Τα γερμανικά ΜΜΕ για το έκτακτο Eurogroup

Στην αποτυχία επίτευξης συμφωνίας αλλά και στα στενά χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα και τους εταίρους της αναφέρονται τα μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας.

  • Real.gr
Τα γερμανικά ΜΜΕ για το έκτακτο Eurogroup
Για «καταστροφή» και «συντριβή» κάνουν λόγο τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, μία ημέρα μετά το έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Η Die Welt αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η ελληνική πλευρά με την στάση της έχει στρέψει εναντίον της το σύνολο των εταίρων και προσθέτει πως θα πρέπει να κινηθεί σύντομα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση απειλείται με καταστροφή. Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στην «επιμονή» του Αλέξη Τσίπρα στο πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει και σημειώνει πως μετά το χθεσινοβραδινό Eurogroup, έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Μάλιστα, αναφέροντας λεπτομέρειες σχετικά με το τι συνέβη κατά την διάρκεια των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, τονίζει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν είχε «καμία γραπτή πρόταση στην τσάντα του». Η Die Welt αναφέρει πως αργά το βράδυ της Τετάρτης φαινόταν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία και ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ανακάλυψε» ότι η συμφωνία αυτή «χάλασε» όταν βρισκόταν στο αεροπλάνο για Βερολίνο.

«Στον δρόμο για την συντριβή» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Spiegel, που τονίζει ότι μέχρι την Δευτέρα θα πρέπει να αποφευχθεί μία ανεξέλεγκτη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Μάλιστα, κάνει λόγο για ένα παιχνίδι θάρρους και παρομοιάζει τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους με δύο αυτοκίνητα που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα το ένα προς το άλλο.

«Ο χρόνος είναι περιορισμένος» αναφέρει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι η «καταχρεωμένη» Ελλάδα θα χρειαστεί οπωσδήποτε χρήματα μέχρι τον Μάρτιο. Το Spiegel επίσης κάνει λόγο για αρχική συμφωνία που «την τελευταία στιγμή» δεν επετεύχθη, καθώς αρνήθηκε να δώσει την συγκατάθεσή του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στην αρχή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έδειξε πρόθυμος να συμβιβαστεί αλλά τελικά υπαναχώρησε, γράφει ο αρθρογράφος της Handelsblatt αναφερόμενος στις χθεσινές διαπραγματεύσεις στο έκτακτο Eurogroup. Στο άρθρο τονίζεται ότι όλοι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρώπης ήταν χθες στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ακούσουν τις προτάσεις του Γιάνη Βαρουφάκη. Η Handelsblatt επικαλείται δήλωση ενός εκ των συμμετεχόντων, ό οποίος ανέφερε ότι «αυτό δεν ήταν σχέδιο οικονομικής πολιτικής, ήταν προεκλογική ομιλία».



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v