Βοήθεια από την ΕΕ ζητά το Κόσοβο

«Το Κόσοβο έχει ανάγκη τη στήριξη της ΕΕ» τόνισε η πρόεδρος Α. Γιαχγιάγκα στον Επίτροπο Πολιτικής Γειτονίας και Διεύρυνσης Γ. Χαν.

  • Real.gr
Βοήθεια από την ΕΕ ζητά το Κόσοβο
Η συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, τόνισε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και τόνισε ότι οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλουν στη διατήρηση της σταθερότητας του Κοσόβου.

Ο κ. Χαν, ο οποίος πραγματοποιεί, σήμερα, επίσκεψη στο Κόσοβο συναντήθηκε στην Πρίστινα με την πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Ατιφέτε Γιαχγιάγκα και Ίσα Μουστάφα, στους οποίους υπογράμμισε την ανάγκη προσήλωσης στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο Επίτροπος της ΕΕ υπογράμμισε ότι το ζήτημα της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας για τους πολίτες του Κόσοβου δεν έχει καμία σχέση με την παράνομη μετανάστευση και τόνισε ότι η αποτίμηση της εκπλήρωσης των κριτηρίων για την απελευθέρωση θα συνεχιστεί.

Ο Γιοχάνες Χαν, μετά τη συνάντηση με τον Ίσα Μουστάφα, τόνισε ότι αναμένει το 2016 να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης Κοσόβου - ΕΕ, είπε ότι συζήτησαν για το θέμα της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας, αλλά δεν έκανε αναφορά σε προθεσμίες.

Η πρόεδρος του Κοσόβου είπε ότι οι θεσμοί είναι επικεντρωμένοι στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων βάσει της ευρωπαϊκής ατζέντας και ανέφερε ότι το Κόσοβο έχει ανάγκη τη στήριξη της ΕΕ, κυρίως όσον αφορά τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης με την Ένωση και την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους κατοίκους του Κοσόβου.

Η κ. Γιαχγιάγκα υπογράμμισε ότι προτεραιότητες είναι η εδραίωση του κράτους δικαίου, η οικονομική ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας, ώστε να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, "ένα φαινόμενο που τους τελευταίους μήνες έπληξε σημαντικά το Κόσοβο", όπως σημείωσε.

Αναφερόμενη στον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, η πρόεδρος του Κοσόβου είπε ότι η επανέναρξη και η επίτευξη συμφωνίας για τη λειτουργία των δικαστηρίων είναι σημαντικά βήματα και πρόσθεσε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να διακρίνεται από διαφάνεια και όλες οι συμφωνίες να εφαρμοστούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v