Συγκρούσεις - επιθέσεις και αιχμές

Κόντρα μεταξύ Καμμένου και Θεοδωράκη. Αιχμές Βενιζέλου σε Βαρουφάκη και επίθεση του Δ. Κουτσούμπα στον Αλ. Τσίπρα. (VIDEO)

  • Real.gr
Συγκρούσεις - επιθέσεις και αιχμές
Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝ.ΕΛ και του προέδρου του «Ποταμιού» ξέσπασε στη Βουλή όταν ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στις αμοιβές που λάμβανε ο Στ. Θεοδωράκης όταν ο τελευταίος δούλευε στην ΕΡΤ.

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των αρχηγών των κομμάτων στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε όταν ο Πάνος Καμμένος είπε πως «Εγώ δεν έπαιρνα 20.000 ευρώ το επεισόδιο στην ΕΡΤ» αναφερόμενος στον Στ. Θεοδωράκη. Με τη σειρά του ο πρόεδρος του «Ποταμιού» του απάντησε με αιχμηρό τρόπο λέγοντας ότι δεν ζούμε όλοι από τα λεφτά των πατεράδων μας.

Ο κ. Καμμένος, κατά την τοποθέτησή του απάντησε: «Ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για την ΕΡΤ. Όμως πόσα έπαιρνε ο ίδιος για τις συμπαραγωγές της ΕΡΤ και την βούλιαξε; Αυτοί που έπαιρναν 20άρια και 30άρια. Ας έρθει να ζητήσει συγγνώμη και ας συμπαραταχθεί κοντά μας».

Για να πάρει το λόγο ο Στ. Θεοδωράκης και να πει
ότι «Θέλω να πω στον προηγούμενο ομιλητή ότι δεν είμαστε όλοι πλούσιοι και δεν ζούμε με τα λεφτά των πατεράδων μας. Υπάρχουν άνθρωποι που δούλεψαν και ήταν υποχρεωμένοι να δουλέψουν σε μεγάλα μαγαζιά. Είμαστε υπερήφανοι γι' αυτή τη ζωή που χτίσαμε. Για να μπούμε στην πολιτική αφήσαμε τις δουλειές μας».

Άμεση ήταν η ανταπάντηση από τον κ. Καμμένο: «Και εγώ δούλεψα επί πολλά χρόνια. Ο πατέρας μου δούλεψε και πλήρωνε φόρους, αλλά 20 χιλιάδες από την ΕΡΤ δεν έπαιρνε. Υπήρχαν εργαζόμενοι με 700 ευρώ που απολύθηκαν, γιατί κάποιοι σαν και εσάς έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος».

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Αιχμές Βενιζέλου σε Βαρουφάκη

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι αιχμές. Το ΠΑΣΟΚ και κύκλοι του Ευάγγελου Βενιζέλου σε σχόλιο αμέσως μετά την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή επέκριναν τον υπουργό Οικονομικών αναφέροντας πως : «Όταν λέμε ρήξη, εννοούμε grexit. Αν η κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο του grexit, αποδυναμώνει τη θέση της» σχολίασαν κύκλοι του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι κύκλοι δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την ανυπαρξία σχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς και την λύπη τους για αυτή την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών από το βήμα της Βουλής.

Επίθεση Κουτσούμπα στον Αλ. Τσίπρα

Προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό επιτέθηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας με αφορμή τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση προχωρεί σε νέο συμβόλαιο με τους εταίρους, μέσω μια τεχνικής παράτασης του μνημονίου για ένα εξάμηνο, όπως είναι η πρότασή σας, με τον όρο «πρόγραμμα-γέφυρα». Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επισήμανε πως αυτό ήδη διαφάνηκε πιο καθαρά αυτές τις μέρες.

«Το επιβεβαιώσατε και σήμερα, παραδεχόμενοι ότι τη σκληρή διαπραγμάτευση και τη ρήξη την έχετε ως ατού διαπραγματευτικό» τόνισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και προσέθεσε: «Ονομάστε το όπως θέλετε. Ο λαός μας δεν ενδιαφέρεται πώς θα το πείτε το νέο μνημόνιο -συμβόλαιο, συμφωνία ή πρόγραμμα-, αφού προς το παρόν θα παραμένει σε ισχύ το μεγαλύτερο μέρος των μνημονιακών μέτρων και το υπόλοιπο προτείνετε να το καλύψετε με άλλα ισοδύναμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, με βάση τον ΟΟΣΑ, είτε την εργαλειοθήκη του, είτε τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις του» είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσούμπας.

Οι τοποθετήσεις των 4 αρχηγών στη χθεσινή συνεδρίαση

Στ. Θεοδωράκης: Ήρθαμε για λύσεις

Σύμμαχος για το κοινό καλό αλλά αντίπαλος σε κάθε οπισθοδρόμηση και διχαστική λογική, δήλωσε προς την κυβέρνηση ο επικεφαλής του πολιτικού Κινήματος το Ποτάμι, Σταύρος Θεοδωράκης, στην ώρα των αρχηγών κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

«Το Ποτάμι δεν ήρθε για να προσθέσει προβλήματα και εγωισμούς στην πολιτική ζωή. Ήρθαμε για λύσεις» ανέφερε στην παρθενική του ομιλία στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι «το Ποτάμι θα ψηφίζει τις λύσεις, σε αντίθεση με την πεπατημένη του πολιτικού συστήματος που λέει ναι σε όλα ή όχι σε όλα, προτάσσοντας την ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην αντίσταση και την κοινή λογική».



Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι στο δύσκολο σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα χρειάζονται μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες και γι΄ αυτό κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να βρει το σωστό μείγμα πολιτικής. «Όλα χρειάζονται ρεαλισμός και όνειρο, συμβιβασμός και σύγκρουση, κοινή λογική και αντίσταση. Ταυτόχρονα ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα υποχρεώσουν τους εταίρους μας να δουν διαφορετικά την Ελλάδα και να υπάρξει μια συμφωνία μείωσης των στραγγαλιστικών πλεονασμάτων κάτω του 2%.

Στόχος μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας θα πρέπει να είναι, είπε ο κ. Θεοδωράκης, στο τέλος του χρόνου να μπορεί η Ελλάδα να εκδώσει 10ετή ομόλογα με επιτόκιο γύρω στο 3%, αλλά «αυτό δεν θα γίνει ποτέ αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας. Θα το λένε πρόγραμμα, θα το λένε συμφωνία-γέφυρα, ας το λένε και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Εμείς θα το στηρίξουμε αν διασφαλίζει το ευρωπαϊκό μας μέλλον».

Απευθυνόμενος στη νέα κυβέρνηση, εκτίμησε ότι πολλές μετριότητες θα σταθούν έξω από το γραφείο του κ. Τσίπρα, τόνισε όμως ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα σύστημα εξοστρακισμού των αποτυχημένων, και στον πολιτικό και στον επιχειρηματικό τομέα. Πρότεινε δε όσοι δεν κατάφεραν να εκλεγούν βουλευτές να μην διοριστούν σε κρατικές θέσεις.

Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, είπε, απαιτούν συγκρούσεις, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά τα υποσχέθηκε όλα σε όλους, ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φέρει ευθύνες για το γεγονός ότι αυτή η Βουλή δεν είναι αναθεωρητική και γιατί έλεγε ότι με ένα νόμο και με ένα άρθρο θα τα αλλάξει όλα αλλά τώρα λέει «περιμένετε και θα δούμε».

Δ. Κουτσούμπας:  Η κυβέρνηση προχωρά σε νέο συμβόλαιο με τους εταίρους

Ο γγ του ΚΚΕ κατά την ομιλία του ανέφερε ότι για να βγει ο λαός από το σημερινό βάλτο της ανασφάλειας, της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, για να αποκτήσει μια πραγματικά αξιοπρεπή και υπερήφανη ζωή, πρέπει να οργανώσει την αντεπίθεσή του με στόχο να ανατρέψει, τελικά, τον πραγματικό του αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους που κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας. Μόνο τότε -υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας- θα ξημερώσει πραγματικά μια νέα εποχή στον τόπο μας όπου η παραγωγή, η οικονομία, θα σχεδιάζεται κεντρικά, επιστημονικά, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Μόνο τότε η εργατική τάξη, ο λαός θα καθορίζει το μέλλον του, αφού θα έχει στα χέρια του την εξουσία.

Καμμένος: Είναι μαζί το έθνος

Είναι μαζί η πατρίδα με την κυβέρνηση γιατί υπάρχει ελπίδα, είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π.Καμμένος.

«Η εθνική ενότητα είναι πλατύτερη έννοια ακόμη και από αυτή του έθνους. Βγαίνουν δημοσκοπήσεις που δεν επηρεάζονται από επιχειρηματίες και το 70%-80% συμφωνεί με την κυβέρνηση να σταθεί όρθια. Είναι μαζί το έθνος. Είναι μαζί η πατρίδα γιατί υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει φως» τόνισε ο Πάνος Καμμένος.



Ευ. Βενιζέλος: Η εντολή του λαού είναι διαπραγμάτευση, όχι ρήξη

«Ανάμεσα στην ορθή υπαναχώρηση και το εθνικό κόστος είναι προτιμότερο το πρώτο. Όμως ως στροφή θέλει προσοχή για να μην έχουμε ατύχημα. Η δική μου πρόταση είναι διαπραγμάτευση σκληρή, αλλά όχι ρήξη. Διαπραγμάτευση οργανωμένη, ουσιαστική, όχι επιπόλαιη και επικοινωνιακή. Όχι οριακά παιχνίδια με τεράστιο κίνδυνο για τη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο έκανε, επίσης, λόγο για επικοινωνιακές πιρουέτες της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι τα στελέχη της αναζητούν καταφύγιο σε οποιαδήποτε αναρμόδια δήλωση στο εξωτερικό.

«Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αμετακίνητος προς τα μέσα και διαλλαχτικός προς τα έξω. Απευθύνομαι στον πρωθυπουργό, που σε νεαρή ηλικία ανέλαβε το πηδάλιο της χώρας για να του πω: έφθασε η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης- τώρα δεν υπάρχουν υπεκφυγές, αλλά δύσκολες αποφάσεις, όχι μοιραίες», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε: «Στόχος ήταν και πρέπει να παραμείνει η ολοκλήρωση του προγράμματος και η ταχύτερη έξοδος από το μνημόνιο. Δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο. Το πρόγραμμα-γέφυρα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι γέφυρα των στεναγμών, στενή, μινιατούρα. Οι κόκκινες γραμμές οι δικές μας είναι το 70%. Όχι το 30% που υποστηρίζει η κυβέρνηση. Αλλιώς θα είχαμε κλείσει τη διαπραγμάτευση. Φέρτε λοιπόν εσείς κάτι περισσότερο και όχι κάτι λιγότερο».

«Καλούμαστε να δώσουμε αρνητική ή θετική ψήφο, χωρίς να γνωρίζουμε την τελική καθαρή θέση της κυβέρνησης. Συζητάμε εφ’ όλης της ύλης αόριστα, αντιφατικά», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, ενώ έκανε λόγο για σκηνές του 2009 και του 2010 που αισθάνεται ότι επαναλαμβάνονται. Τότε -όπως είπε- ήταν με πιστόλι στο τραπέζι τώρα με πιστόλι στο κρόταφο.

«Σας στηρίζουμε απερίφραστα και ειλικρινά στη διεθνή διαπραγμάτευση. Το λέμε καθαρά σε όλα τα ευρωπαϊκά, σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, είτε μετέχουν είτε δεν μετέχουν σε κυβερνήσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μίλησε για ανάγκη εθνικής συστράτευσης, με την προϋπόθεση να υπάρχει ενημέρωση, αλληλοσεβασμός και συνεννόηση.

Βαρουφάκης: Χωρίς ρήξη δεν διαπραγματεύεσαι

ΠΑΣΟΚ: «Όταν λέμε ρήξη, εννοούμε grexit»


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v