Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενα κελάρι γεμάτο υπερήρωες

Μικροί και μεγάλοι φίλοι των κόμικς στριμώχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο ασφυκτικά γεμάτο κελάρι του Impact Hub, στο ιστορικό κτίριο του Ερνέστου Τσίλλερ στην περιοχή του Ψυρρή...

Ενα κελάρι γεμάτο υπερήρωες
Μικροί και μεγάλοι φίλοι των κόμικς στριμώχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο ασφυκτικά γεμάτο κελάρι του Impact Hub, στο ιστορικό κτίριο του Ερνέστου Τσίλλερ στην περιοχή του Ψυρρή, για να ξεφυλλίσουν πρώτοι τους σπάνιους και συλλεκτικούς τόμους της πρώτης -κυριολεκτικά- underground βιβλιοθήκης των κόμικς που δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη της Comicdom Press με το δίκτυο κοινωνικής επιχειρηματικότητας Impact Hub Athens και τη βοήθεια των ελληνικών εκδόσεων κόμικς, της αμερικανικής πρεσβείας αλλά και τη χορηγία της σοκολατοποιίας ION.

Με ετήσια συνδρομή αλλά και day-pass που κοστίζει μόλις 2 ευρώ ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην υπόγεια βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει πάνω από 2.500 διεθνείς και εγχώριους τίτλους κόμικς και graphic novels από όλες τις δημιουργικές σχολές (αμερικανικά, ευρωπαϊκά, manga κ.ά.).

Oι συνδρομές

«Η βιβλιοθήκη θα είναι δανειστική, θα λειτουργεί με ετήσιες συνδρομές που θα κοστίζουν 80 ευρώ, που θα περιλαμβάνουν τη δυνατότητα δανεισμού 5 βιβλίων ανά 2 εβδομάδες.

Υπάρχει η δυνατότητα και μιας εφ' όρου ζωής συνδρομής (600 ευρώ), ενώ πέρα από τις ετήσιες συνδρομές και τα μέλη μπορεί κάποιος να επισκεφθεί καθημερινά τη βιβλιοθήκη με 2 ευρώ και να περιηγηθεί στους χώρους της από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ που είναι οι ώρες λειτουργίας της.
 
Για την εγγραφή στη βιβλιοθήκη απαραίτητη είναι η αστυνομική ταυτότητα αλλά και μια απόδειξη του τόπου κατοικίας, όπως ένας λογαριασμός της ΔΕΗ», εξηγεί ο πρόεδρος της Comicdom Press (διοργανώτριας του διεθνούς φεστιβάλ Comicdom Con Athens), Δημήτρης Σακαρίδης.

Παράλληλα, στους χώρους της θα διενεργούνται εκθέσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις και σεμινάρια (απευθυνόμενα σε εκπαιδευτικούς και κοινό) με στόχο την ενημέρωση, τη δημιουργική αλληλεπίδραση και την εξοικείωση των ενδιαφερομένων, αποτελώντας παράλληλα χώρο συνάντησης για την εγχώρια κοινότητα δημιουργών κόμικς.

«Είναι χαρά μας να ανοίγουμε τις πόρτες από το κελάρι, περιμένουμε από μέσα να ξεπηδήσουν και καινούργιες ιστορίες, να είναι ένα δυναμικό εργαστήρι που θα δώσει και μια καινούργια έννοια στις βιβλιοθήκες», τόνισε ο Δημήτρης Κοκκινάκης, εκπρόσωπος του Impact Hub.

«Είναι μια μεγάλη βραδιά και μια συγκινητική στιγμή γιατί ένα από τα μεγάλα μας όνειρα γίνεται πραγματικότητα με τα εγκαίνια της Athens Comics Library, κάτι το οποίο ξεκίνησε ως ιδέα πριν από έναν χρόνο», είπε χθες στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Comicdom Press, Λήδα Τσενέ.
 
«Στα ράφια μας φιλοξενούμε μια συλλογή περίπου 2.500 τίτλων που θα την ανανεώνουμε και θα την εμπλουτίζουμε συνέχεια. Ολο αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν δεν είχαμε την υποστήριξη φορέων και χορηγών όπως η αμερικανική πρεσβεία, που μας βοήθησε από την πρώτη στιγμή, η ΙΟΝ, που έχει μπει δυναμικά στον χώρο των κόμικς με το Socomic, και όλοι οι Ελληνες έκδοτες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κόμικς οι οποίοι μας έχουν δωρίσει τα κόμικς τους».


Την προσπάθεια της πρώτης ελληνικής βιβλιοθήκης, ένα εγχείρημα που απασχολούσε αρκετά χρόνια τους ανθρώπους των κόμικς, αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή πολλοί καλλιτέχνες από το εξωτερικό και τη διεθνή σκηνή.

«Γνωστοί ξένοι κομίστες έμαθαν για τη βιβλιοθήκη και αντέδρασαν με μεγάλη γενναιοδωρία, είτε στέλνοντάς μας αντίτυπα από τις δουλειές τους είτε προσπαθώντας να διαδώσουν αυτό το εγχείρημα», ανάφερε η Λήδα Τσενέ στη χθεσινή παρουσίαση.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο μορφωτικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας, Τόμας Πιρς, που μίλησε πολύ θερμά για το εγχείρημα. «Η μόνη μου ανησυχία είναι πως η βιβλιοθήκη θα μεγαλώσει σε λίγο και πως θα πρέπει όλο και περισσότεροι να δανείζονται βιβλία ώστε να χωράνε αυτά που θα έρχονται.

Ελπίζω να έχουμε συνεργασία και στο μέλλον για κάποια workshops», είπε ο Τόμας Πιρς, φαν των κόμικς και ειδικά του Τεντέν, όπως αποκάλυψε. «Ηρθαμε σε επαφή με την αμερικανική πρεσβεία, που στάθηκε αρωγός από την πρώτη στιγμή στη βιβλιοθήκη παρέχοντας υλικοτεχνική υποστήριξη (laptops και readers από όπου θα μπορούν οι επισκέπτες να διαβάζουν σε ηλεκτρονική μορφή κάποια κόμικς) αλλά και χρήματα.

Ακόμη δημιουργήσαμε μια δίοδο με κάποιους αμερικανικούς εκδοτικούς οίκους που συνεχίζουν να μας στέλνουν υλικό. Σε κάποιες περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να μας στείλουν το πραγματικό αντίτυπο, προσφέρθηκαν να ανοίξουν το ηλεκτρονικό τους αρχείο ώστε τα μέλη μας να έχουν πρόσβαση σε αυτό», συμπληρώνει η Βασιλεία Βαξεβάνη από το Comicdom. Η διαδικτυακή πρόσβαση στη συλλογή της βιβλιοθήκης θα είναι εφικτή σύντομα στην επίσημη ιστοσελίδα της (athenscomicslibrary.gr).

Από τον Σπάιντερμαν και τον Ποπάι στο «V for Vendetta»

H πρώτη βιβλιοθήκη των κόμικς είναι μια πρωτοβουλία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Comicdom Press που ιδρύθηκε το 2004, με αντικείμενο την προώθηση και τη διάδοση των κόμικς στην Ελλάδα.

«Πάντα επισκεπτόμουν μουσεία και βιβλιοθήκες κόμικς στο εξωτερικό και ήταν κάτι που ζήλευα. Γιατί να μην επιχειρήσουμε να φτιάξουμε κι εμείς κάτι αντίστοιχο; Ετσι κι έγινε», εξηγεί η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και μορφωτικών προγραμμάτων της Comicdom, Λήδα Τσενέ.

«Είμαστε συνεχώς σε επαφή με εκδότες από Ελλάδα και εξωτερικό αναζητώντας δωρεές από ιδιώτες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τις συνδρομές θα επενδύεται στην αγορά καινούργιων τίτλων».

«Διαμάντια»

Στη βιβλιοθήκη θα βρείτε πολλά διαμάντια της 9ης Τέχνης, ενώ αργότερα θα λειτουργήσει και μια ενότητα με συλλεκτικά κόμικς για ερευνητικούς σκοπούς. «Αντιμετωπίζοντας τα κόμικς ως ολότητα που δεν γνωρίζει δημιουργικά ή άλλου τύπου σύνορα, η συλλογή της Athens Comics Library περιλαμβάνει comics όλων των ειδών.

Πρόκειται για μια συλλογή από αμερικανικές, ευρωπαϊκές, ελληνικές εκδόσεις και Μάνγκα», εξηγεί ο πρόεδρος της Comicdom, Δημήτρης Σακαρίδης.

«Ο επισκέπτης μπορεί να βρει τα περισσότερα από τα γνωστά κλασικά κόμικς, όπως το ''Watchmen'' το ''V for Vendetta'', τις ιστορίες των σούπερ ηρώων, όπως του Σπάιντερμαν, υπάρχουν επίσης κόμικς από Ευρωπαίους δημιουργούς, όπως ο Moebius, ο Enki Bilal, υπάρχουν Μάνγκα από Urasawa, Tezuka και κάποιοι σπάνιοι τόμοι που περιλαμβάνουν παλιά κόμικς που προσφέρονται μόνο για ανάγνωση στον χώρο της βιβλιοθήκης.
 
Στα ράφια της Athens Comics Library θα βρείτε τα τεύχη του «Rachel Rising»του βραβευμένου καρτουνίστα Terry Moore και άλλων μεγάλων εκπροσώπων του horror comic αλλά και κλασικούς ήρωες των παιδικών μας χρόνων, όπως ο Ποπάι και ο Τεν-Τεν.

Στον μεγάλο πάγκο του αναγνωστηρίου θα μπορέσετε να ξεφυλλίσετε τα παλιά τεύχη του Σπάιντερμαν από τη δεκαετία του '70.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v