Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Δύο νεκροί από βομβαρδισμό με πυροβολικό

Ένας φωτοειδησεογράφος κι ένας εθελοντής, που ανήκε σε μια οργάνωση της ακροδεξιάς σκοτώθηκαν το Σάββατο σε έναν βομβαρδισμό με πυροβολικό στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

  • Real.gr
Ουκρανία: Δύο νεκροί από βομβαρδισμό με πυροβολικό
Ένας φωτοειδησεογράφος κι ένας εθελοντής, που ανήκε σε μια οργάνωση της ακροδεξιάς σκοτώθηκαν το Σάββατο σε έναν βομβαρδισμό με πυροβολικό στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, παρά την εύθραυστη εκεχειρία στην περιοχή, εν μέσω των ανησυχιών περί νέας κλιμάκωσης της βίας.

Ο Σερχίι Νικολάεφ, φωτοειδησεογράφος της εφημερίδας Σεβόντνια, και ένας μαχητής της παραστρατιωτικής εθνικιστικής οργάνωσης Πράβι Σεκτόρ («Δεξιός Τομέας») σκοτώθηκαν στο Πέσκι, μια μικρή πόλη κοντά στα συντρίμμια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, όπως δήλωσε ένας άλλος μαχητής του Δεξιού Τομέα.

Η πρόεδρος της Ομάδας Επαφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η Χάιντι Ταλιαβίνι, εκτίμησε προχθές Παρασκευή ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η ουκρανική σύγκρουση βρίσκεται «σε ένα σταυροδρόμι» και πρόσθεσε ότι υπάρχει «ο κίνδυνος μιας νέας κλιμάκωσης».

Ο φωτορεπόρτερ Σερχίι Νικολάεφ σκοτώθηκε όταν πυρά πυροβόλων έπληξαν μια περιοχή κοντά στη μικρή πόλη Πέσκι, βορειοδυτικά της πόλης Ντονέτσκ, του προπυργίου των φιλορώσων αυτονομιστών, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της η καθημερινή εφημερίδα Σεβόντνια («Σήμερα»).

«Δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες, αλλά έγινε βομβαρδισμός με πυροβολικό στην (πόλη) Πέσκι σήμερα», είχε πει εξάλλου τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς νωρίτερα ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο.

Ο Λισένκο διευκρίνισε ότι ο δημοσιογράφος διακομίστηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου υπέκυψε στα τραύματά του.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο ουκρανικός στρατός είχε ανακοινώσει πως οι εχθροπραξίες έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν επιθέσεις με ρουκέτες Γκραντ στην ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις πόλη Αβντιίβκα, κοντά στην Πέσκι. Στην Αβντιίβκα βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια εμφιάλωσης αναψυκτικών στην Ευρώπη.

Την Παρασκευή, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε τους πρώτους θανάτους στελεχών του μέσα σε τρεις ημέρες, υπογραμμίζοντας πόσο εύθραυστη είναι η εκεχειρία η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 15η Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ο στρατός και οι αντάρτες αποσύρουν τα βαρέα όπλα τους από το μέτωπο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος δηλώνει ότι η απειλή από ανατολάς θα συνεχίσει να υφίσταται ακόμη και αν η εκεχειρία κρατήσει, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα υποβάλλει προς συζήτηση και ψήφιση στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο προκειμένου να γίνει επίσημα αίτημα να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος κυανόκρανοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να επιτηρούν την εκεχειρία.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, η κατάπαυση του πυρός τηρήθηκε σχεδόν απόλυτα γύρω από την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη Λουχάνσκ και στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα.

Το Κίεβο φοβάται ότι η πόλη, όπου βρίσκεται ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι και σημαντικές βιομηχανικές υποδομές, θα γίνει ο επόμενος στόχος των ανταρτών. Οι αντάρτες κατάφεραν να αποσπάσουν την στρατηγικής σημασίας πόλης Ντεμπάλτσεβε από τα χέρια των κυβερνητικών στρατευμάτων, εξέλιξη η οποία εκλήφθηκε ως ταπείνωση στο Κίεβο, αφού η εκεχειρία τέθηκε σε εφαρμογή.

Ο στρατός και οι αντάρτες διαβεβαιώνουν ότι συνεχίζουν να αποσύρουν τα βαρέα όπλα τους από τα μέτωπα, υλοποιώντας το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας με σκοπό να τερματιστεί η σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 5.600 ανθρώπους από τον περασμένο Απρίλιο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας έχουν παραλύσει τη βιομηχανία και ιδίως τον κλάδο της παραγωγής χάλυβα, ο οποίος πριν ξεσπάσει ο πόλεμος συνεισέφερε το 15% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v