Στους 64 οι νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες από την έναρξη της εκεχειρίας

Παράλληλα, ο Ποροσένκο σημείωσε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες έχουν αποσύρει ένα σημαντικό μέρος των βαρέων όπλων τους.

Στους 64 οι νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες από την έναρξη της εκεχειρίας
Στους 64 έχει ανέλθει ο αριθμός των Ουκρανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στα ανατολικά της χώρας από την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός την 15η Φεβρουαρίου.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, «64 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί από την 15η Φεβρουαρίου», την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για την εκεχειρία στο πλαίσιο των συμφωνιών ειρήνης του Μινσκ οι οποίες υπεγράφησαν κατόπιν της μεσολάβησης του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από την άλλη, ο Ποροσένκο σημείωσε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες έχουν αποσύρει ένα σημαντικό μέρος των βαρέων όπλων τους από τα μέτωπα στην ανατολική Ουκρανία, εφαρμόζοντας τη σχετική πρόνοια της συμφωνίας.

«Υπάρχει εκεχειρία, ή δεν υπάρχει. Εξαρτάται από το πώς το βλέπεις. Μπορείς να πεις ότι καταφέραμε να σταματήσουμε την επίθεση που είχε εξαπολύσει ο εισβολέας.

Η Ουκρανία έχει αποσύρει τη μερίδα του λέοντος των εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών και του βαρέος πυροβολικού της. Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία μαχητές έχουν επίσης αποσύρει ένα σημαντικό μέρος» των δικών τους όπλων, επισήμανε ο Ποροσένκο σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την ουκρανική δημόσια τηλεόραση.

Από την έναρξη της ένοπλης σύρραξης, πριν από 11 μήνες, έχουν χάσει τη ζωή τους 1.549 στελέχη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει κάνει λόγο για πάνω από 6.000 νεκρούς στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην πλειονότητά τους άμαχους.

Ο πρόεδρος Ποροσένκο ανακοίνωσε εξάλλου την σύγκληση του «πολεμικού συμβουλίου» της κυβέρνησής του για την Τρίτη, προκειμένου να ληφθούν «σημαντικές αποφάσεις», όπως διεμήνυσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ομπάμα: Συνεργασία με Ευρώπη για την επιτήρηση της εκεχειρίας

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρώπη και η χώρα του χρειάζεται να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρξει αποτελεσματική διεθνής επιτήρηση της εφαρμογής της εκεχειρίας που έχει συμφωνηθεί στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ομπάμα, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είπε εξάλλου ότι βρίσκει «λίγο ειρωνικό» το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές προειδοποίησαν το Ιράν εναντίον μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, διαβλέποντας στην κίνηση αυτή «μια ασυνήθιστη συμμαχία» ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και «τους σκληροπυρηνικούς στο Ιράν».

Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας κάνει λόγο για μείωση της βίας

Η βία στην ανατολική Ουκρανία έχει αποκλιμακωθεί σε μεγάλο βαθμό μετά τη συμφωνία για την εκεχειρία η οποία υπεγράφη στο Μινσκ, σημείωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Ρουμανία.

«Έχει σαφώς γίνει μια αρχή», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. «Έχει υπάρξει σημαντική μείωση της βίας μετά τις δυσχέρειες στο ξεκίνημα. Σήμερα, δεν έχουμε εκατοντάδες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, δεν υπάρχουν τόσα πολλά ερωτήματα σχετικά με αυτή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Σταϊνμάιερ είχε ανακοινώσει την Παρασκευή τη συμφωνία της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην πρόταση να διπλασιαστεί ο αριθμός των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v