Μάρτυρες-κλειδιά στο Ειδικό Δικαστήριο

Στην δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αναμένεται να καταθέσουν σήμερα ο Ι. Διώτης και ο Στ. Στασινόπουλος.

  • Real.gr
Μάρτυρες-κλειδιά στο Ειδικό Δικαστήριο
Με νέο γύρο καταθέσεων συνεχίζεται σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Το κατώφλι του δικαστηρίου αναμένεται να περάσουν σήμερα ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτης και ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στ. Στασινόπουλος.

Ο Ι. Διώτης μαζί με τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη, ο οποίος κατέθεσε χθες, είχαν χειριστεί και επεξεργαστεί στικάκια που περιείχαν αντίγραφα της λίστα Λαγκάρντ ή περιείχαν αντίγραφο τμήματος της λίστας με ονόματα των μεγαλύτερων καταθετών στην τράπεζα HSBC.

Παράλληλα ο Ι. Διώτης εκτός από μάρτυρας είναι και κατηγορούμενος ενώπιον της δικαιοσύνης για την ίδια υπόθεση. Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ με βούλευμα έχει παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Στο απολογητικό υπόμνημα του ενώπιον του ανακριτή τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ι. Διώτης υποστήριξε ότι τα στοιχεία της λίστα Λαγκάρντ ήταν προϊόν υποκλοπής και επομένως δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις φορολογικές αρχές. Μάλιστα, σημείωσε ότι ζήτησε και την γνώμη του τότε υπουργού Οικονομικών, Ευαγ. Βενιζέλου, ο οποίος συμφώνησε μαζί του.

«Κατά την αναφορά δε αυτή δεν στερείται ασφαλώς σημασίας και το γεγονός ότι ο τότε ΥΠ.ΟΙΚ, Ευαγ. Βενιζέλος στον οποίο παρέδωσα το στικάκι με κάποιες ενδεικτικές εκτυπώσεις, διακεκριμένος συνταγματολόγος ο ίδιος, συμφώνησε αμέσως μαζί μου για την ύπαρξη εν προκειμένω αποδεικτικής απαγόρευσης» ανέφερε τότε ο Ι. Διώτης.
Από την πλευρά του ο Γ. Καπελέρης κατέθεσε χθες και είπε στους αρεοπαγίτες ότι δεν είχε λάβει γνώση του πλήρους περιεχομένου της λίστας Λαγκάρντ και ότι γνώριζε μόνον τα ονόματα των δέκα συγκεκριμένων προσώπων που αναγράφονταν στο χαρτί, το οποίο του είχε δώσει ο πρώην υπουργός. Εξήγησε ότι δεν πήρε ποτέ τη λίστα στα χέρια του παρά μόνο τα δέκα ονόματα με τα ποσά με τον πρώην υπουργό να του ζητά το φορολογικό προφίλ τους.

Εκείνος γυρνώντας στο γραφείο του τα έδωσε στη γραμματέα του και έκανε την έρευνα από την οποία προέκυψε ότι ήταν δυσανάλογα τα ποσά των καταθέσεων με τις φορολογικές δηλώσεις που εκείνος ήλεγξε. Ποτέ όμως δεν του δόθηκε επίσημη εντολή για τη διενέργεια έρευνας αν και εκείνος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του έλεγχου των δέκα ονομάτων στην σύσκεψη που ακολούθησε με τον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Ο υπουργός ήταν σύμφωνος ότι έπρεπε να προχωρήσουμε σε έρευνα, όπως φάνηκε από τη σύσκεψη που έγινε στις 24/1/2011» πρόσθεσε ο Γ. Καπελέρης.

Σε ερώτηση αν θα διενεργούσε έλεγχο για όλα σε περίπτωση που είχε όλα τα ονόματα της επίμαχης λίστας, ο Γ. Καπελέρης απάντησε καταφατικά. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε εάν ο πρώην υπουργός είχε πρόθεση να σταματήσει την έρευνα ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ είπε ότι «όχι. Εναγωνίως προσπαθούσε για την διενέργεια των ελέγχων και την αύξηση των έσοδων. Στήριζε την υπηρεσία είχαμε πολύ καλή συνεργασία».


Ο Μπάνος «αδειάζει» τον Καπελέρη
Πλασκοβίτης για απώλεια CD: Δεν ξέρω αν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v