Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Κογκρέσο ο Νετανιάχου εν αγνοία του Λευκού Οίκου

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ απέκρυψε σκοπίμως από τον Λευκό Οίκο ότι απηύθυνε πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να απευθύνει ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου για τον Ιράν.

  • Real.gr
Στο Κογκρέσο ο Νετανιάχου εν αγνοία του Λευκού Οίκου
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ απέκρυψε σκοπίμως από τον Λευκό Οίκο ότι απηύθυνε πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να απευθύνει ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου για τον Ιράν, διότι ήθελε να αποφύγει "την ανάμειξη της κυβέρνησης".

"Η εχθρότητα που ο Λευκός Οίκος τρέφει προς τον πρωθυπουργό Νετανιάχου δεν αποτελεί μυστικό στην Ουάσινγκτον", δήλωσε ο Μπέινερ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

"Ειλικρινά, δεν ήθελα να προβάλουν εμπόδια και να προκαλέσουν την αποτυχία μιας τέτοιας ευκαιρίας", πρόσθεσε για να δικαιολογήσει την απόφασή του να προσκαλέσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό χωρίς να ενημερώσει, όπως απαιτεί το πρωτόκολλο, τον Λευκό Οίκο.

Όταν ερωτήθηκε για τον λόγο για τον οποίο ζήτησε συγκεκριμένα από τον ισραηλινό πρεσβευτή στις ΗΠΑ Ρον Ντέρμερ να μην ενημερώσει τον Λευκό Οίκο απάντησε ότι "ήθελε να είναι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει ανάμειξη".

"Είχαμε κάθε δικαίωμα να το κάνουμε. Ήθελα να έρθει ο πρωθυπουργός", επέμεινε.

Ο Νετανιάχου αποδέχθηκε ασμένως την πρόσκληση και θα απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο για το Ιράν και τον ισλαμιστικό κίνδυνο στις 3 Μαρτίου.

Η πρόσκληση αιφνιδίασε τον Λευκό Οίκο, που πληροφορήθηκε το γεγονός λίγο πριν ανακοινωθεί δημόσια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, δεδομένου του γεγονότος ότι οι επίκεινται οι βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ. Η πρακτική αυτή του Λευκού Οίκου δεν αφορά μόνο το Ισραήλ , αλλά οποιαδήποτε χώρα τις παραμονές εκλογών.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η επίσκεψη Νετανιάχου, που μαρτυρά τις πολύ κακές σχέσεις του με τον Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποιείται καθώς οι ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να περάσουν από το Κογκρέσο την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, πριν ακόμη την ολοκλήρωση των διεθνών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, παρά την απειλή της προβολής του προεδρικού βέτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v