Το νέο βιβλίο του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου

Τι είπε ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος μιλώντας στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου για το βιβλίο του "Ο κοινοβουλευτισμός της συγκυβέρνησης".

  • Real.gr
Το νέο βιβλίο του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου
Για το βιβλίο του "Ο κοινοβουλευτισμός της συγκυβέρνησης" μίλησε στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος.

Όπως ο ίδιος ο καθηγητής είπε, το βιβλίο "ξεκινά από μια γενική καθολική παγκόσμια διαπίστωση ότι τείνουν  να εκλείψουν οι κονοβουλευτικές δημοκρατίες με μονοκομματικές κυβερνήσεις. Με τελευταίο και για πολύ μικρό διάστημα ακόμη υποθέτω παράδειγμα η Ισπανία που έχει μονοκομματική κυβέρνηση, όλες οι άλλες γνωστές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες του πλανήτη, έχουν συμμαχική κυβέρνηση κι αυτό έγινε από το 2011 και πάγια πραγματικότητα της ελληνικής δημοκρατίας".

Ο κ. Θανάσης Διαμαντόπουλος επίσης, υπογράμμισε: "Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται τους τρόπους λειτουργίας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της εκδοχής του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Πρώτα απ ' όλα ότι δεν υπάρχει συχνά προεξαγγελία και προδιαγνωσιμότητα του κυβερνητικού σχήματος που θα προκύψει. Συχνά αυτό προκύπτει μέσα από μετεκλογικές διαβουλεύσεις αλλά εν πάση περιπτώσει ακόμη κι αν έχουν προηγηθεί και κάποιοι προϊδεασμοί, όπως είχε γίνει πρόσφατα στην Ελλάδα ή ακόμη και μία συμφωνία συγκυβέρνησης κάποιων κομμάτων, χαρακτηρίζεται από πολύ περισσότερη ασάφεια του κυβερνητικού προγράμματος".

Και τόνισε: "Βεβαίως, η δύναμη των ιδεών συνίσταται στην ασάφειά τους, στο γκρίζο, σ' αυτό που επιτρέπει στον καθένα να προβάλλει τα θέλω του. Αλλά εδώ και ειδικά σαν χώρες όπως η Ελλάδα, που δεν έχουν την κουλτούρα της Ολλανδίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, όπου οι μετεκλογικές διαβουλεύσεις κρατούν μήνες ούτε ώστε να καταρτίζεται ένα απολύτως συγκροτημένο και συλλεκτικό κυβερνητικό πρόγραμμα,  η ασάφεια κυριαρχεί απόλυτα".

Ο καθηγητής επεσήμανε: "Επιπρόσθετα είναι σύνηθες σ' αυτήν την εκδοχή του κοινοβουλευτισμού είναι σχεδόν ο απόλυτος κανόνας να μην τελειώνει ένα κοινοβούλιο τη ζωή του με την κυβέρνηση που ξεκίνησε. Και στην Ελλάδα από το 2009 δεν έχουμε κοινοβούλιο που τέλειωσε τη θητεία του με το κυβερνητικό σχήμα και τα κόμματα που μετείχαν στην κυβέρνηση σε σχέση με την αρχική κυβέρνηση" και σημείωσε:

"Παγκόσμια πρακτική όταν κερδίζουν οι αριστερές πολιτικές δυνάμεις στις εκλογές που συνήθως υποκρύπτουν έναν συνασπισμό αριστερών και ακροαριστερών δυνάμεων οι απλώς αριστερές μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα συνδιακυυβέρνησης να εγκαταλείπουν τους ακροαριστερούς και να στρέφονται προς κεντρομόλο πολιτική πρακτική.

Είναι αυτό που έλεγε ο Πολ Βαλερί πως ο κόσμος αξίζει χάρη στους ακραίους αλλά διαρκεί χάρη στους μεσαίους. Και σύντομα ανακαλύπτεται πως ο κεντρομολισμός είναι πιο διαχειρίσιμο κυβερνητικό σύστημα απ' ό,τι η ιδεολογική πόλωση που δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες κι επιτρέπει να κερδίζονται οι εκλογές".


Το βιβλίο του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου "Ο κοινοβουλευτισμός της συγκυβέρνησης" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.


Ακούστε τι είπε ο καθηγητής κ. Θανάσης Διαμαντόπουλος στον realfm 97.8

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v