Αναμονή για την ανασκαφή της Αμφίπολης - Μια άλλη εκδοχή του Λέοντα

Οι αρχαιολόγοι αποτιμούν το επιστημονικό έργο τους για 28η χρονιά στο ΑΠΘ, στη «σκιά» της απουσίας εισήγησης για τα ευρήματα στον τύμβο Καστά.

  • Real.gr
Αναμονή για την ανασκαφή της Αμφίπολης - Μια άλλη εκδοχή του Λέοντα
Σε αναμονή βρίσκεται η ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη για τη συνέχιση των εργασιών στο λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Όπως δήλωσε  η κ. Περιστέρη «για τη συνέχιση των ανασκαφών αναμένεται η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού».

Μια διαφορετική εκδοχή του Λέοντα της Αμφίπολης

Τον Τύμβο Καστά, με τον Λέοντα της Αμφίπολης να ανεβοκατεβαίνει και να... βρυχάται κατασκεύασαν, με σύστημα Lego Wedo, οι μαθητές της Γ' Τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, με σκοπό να συμμετάσχουν στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WroHellas "Η Δική μου Πόλη", που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Οι μικροί μαθητές, επηρεασμένοι από τη μεγάλη αρχαιολογική ανασκαφή στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διαφορετική αυτή κατασκευή, υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους Παύλου Μποσνακίδη, στο μάθημα της πληροφορικής.



Βασικό ερέθισμα των μαθητών αποτέλεσαν τα ρομπότ και ο τρόπος κατασκευής τους από ένα συνδυασμό ηλεκτρονικών και μηχανικών εξαρτημάτων που λειτουργούν υπό την καθοδήγηση κάποιου προγράμματος μέσω ίντερνετ.

"Φτιάξαμε μια κατασκευή που αποτελείται από δύο βασικά μέρη. Το πρώτο μέρος, που αναπαριστά το λόφο Καστά και την είσοδο με τις Σφήκες, είναι η βάση της κατασκευής μας. Δημιουργήθηκε από χαρτί, κόλλα, πλαστικό και lego φυσικά, με τη βοήθεια της καθηγήτριας των καλλιτεχνικών του σχολείου μας, Μαργαρίτας Παντελάκη" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής πληροφορικής κ. Μποσνακίδης.



"Το δεύτερο μέρος της κατασκευής μας" συνεχίζει "είναι το Λιοντάρι της Αμφίπολης και ο μηχανισμός ανύψωσής του. Ο μηχανισμός ανύψωσης χρησιμοποιεί ένα μοτέρ που παίρνει εντολή λειτουργίας με τη βοήθεια ενός αισθητήρα απόστασης.

Όταν κάποιο αντικείμενο πλησιάσει τον αισθητήρα απόστασης, που είναι τοποθετημένος στη μία πλευρά του λόφου, αρχίζει η περιστροφή του μοτέρ προς μία κατεύθυνση.

Το μοτέρ περιστρέφει έναν άξονα, πάνω στον οποίο τοποθετήσαμε ένα γρανάζι. Το γρανάζι ακουμπά πάνω σε μία στήλη από οδοντωτά τουβλάκια Lego, που δεν είναι στερεωμένη και μπορεί να κινηθεί καθώς περιστρέφεται πάνω της το γρανάζι.



Έτσι πετυχαίνουμε την ανύψωση του Λέοντα στην κορυφή του λόφου. Αν, τώρα, πλησιάσει κάτι ξανά τον αισθητήρα απόστασης, το μοτέρ αλλάζει φορά περιστροφής και με τον ίδιο τρόπο 'βυθίζει' το Λιοντάρι μας μέσα στον λόφο. Στο τέλος της ανόδου αλλά και της καθόδου ακούγεται ο βρυχηθμός του λιονταριού".

Το όλο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον καθηγητή, εκτελείται με το πάτημα του πλήκτρου Space στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, που είναι συνδεδεμένος με το project.

Τι είναι, ωστόσο, αυτό που οδήγησε τα παιδιά στο να "συλλάβουν" και τελικά να δώσουν "σάρκα και οστά" στην παραπάνω δημιουργία; "Κοινό χαρακτηριστικό των μαθητών αυτών είναι η αγάπη τους για την ιστορία του τόπου, το παιχνίδι με τα Lego και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχουν για τον προγραμματισμό" λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μποσνακίδης.



Οι αρχαιολόγοι αποτιμούν το ανασκαφικό και επιστημονικό έργο τους για 28η χρονιά στο ΑΠΘ

Πλούσιο σε αριθμό εισηγήσεων και συμμετοχές, «φτωχό» σε εντυπωσιακά ευρήματα, όπως αυτά που είχε «συνηθίσει» τα προηγούμενα χρόνια η χρυσοφόρα Μακεδονική γη, με μεταστροφή του περιεχομένου των επιστημονικών εισηγήσεων στα αποτελέσματα μελετών παλαιότερων ευρημάτων και τη δημόσια αρχαιολογία (την ενημέρωση και εξοικείωση των κατοίκων με τους αρχαιολογικούς χώρους των περιοχών τους), αλλά και την πολυσυζητημένη ανασκαφή της Αμφίπολης ηχηρά απούσα από το πρόγραμμα των εισηγήσεων, ξεκίνησε, το πρωί της Πέμπτης στην ιστορική παλαιά Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ, η 28η συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

«Η σημαντική μείωση της χρηματοδότησης έχει μοιραία ορατές επιπτώσεις στην ανασκαφική παρουσία του ΑΠΘ στη φετινή συνάντηση» τόνιζε, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο εκπρόσωπος της οργανωτικής του επιτροπής, καθηγητής της προϊστορικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Στέλιος Ανδρέου, ενώ αποτιμώντας τη χρονιά που πέρασε δεν απέφυγε να σχολιάσει την απουσία επιστημονικών εισηγήσεων για την Αμφίπολη, στο συνέδριο.



«Αν υπήρξε μια χρονιά που η αρχαιολογική δραστηριότητα έγινε δημόσια, αυτή ήταν το 2014. Μια δημόσια αρχαιολογία, όμως, με τη μορφή ενός μιντιακού γεγονότος. Από τις αρχές Αυγούστου και σχεδόν μέχρι τα Χριστούγεννα, σε μια περίοδο που δεν έλειψαν άλλα κρίσιμα ζητήματα στη χώρα και στον κόσμο, μια ανασκαφή μονοπώλησε σχεδόν την επικαιρότητα, δημόσια και ιδιωτικά...

»Το κοινωνικό αυτό φαινόμενο θα συζητηθεί ευρέως μελλοντικά και αποτελεί μια καλή ευκαιρία αναστοχασμού των έργων μας ως αρχαιολόγων. Χωρίς αμφιβολία και τα ίδια τα αρχαιολογικά ευρήματα του λόφου Καστά θα αποτελέσουν -και δίκαια- το επίκεντρο μακρόχρονων συζητήσεων μεταξύ των ειδικών, μόλις γίνουν γνωστές, με έγκυρο τρόπο, οι σχετικές με αυτό αρχαιολογικές πληροφορίες.



Σχετικά με την μη συμμετοχή της ανασκαφικής ομάδας στην 28η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, η κ. Περιστέρη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Αποφασίσαμε να μην συμμετέχουμε στο φετινό συνέδριο, επειδή κρίνουμε ότι υπάρχει ανάγκη της συστηματικής μελέτης του ανασκαφικού υλικού, όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, έτσι ώστε να υπάρχει η συμμετοχή μας στο επόμενο συνέδριο με πλήρη επιστημονικά συμπεράσματα».

Στο μεταξύ σε άψογη κατάσταση βρίσκονται όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα του λόφου Καστά, υπό τη συνεχή επίβλεψη της ανασκαφικής ομάδας.



Φέτος, οι ανασκαφείς δήλωσαν ότι δεν είναι έτοιμοι να κάνουν μια πρώτη παρουσίαση των βασικών αρχαιολογικών πληροφοριών και των προκαταρκτικών τους απόψεων στο συνέδριο. Θα πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, υπομονή.
 
Για τις πρόσφατες απόψεις για τα ευρήματα θα αρκεστούμε πάλι στις δηλώσεις στον Τύπο, ενώ θα ζηλέψουμε λίγο τους Παρισιάνους συναδέλφους μας που είχαν πρόσφατα την ευκαιρία να δουν κάποιες από τις εικόνες της ανασκαφής και των ευρημάτων» τόνισε ο κ. Ανδρέου.



Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας αναφέρθηκε, από την πλευρά του, στη συμβολή του συνεδρίου στην αρχαιολογική έρευνα και την επί 28 χρόνια προβολή -δια των εισηγήσεων του- του επιστημονικού έργου που επιτελείται.

Η 28η αρχαιολογική συνάντηση, που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, περιλαμβάνει φέτος συνολικά 95 ανακοινώσεις.




Την χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών -πέραν της απουσίας ανακοινώσεων για την Αμφίπολη και των διαπιστώσεων για την απουσία σχεδόν ευρημάτων και ανασκαφικής δράσης- το ενδιαφέρον των συνέδρων μονοπώλησε η παρουσίαση εντυπωσιακών και υψηλής αισθητικής αρχαιοτεχνίας ευρημάτων από το ανασκαφικό έργο της εφορείας αρχαιοτήτων Ημαθίας στη νεκρόπολη των Αιγών, όπου μόνο το καλοκαίρι του 2014 εντοπίστηκαν 20 τάφοι (οι 15 απ τους οποίους είχαν συληθεί) .

Το πλέον εντυπωσιακό, πολύτιμο και σπάνιο εύρημα εντοπίστηκε σε τάφο νεαρού κοριτσιού, στο οποίο βρέθηκαν χρυσά σκουλαρίκια, χάντρες και ο μοναδικός καθρέφτης που βρέθηκε στις Αιγές. Στο καπάκι του χάλκινου κομψοτεχνήματος είναι σκαλισμένος ο έρωτας, με τη μορφή τρυφερού παιδιού, το οποίο πετά για να αγκαλιάσει τον Θεό του πόθου και του πάθους- τον Διόνυσο.



Λιγότερο «τρυφερό», αλλά άκρως εντυπωσιακό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα είναι το εύρημα που θα παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο πλαίσιο του αρχαιολογικού συνεδρίου. Πρόκειται για το εντυπωσιακών διαστάσεων μνημείο (μνημιακός ανάγλυφος «τοίχος» , μήκους 35 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων, με ανάγλυφες ζωοφόρους και άλλα γλυπτά, κορμούς αγαλμάτων κ.ά.). Πίσω απο το μνημείο, που αρχικά χρονολογείται στα 320 π.Χ. εντοπίστηκε συστάδα τάφων...

Το μνημείο της Πύδνας «δεν ανήκει σε βασιλείς», σύμφωνα με τους ανασκαφείς, αλλά χαρακτηρίζει με σαφήνεια την εποχή της μακεδονικής κοσμοκρατορίας και της θεοποίησης του στρατηλάτη Μ. Αλεξάνδρου, με την προβολή των ηρωικών κατορθωμάτων και του πλούτου που αποκόμισαν από τις εκστρατείες του οι επόμενες γενιές.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v