικά «βελτίωση και όχι επιδείνωση» του πλαισίου εντός της οποίας κινείται η χώρα.

«Ο κίνδυνος δεν είναι η έξοδος από το ευρώ», προειδοποίησε ο Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι είναι οι «ενδιάμεσες, κακές και εκβιαστικές καταστάσεις εντός ευρώ που σε κάνουν να ταπεινώνεσαι και να σε κάνουν να παρακαλάς να βγεις από ευρώ για να γλιτώσεις»...

Ο ίδιος, αν και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Κύπρου, υποστήριξε ότι πιστεύει πως δεν θα γίνει τίποτα αντίστοιχο στην Ελλάδα, γιατί «θα υπάρξει ορθή στροφή», όπως είπε, αφού τα σημεία που έθεσε εκτιμά ότι είναι ο κοινός παρονομαστής της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, είτε ψήφισε είτε όχι κόμματα της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «ντεζαβού» που νιώθει, ξαναζώντας στιγμές ανάλογες του τέλους του 2009 και της αρχής του 2010, ακούγοντας πάλι για περίστροφο που τώρα είναι στον κρόταφο και τότε ήταν στο τραπέζι, αλλά και για αναζήτηση λύσεων σε Ρωσία, Κίνα ή ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε μεγάλο λάθος.

«Σας στηρίζουμε απερίφραστα και ειλικρινά στη διεθνή διαπραγμάτευση. Το λέμε καθαρά στις επαφές μας με το ΕΣΚ και τα άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, είτε είναι στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση», είπε, χωρίς τον ενθουσιασμό που νιώθει η κυβέρνηση όταν έχει επαφές με σοσιαλδημοκρατικές ακόμα κυβερνήσεις, αφού ανεξάρτητα από τις προθέσεις, υπάρχουν αντικειμενικά όρια λόγο συσχετισμού δυνάμεων και κατάστασης της οικονομίας σε κάθε χώρα. «Σας στηρίζουμε. Ως αντιπολίτευση. Από τη βουλή», είπε, θυμίζοντας ότι πρότεινε να συγκροτηθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

«Όμως η εθνική συστράτευση, έχει προϋποθέσεις και η ελάχιστη αυτών είναι η ενημέρωση, ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοσυνεννόηση αν όχι η συμφωνία». Και αυτό είπε ότι δεν έχει γίνει, παρότι βρισκόμαστε σε μία φάση τα αποτελέσματα της οποίας υπερβαίνουν τα όρια οποιασδήποτε κυβέρνησης.

Μιλώντας για τις κυβερνητικές θέσεις, υποστήριξε ότι εγκαταλείφθηκαν οι δηλώσεις περί μονομερών κινήσεων, με το πλαίσιο του 2012 να γίνεται αποδεκτό. «Η κυβέρνηση ζητά παραμετρικές αλλαγές που πάντα έλεγα ότι συνιστούν κούρεμα και το λέει τώρα και η κυβέρνηση», είπε, αναφερόμενος στα swaps, ήτοι την ανταλλαγή ομολόγων από τον Σεπτέμβριο και τονίζοντας ότι η δική τους πρόταση ήταν πιο ολοκληρωμένη. Επιμένοντας στην ερώτησή του για το ΔΝΤ, ρώτησε αν το δάνειο θα μετατραπεί σε προληπτικό, ενώ προειδοποίησε ότι η χώρα δεν αντέχει τόσο κυνισμό για να ακούει περί παράτασης έξω που θα ονομάζεται πρόγραμμα γέφυρα μέσα.

«Η γερμανική κυβέρνηση ήθελε άλλο μνημόνιο, και δευτερευόντως εξάμηνη παράταση», είπε, θυμίζοντας ότι το πρόγραμμα έληξε τον Δεκέμβριο. «Η χώρα δεν χρειάζεται παραμονή σε εκκρεμότητα εκτός αγορών», είπε, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνο τον δανεισμό με υπερέκδοση εντόκων γραμματίων. Επανέφερε ως στόχο την ολοκλήρωση του προγράμματος και την μετάβαση έξω από μνημόνιο. Μετάβαση τρόικας αυτόματα με πιστοληπτική γραμμή. «Δεν υπάρχει καλύτερο πλαίσιο, ασφαλέστερο», είπε, σημειώνοντας πως η ‘γέφυρα’ είναι επισφαλής, στενή και μινιατούρα όπως το… τρενάκι του Καμμένου.

Όσο για τα περί 70% του μνημονίου του κ. Βαρουφάκη, ρώτησε αν πρόκειται για το 70% επί του συντελεσμένου ή αυτών που εκκρεμούν, γιατί από τις εκκρεμότητες «οι δικές μας κόκκινες γραμμές ήταν παραπάνω, στο 70 και όχι στο 30%», όπως είπε. Αναφερόμενος δε, προσωπικά στον κ. Τσίπρα, είπε πως «έφτασε η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης». «Υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις. Δύσκολες, όχι μοιραίες», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v