Συγχαρητήρια στον Νετανιάχου από τον Χέρτζογκ

Ο ηγέτης του Λικούντ έχει στη διάθεσή του δύο με τρεις εβδομάδες για να σχηματίσει κυβέρνηση.

  • Real.gr
Συγχαρητήρια στον Νετανιάχου από τον Χέρτζογκ
Ο ηγέτης του κεντρο-αριστερού συνασπισμού της Σιωνιστικής Ένωσης Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε σήμερα ότι αναγνωρίζει τη νίκη του πολιτικού του αντιπάλου και αρχηγού του δεξιού κόμματος Λικούντ, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον οποίο τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί και να του ευχηθεί καλή τύχη.

"Πριν από λίγα λεπτά μίλησα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον συνεχάρηκα για την επιτυχία του και του ευχήθηκα να έχει τύχη", δήλωσε ο Χέρτζογκ στους δημοσιογράφους.

Ο 54χρονος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος ο οποίος για τις εκλογές αυτές συνεργάστηκε με το κεντρώο κόμμα HaTnuah της Τζίπι Λίβνι πρόσθεσε ότι η Σιωνιστική Ένωση θα συνεχίσει να αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στο δεξιό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα το κόμμα Λικούντ ανακοίνωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει στη διάθεσή του δύο με τρεις εβδομάδες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε επαφές με διάφορους αρχηγούς κομμάτων, καθώς "προτίθεται να προχωρήσει αμέσως στον σχηματισμό της κυβέρνησης, προκειμένου να ολοκληρώσει την αποστολή αυτή μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες".

Ο 65χρονος Νετανιάχου θριάμβευσε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες επικρατώντας των πολιτικών του αντιπάλων και ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις, ενώ προχωρεί για ακόμη μια φορά στο σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου που βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας από το 2009 και θεωρείτο ηττημένος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναδεικνύεται μεγάλος νικητής των εκλογών αυτών και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κληθεί από τον πρόεδρο του Ρέουβεν Ρίβλιν να αναλάβει μια τρίτη συνεχή θητεία, την τέταρτη μαζί με αυτήν της περιόδου 1996-1999.

Ο ηγέτης του Λικούντ αναμένεται εντός της ημέρας ως νικητής πλέον να μεταβεί στο Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ, σε μια άκρως συμβολική επίσκεψη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής μετά την καταμέτρηση σχεδόν του συνόλου των ψηφοδελτίων, το Λικούντ έλαβε ποσοστό 23,26% έναντι 18,73% της Σιωνιστικής Ένωσης υπό την ηγεσία του Χέρτζογκ.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι βάσει των ποσοστών αυτών, το Λικούντ λαμβάνει 29 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ, επτά περισσότερες από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, και η Σιωνιστική Ένωση φέρεται να λαμβάνει 24 έδρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v