Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με «εθνική γραμμή» ο Σαμαράς στο ΕΛΚ

«Με εθνική γραμμή» η πρώτη εμφάνιση Σαμαρά στο ΕΛΚ μετά την ήττα στις εκλογές. Θα επιδιώξει να δει Γιούνκερ και Μέρκελ. Καλείται να στηρίξει την κυβέρνηση μπροστά στη σκληρή γραμμή του Βερολίνου.

  • Real.gr
Με «εθνική γραμμή» ο Σαμαράς στο ΕΛΚ
Ο Αντώνης Σαμαράς μαζί με τον εκπρόσωπο του κόμματος Κώστα Καραγκούνη βρίσκονται από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες. Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θα βρεθεί για πρώτη φορά μετά τις εκλογές ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχοντας απέναντί του, τους ομοτράπεζους του οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν κομβική σημασία στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στενοί του συνεργάτες διαβεβαίωναν στο Real.gr ότι ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες «με εθνική γραμμή για να στηρίξει την Ελλάδα». Τι σημαίνει αυτό;

- Θα επιμείνει στην αδιαπραγμάτευτη θέση της Ελλάδας στο ευρώ.

- Θα επισημάνει τους κινδύνους από το ενδεχόμενο «πιστωτικής ασφυξίας» στη χώρα.

- Θα υπερασπιστεί τη λογική των «πλεονασματικών προϋπολογισμών» και της αναπτυξιακής ευκαιρίας για την Ελλάδα.

- Θα υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησής του μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες και οριακές διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς παραμένει πάντως ανήσυχος για τις εξελίξεις καθώς όπως τονίζει «μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός ποια πρόταση καταθέτει στο τραπέζι των εταίρων». Προς αυτή την κατεύθυνση, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιδιώξει να συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
 
Ο πρώτος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το εάν και πως η Ελλάδα θα πετύχει μια συμφωνία «γέφυρα» με τους εταίρους χωρίς όμως να δέχεται τη δανειακή σύμβαση ενώ η κ. Μέρκελ είναι το πρόσωπο «κλειδί» για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Το δύσκολο σημείο για τον κ. Σαμαρά έγκειται στο εξής:

Ποια θέση θα πάρει ο πρώην Πρωθυπουργός στο επίμονο αίτημα του Βερολίνου για εφαρμογή του προγράμματος το οποίο από την πλευρά της κυβέρνησης έχει μπει στο ίδιο «κάδρο» με την προηγούμενη κυβέρνηση και τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας από τη στιγμή μάλιστα που η δική του κυβέρνηση πιέστηκε αφόρητα από τους εταίρους πάνω σε σκληρά αιτήματα σε όλο τον κύκλο των διαπραγματεύσεων.

Στελέχη της ΝΔ όπως οι Γεράσιμος Γιακουμάτος και Γιάννης Μιχελάκης ζήτησαν από τον Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει ανοιχτά την κυβέρνηση στους κόλπους του ΕΛΚ ακόμη και με κατ' ιδίαν επαφές με άλλους ευρωπαίους ηγέτες αν χρειαστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v