Γκάουκ: Η Γερμανία θέλει μία Κροατία με αυτοπεποίθηση

Ο Γερμανός πρόεδρος συναντήθηκε με την Κροατή ομόλογό του στο Βερολίνο.

  • Real.gr
Γκάουκ: Η Γερμανία θέλει μία Κροατία με αυτοπεποίθηση
Η Κροατία είναι παράδειγμα και σύνδεσμος όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την υπόλοιπη Ευρώπη στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος συναντήθηκε στο Βερολίνο με την πρόεδρο της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς.

"Η Γερμανία θέλει μία Κροατία με αυτοπεποίθηση, έτοιμη για μεταρρυθμίσεις και ευημερούσα, για στενό εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά επιθυμούμε και μία Κροατία, η οποία θα συνειδητοποιεί τον ρόλο της στα Δυτικά Βαλκάνια" είπε ο Γερμανός πρόεδρος.

Ο κ. Γκάουκ τόνισε ότι η Κροατία πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν της, όπως έπραξε και η Γερμανία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς επισκέφθηκε χθες το Βερολίνο και στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ και την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ επισημάνθηκε ότι η επίσκεψη είναι ένδειξη των εντατικών σχέσεων Κροατίας και Γερμανίας.

Ο κ. Γκάουκ σημείωσε ότι η κ. Γκράμπαρ - Κιτάροβις επέλεξε το Βερολίνο για τη δεύτερη επίσκεψή της στο εξωτερικό, μετά το Σαράγεβο, ύστερα από την ανάληψη των καθηκόντων της στις 19 Φεβρουαρίου.

Η κ. Γκράμπαρ Κιτάροβιτς δήλωσε ότι με την άφιξή της στο Βερολίνο στέλνει μήνυμα για το επίπεδο φιλίας και κατανόησης μεταξύ του κροατικού και του γερμανικού λαού.

Η πρόεδρος της Κροατίας αντάλλαξε με την ηγεσία της Γερμανίας απόψεις για επίκαιρα θέματα, για τα διμερή ζητήματα, τα κοινά ευρωπαϊκά θέματα και τη σχέση έναντι της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ωστόσο, οι δύο πρόεδροι, παρά τις προφανείς κοινές απόψεις για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδίως όσον αφορά την ετοιμότητα να βοηθηθούν αυτές οι χώρες στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση, διατύπωσαν διαφορετικές θέσεις για τη θέση της Κροατίας σε αυτό το πλαίσιο.

Ο κ. Γκάουκ μιλούσε για "Δυτικά Βαλκάνια", η κ. Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς αναφέρθηκε αποκλειστικά σε "Νοτιοανατολική Ευρώπη".

Χαιρετίζω την πρόθεση της χώρας σας να εμβαθύνεται τη συνεργασία με τα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος.

Η κ. Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς εξέφρασε την ετοιμότητα της Κροατίας για συνεργασία με τις γειτονικές χώρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συμμετοχή στις διαδικασίες "Μπρντο-Μπριούνι" και "Διαδικασία του Βερολίνου".

Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας στην κεντρική Ευρώπη, στην περιοχή μεταξύ Αδριατικής και Βαλτικής και όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο.

"Η Κροατία έχει πληγές από τον πόλεμο, τις οποίες πρέπει να κλείσει" τόνισε η πρόεδρος της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι η Κροατία είναι έτοιμη να μοιραστεί την εμπειρία της ένταξης στην ΕΕ με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και άλλες χώρες της περιοχής.

Οι πολιτικές διμερείς σχέσεις και ζητήματα που αφορούν την ΕΕ και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της κ. Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Η κ. Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς τόνισε ότι θέλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της Γερμανίας προς την Κροατία που κλονίστηκε με την υπόθεση "lex Perkovic", την αλλαγή του νόμου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, λίγο πριν από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ώστε να μην εκδοθεί στις γερμανικές αρχές ο πρώην επικεφαλής των γιουγκοσλαβικών υπηρεσιών πληροφοριών, Γιόσιπ Πέρκοβιτς, ύποπτος για τη δολοφονία Κροάτη μετανάστη Στιέπαν Τζουρέκοβιτς στο Μόναχο, το 1983.

"Εργάστηκα για τις προενταξιακές διαπραγματεύσεις και έπεισα την ΕΕ ότι η Κροατία θα είναι εποικοδομητικός εταίρος, ήμουν απογοητευμένη, όταν μετά την ένταξη στην ΕΕ υπήρξαν διαφωνίες στην υπόθεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και στην υπόθεση Πέρκοβιτς.
 
Ήταν περιττό και η Κροατία πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία της τηρώντας όσα έχει υπογράψει" δήλωσε η κ. Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς.

Η πρόεδρος της Κροατίας εξέφρασε την προσδοκία για έναρξη νέας εταιρικής σχέσης των δύο χωρών και συνεργασία στον οικονομικό, επιστημονικό, πολιτιστικό τομέα και στο πεδίο του τουρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v