Μπρα ντε φερ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση στις Επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

  • Real.gr
Μπρα ντε φερ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση στις Επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Τουλάχιστον απρέπεια και πολιτικό κυνισμό», απέδωσε, δεδομένου του «άκρως αποτυχημένου απολογισμού» των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, εγκαλώντας την για ανεπαρκή χρηματοδότηση του τομέα πρόνοιας και για αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων, όπως άλλωστε έκανε και το ΚΚΕ.

Ο κ.Βούτσης πάντως, κατηγόρησε και τους εταίρους μας, υποστηρίζοντας ότι «δεν ιδρώνει το αυτί τους για οτιδήποτε θα έδινε για τους επόμενους δυόμισι μήνες, τη δυνατότητα για σοβαρές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες παραγωγικής ανασυγκρότησης, ρήτρα ανάπτυξης, γενναίας δανειοδότησης», πράγματα που περιέγραψε περίπου ως αυτονόητα για να παρακολουθήσουν ένα σχέδιο ανάσχεσης της λιτότητας.

«Τα 510 εκατομμύρια ευρώ που δώσαμε εμείς ήταν οικονομική ενίσχυση των πλέον αδύναμων», υποστήριξε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζοντας ότι τα ποσά που δίνει το παρόν νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι περίπου το ένα τρίτο εκείνων που δόθηκαν πέρσι.

Η απάντηση ήρθε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριά που έκανε λόγο για ‘στραγγαλισμό’ του λαού για να εξοικονομηθούν τα 510 εκατομμύρια ευρώ, καλώντας τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ να περιμένει να απλωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζοντας πάντως, ο κ.Κεγκέρογλου προκάλεσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να αποκαλύψει τα ονόματα των μεγαλοεπιχειρηματιών στους οποίους δόθηκαν κατά τους ίδιους 1,2 δις ευρώ με συγκεκριμένη τροπολογία. «Περιμέναμε πως το νομοσχέδιο θα περιείχε και διάταξη για την κατάργηση εκείνης της "επαίσχυντης", κατ' αυτούς, "τροπολογίας που έδινε δώρο 1,2 δισ. σε τέσσερις-πέντε ολιγάρχες», υποστήριξε με νόημα, καλώντας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να πάει στην Ολομέλεια και να πει τα ονόματα αυτά.

Σε υψηλούς τόνους η κριτική και από το ΚΚΕ, με την Διαμάντω Μανωλάκου να χαρακτηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ως ‘διαφημιστική απάτη’. «Επενδύσατε εντυπώσεις σε αυτό το πρώτο νομοσχέδιο, αλλά αποδείχθηκε και αυτό διαφημιστική απάτη», είπε, υποστηρίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν θεωρεί ότι πρόκειται για μία ανάσα ανακούφισης για όσους χτυπήθηκαν από τις πολιτικές των μνημονίων, αφού η πολιτική της ΕΕ και των ‘συνεχών μνημονίων’ συνεχίζεται και από τη νέα κυβέρνηση.

«Βεβαίως η ανατροπή του καπιταλισμού, και πρώτα και κύρια η ανατροπή των μνημονίων, θα έφερνε μία ουσιαστικότερη ανάσα», σήκωσε το γάντι η Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, τονίζοντας όμως ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα, «γιατί μέχρι τότε οι άνθρωποι θα πεθάνουν».

Την αντίθεσή της εξέφρασε δια του Νίκου Παναγιωτόπουλου σε σειρά ρυθμίσεων του νομοσχεδίου και η ΝΔ, με την κριτική να εστιάζεται στην Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς που μετατρέπεται όπως είπε σε έναν «υπερ-ελεγκτικό και εποπτικό μηχανισμό όλων των ελεγκτικών δομών της Δημόσιας Διοίκησης και μετατρέπει τον υπηρεσιακό χαρακτήρα άλλων ελεγκτικών φορέων σε αμιγώς πολιτικό.

Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για το ενδεχόμενο οι πρόνοιες του νομοσχεδίου να αφορούν τελικά άλλους από εκείνους στους οποίους πραγματικά στοχεύουν, αφού «δεν γίνεται καθόλου λόγος για ζητήματα υπηκοότητας ή το στάτους των δυνητικών δικαιούχων», όπως είπε.

Σημειώνεται πάντως ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος προέβη σε τροποποίηση του άρθρου 10 για τη συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, προκειμένου να διασφαλιστεί η διάκριση μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

Για «λανθασμένο υπολογισμό» του υπουργού Οικονομικών στην κοστολόγηση, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, σημειώνοντας ότι στην επιστολή Βαρουφάκη στο Eurogroup αναφέρεται πως το επίδομα θα μοιραστεί σε 300.000 νοικοκυριά, και αυτό σημαίνει 270 εκατομμύρια κόστος και όχι 137,7 εκατομμύρια όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Στο μεταξύ, την έκδοση σύντομα Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, προανήγγειλε με παρέμβασή του ο Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, ενώ την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα κτίρια του Δημοσίου που σήμερα δεν αξιοποιούνται, προκειμένου να στεγάσουν αστέγους και για άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες, εξέφρασε η Θεανώ Φωτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v