Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στον ενικό»: Τα εργασιακά και το ασφαλιστικό

Ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Γιάννης Βρούτσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. (VIDEO)

  • Real.gr
«Στον ενικό»: Τα εργασιακά και το ασφαλιστικό
Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και οι αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό».

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε πως μετά από δύο μήνες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «βρισκόμαστε σε τρομακτικά αδιέξοδα, η κυβέρνηση μάς έχει φέρει μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η χώρα μας έχει αποδυναμωθεί σε επίπεδο Ευρώπης και έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα». Μάλιστα, αναφέρθηκε στις συναντήσεις της ελληνικής πλευράς και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, σημειώνοντας ότι «τρέχουν στο Κάραβελ να συναντηθούν. Το ερώτημα είναι τι κατευθύνσεις έδωσε ο κ. Στρατούλης και τι συζητάνε με την τρόικα». «Για μένα είναι λιγότερο ευπρεπές να φεύγουν με φακέλους οι υπάλληλοι του υπουργείου και να πηγαίνουν σε κλειστές αίθουσες στο Κάραβελ» είπε ο κ. Βρούτσης.


Real.gr ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ από realmedialive

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Στρατούλης τόνισε ότι «υποχρέωση στοιχειώδους πατριωτισμού θα ήταν από τον κ. Βρούτση να αποδοκιμαστούν οι ωμές παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή της χώρας, είτε του κ. Σόιμπλε, είτε του κ. Σουλτς, είτε οποιοδήποτε παράγοντα της Γερμανίας ή της Ευρωζώνης». «Ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Σουλτς θα πρέπει να καταλάβουν ότι η χώρα μας δεν είναι προτεκτοράτο, ότι η χώρας μας δεν είναι μπανανία. Ότι στην πατρίδα μας εθνική και λαϊκή κυριαρχία. Ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε» συμπλήρωσε ο κ. Στρατούλης. Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων δήλωσε πως βούληση της κυβέρνησης είναι «όταν δανείζεται να δανείζεται όπως οι άλλες χώρες. Με το επιτόκιο που πρέπει και χωρίς μνημόνια, σαν μια κανονική χώρα».


Real.gr ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ... από realmedialive

Για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ο Δημήτρης Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα «πειράξει». «Είναι ο κουμπαράς των ασφαλισμένων είναι ιερή αγελάδα. Όχι μόνο δεν θα τα πειράξουμε αλλά θα τα αποκαταστήσουμε με την δημιουργία του ταμείου εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην τροπολογία που αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα: «Η τροπολογία διασφαλίζει ότι αν κάνουν βραχυπρόθεσμη επένδυση ολίγων ημερών σε ρέπος του δημοσίου τα ταμειακά διαθέσιμα, θα τα πάρουν πίσω και με αποζημίωση. Αν δεν θέλουν τα διοικητικά συμβούλια δεν θα πάρουν ρέπος του δημοσίου με 2,4% επιτόκιο. Είναι εθελοντικό το μέτρο» είπε.

«Κρατάω ότι δεν θα πειραχτούν τα αποθεματικά» δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης και τόνισε ότι «αυτό που γίνεται τώρα, που έρχεται η κυβέρνηση να πάρει τα ταμειακά διαθέσιμα, γίνεται για πρώτη φορά και δείχνει ότι υπάρχει ασφυξία στα οικονομικά του κράτους».


Real.gr ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ - ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ... από realmedialive

Για τις πρόωρες συντάξεις, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων δήλωσε ότι «συντάξεις 45 και 50 ετών δεν υπάρχουν πλέον στην χώρα μας. Είναι μόνο αναπηρίας και δεν πρέπει για λόγους ανθρωπιάς να τις πειράξει κανείς». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι μία εμμονή των θεσμών και ότι δεν είναι υπαρκτό πρόβλημα. «Το υπαρκτό είναι ορισμένα προγράμματα - κίνητρα που δίνονταν από τράπεζες για εθελούσιες εξόδους σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων» τόνισε και έκανε γνωστό ότι δεν θα ξαναδοθούν τέτοια πακέτα.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε ότι «η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο εφάπαξ και στο ασφαλιστικό διασφαλίζει ότι κανένας δεν θα χρειαστεί να πληρώσει το εφάπαξ του άλλου και το επικουρικό του άλλου. Διασφαλίζει ότι οι επόμενες γενιές θα πάρουν και επικουρικό και εφάπαξ. Όσο η κυβέρνηση δεν πάει στην Βουλή να καταργήσει τον συγκεκριμένο νόμο, κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους».


Real.gr ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ - ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ από realmedialive

Για τις αναλογιστικές μελέτες των ταμείων, ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε: «Η αναλογιστική μελέτη που έγινε και δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας ήταν πολύ θετικά για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Κρίθηκε το εάν η Ελλάδα στο ασφαλιστικό της σύστημα υπερβεί την δαπάνη του 2009 κατά 2,5 μονάδες. Και αποδείχθηκε ότι μέχρι το 2060 δεν επηρεάζεται το ασφαλιστικό, είμαστε κάτω από 16%, τον κρίσιμο κρίκο». Έκανε λόγο για μία επιτυχημένη μελέτη την οποία η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει διαπραγματευτικά. Ωστόσο, όπως είπε, με την εξέλιξη των δημοσιονομικών που εμφανίζονται από το 2015, «εάν η κυβέρνηση ανοίξει θέμα νέας μελέτης τότε θα μπουν ως μακροοικονομικές υποθέσεις τα νέα στοιχεία. Τότε θα οδηγηθεί σε περιπέτεια η χώρα και το ασφαλιστικό».

Ο κ. Στρατούλης απάντησε ότι το πιο επικίνδυνο είναι με τα δεδομένα που είχε η ευρωπαϊκή ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα το 2060 η συνταξιοδοτική δαπάνη θα έχει αυξηθεί μόνο κατά 2,5% του ΑΕΠ. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα παίρνουν ούτε ένα ευρώ οι συνταξιούχοι» είπε.


Real.gr ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ - ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ... από realmedialive

Για το αρνητικό «κλίμα» που επικρατεί στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων της χώρας εξαιτίας της έλλειψης της ρευστότητας, μίλησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισημαίνοντας ότι το Grexit έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι «έχουν ξεκινήσει πολλοί προμηθευτές από το εξωτερικό να αναζητούν το πλήρες ποσό της εισαγωγής που γίνεται, είτε του τελικού προϊόντος είτε των πρώτων υλών να προπληρώνεται πριν την εισαγωγή. Κι όταν οι κρουνοί των τραπεζών είναι κλειστοί, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι να αντεπεξέλθεις».


Real.gr ΜΙΧΑΛΟΣ από realmedialive

«Δεν έχουμε χρόνο και η κυβέρνηση αργεί» ανέφερε ο πρόεδρος του ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, σημειώνοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά. «Εμείς από το πρώτο μνημόνιο είχαμε πει ότι αυτή είναι μία αποτυχημένη συνταγή που θα φτωχοποιήσει το σύνολο του ελληνικού λαού» είπε και τόνισε πως «για τις προσδοκίες από τις ρυθμίσεις, σε ό,τι αφορά τον ΟΑΕΕ, δεν θα έχουμε αποτελέσματα».


Real.gr ΚΑΒΒΑΘΑΣ από realmedialive



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v