Η αντιπολίτευση ζητά την κύρωση της συμφωνίας

ΝΔ: Η συμφωνία του eurogroup παραπέμπει ρητά στο μνημόνιο. Ποτάμι : Να τολμήσουν να φέρουν τη συμφωνία στη Βουλή. ΠΑΣΟΚ : Η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα.

  • Real.gr
Η αντιπολίτευση ζητά την κύρωση της συμφωνίας
Αντιδράσεις προκαλεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης η στάση της κυβέρνησης σε σχέση με τη συμφωνία με τους εταίρους. Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως η απόφαση του eurogroup είναι ουσιαστικά συνέχιση του μνημονίου και παραμπέμπει στην  ανακοίνωση του EFSF

«Η ίδια η συμφωνία του Eurogroup παραπέμπει ρητά στο μνημόνιο και στους μνημονιακούς μηχανισμούς. Το είχαμε επισημάνει από την αρχή.
Αυτό, άλλωστε, διατυπώνει και η επίσημη ανακοίνωση του EFSF, που υπογραμμίζει την άμεση σύνδεση εκείνου που υπέγραψε η κυβέρνηση με το μνημόνιο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν είναι δυνατή η αποδέσμευση δόσης χωρίς την τήρηση του μνημονίου. Η κυβέρνηση είτε φοβάται να παραδεχτεί δημόσια αυτά που υπέγραψε, είτε δεν έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές της» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Το Ποτάμι, όπως δήλωσε ο Στ.Θεοδωράκης, μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος θα επιδιώξει νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό.  Ερωτηθείς σχετικά με τα νομοσχέδια που θα κληθεί να ψηφίσει στη Βουλή το Ποτάμι, τόνισε ότι «θα πρέπει η κυβέρνηση να προσπαθήσει να δημιουργήσει μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, να τοποθετηθούν οι βουλευτές, αυτοί που έχουν αντίρρηση να το πουν, να καταλάβουμε τι αντιρρήσεις έχουν και να πάμε παραπέρα».

«Εμείς» πρόσθεσε «λέμε να τολμήσουν να φέρουν τη συμφωνία μέσα στη Βουλή και νομίζω ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτό το 55-45 που είχε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ».

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα

«Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δια του κ. Βαρουφάκη, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους ειδικούς νόμους, υπέγραψε την κύρια δανειακή σύμβαση, δηλαδή το μνημόνιο, δηλαδή το πρόγραμμα, θέλοντας να αποφύγει τη Βουλή, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Βουλής, γιατί η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές της».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφέροντας επιπλέον ότι «πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, για κάτι που εκθέτει τη χώρα διεθνώς, αλλά και για ένα μεγάλο ζήτημα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού». «Είναι δυνατόν» αναρωτήθηκε «να έχουμε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που λέει: Κάντε ό,τι θέλετε, υπογράψτε την παράταση του μνημονίου, απλώς μην με βάζετε να λερώσω τα χέρια μου, ψηφίζοντας. Έτσι πορεύεται η χώρα; Με τέτοια ψέματα απέναντι στο λαό; Απέναντι στη διεθνή κοινότητα;».




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v