Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Βιζυηνός στην Πόλη

Αφιερωμένο στον σπουδαίο λογοτέχνη το 4ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο του Ζωγράφειου Λυκείου και των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.

  • Real.gr
O Βιζυηνός στην Πόλη
Περισσότεροι από 300 μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ΗΠΑ και την Κωνσταντινούπολη, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι, θα πάρουν μέρος στο 4ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο, με θέμα: "Γ. Βιζυηνός. Εις την Πόλιν", που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 15 Μαρτίου, στο Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη.

Το μαθητικό συνέδριο διοργανώνουν το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ την έναρξη του θα κηρύξει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Διακεκριμένοι επιστήμονες και μαθητές θα αναπτύξουν θέματα όπως: "Διαδρομές του Βιζυηνού: Βιζύη, Κύπρος Κωνσταντινούπολη, Αθήνα", "Βιζυηνός: Γλώσσα και Σάτιρα", "Συντεταγμένες του λογοτεχνικού έργου του Γ. Βιζυηνού" και "Η θεωρητική σκέψη του Βιζυηνού".

Θα προβληθεί η ταινίας του Λάκη Παπαστάθη: "Το μόνον της ζωής ταξείδιον" (βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Βιζυηνού) την οποία θα προλογίσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Οι μαθητές θα συζητήσουν εν πλω στο Βόσπορο, μαζί με τους συγγραφείς Θανάση Βαλτινό, Μάρω Δούκα, Πέτρο Μάρκαρη, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, τον ποιητή Γιάννη Πάσχο και τον καθηγητή της Οχφόρδης Πίτερ Μακρίτζ, με θέμα "Εσείς και ο Βιζυηνός".

Επίσης, φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, θα παρουσιάσουν έκθεση, σε επιμέλεια της επίκουρης καθηγήτριας Ερατώς Χατζησάββα,με έργα τους εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο του Βιζυηνού.

Τον συγγραφέα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα "ξαναδιαβάσουν" οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιούλικα Σκαφιδά, Κωνσταντίνος Φαλελάκης, Μηνάς Χατζησάββας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι μαθητές επίσης, θα γνωρίσουν τη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη και θα επισκεφθούν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, της οποίας ο Βιζυηνός υπήρξε σπουδαστής.

Ειδικά για το μαθητικό συνέδριο, οι Εκδόσεις Αιώρα, τυπώνουν και κυκλοφορούν το "Σημειωματάριο Γεώργιος Βιζυηνός". Από τον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο κυκλοφορούν ακόμη τέσσερα βιβλία του Γ. Βιζυηνού, στη σειρά Modern Greek Classics.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v