Θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup κατά το Μέγαρο Μαξίμου

Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου τις εξελίξεις στο χθεσινό Eurogroup. Για την ακρίβεια, στην κυβέρνηση χαρακτήρισαν θετικό το αποτέλεσμα γνωρίζοντας πάντως πως υπάρχουν πολλά να γίνουν στο εξής.

  • Real.gr
Θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup κατά το Μέγαρο Μαξίμου
Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου τις εξελίξεις στο χθεσινό Eurogroup. Για την ακρίβεια, στην κυβέρνηση χαρακτήρισαν θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup, γνωρίζοντας, πάντως, πως υπάρχουν πολλά να γίνουν στο εξής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμούν ότι με το χθεσινό αποτέλεσμα, ξεκινά η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, κάτι που στην Ελλάδα γίνεται δεκτό ως ένα «θετικό σήμα» για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην χώρα μας. Υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά και παραπέμπουν στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών που ξεκινούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, αποσαφηνίζοντας για άλλη μία φορά πως δεν πρόκειται για συνομιλία με κάποιου είδους ‘τρόικα’, αφού αυτή επιμένουν πως αποτελεί παρελθόν ως μηχανισμός.

Σημειώνοντας, δε, ότι οι θεσμοί διατύπωσαν τη βούλησή τους για άμεση λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.

Τον διαχωρισμό των τεχνικών κλιμακίων από την τρόικα έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. «Αυτή η κυβέρνηση δεν λαμβάνει εντολές. Δεν παραχωρεί την εθνική κυριαρχία. Δεν παραχωρεί τη λαϊκή εντολή», είπε, παραπέμποντας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την επιλογή που έκανε τότε ο λαός.

Αναφερόμενος στο χθεσινό Eurogroup, ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για την έναρξη της υλοποίησης της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου και ουσιαστικά για απόφαση εξεύρεσης λύσης του χρηματοπιστωτικού θέματος.

«Ξεκινάνε οι διαδικασίες προκειμένου να λυθεί το θέμα της ρευστότητας. Αυτή είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών», είπε, δηλώνοντας έτσι εμμέσως και την στήριξή του στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Νωρίτερα, εξάλλου, είχε χρειαστεί ως και δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, προκειμένου να βάλει τέλος στη φημολογία που τον ήθελε να αντικαθιστά τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup.

Διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση, ο κ. Δραγασάκης δήλωνε ότι «την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης».

Απαντώντας δε, στις αιτιάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη περί αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωνε με νόημα ότι το ίδιο ζητούν οι πιο ακραίοι μνημονιακοί κύκλοι της Ευρώπης. Ρίχνοντας, μάλιστα, πίσω στη ΝΔ το ‘μπαλάκι’, την κάλεσε να απαντήσει με σαφήνεια αν στηρίζει τη διαπραγμάτευση και αν θα ψηφίσει τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση, την πρώτη κατοικία και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επαφές Τσίπρα στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους θα έχει τις αμέσως επόμενες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας, που την Παρασκευή μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών, βρίσκεται μεταξύ άλλων ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Μία μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Παρίσι προκειμένου να μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΟΟΣΑ, αλλά και να συναντηθεί για δεύτερη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα προκειμένου να αποκατασταθεί η Δημόσια Διοίκηση για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η κοινωνική Δικαιοσύνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v