Ανεβαίνουν οι τόνοι πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις

Σταθάκης: Οι κοινωνικές προτεραιότητες δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης - Σκουρλέτης: Το πρόβλημα τους δεν είναι αν θα σταθεί η ελληνική οικονομία στα πόδια της, αλλά πως θα λειτουργήσουν τιμωρητικά στο λαό – Μοσκοβισί: Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος.

  • Real.gr
Ανεβαίνουν οι τόνοι πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις
Μετρώντας αντίστροφα για τις κρίσιμες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας σε Βρυξέλλες και Βερολίνο τα κυβερνητικά στελέχη ανεβάζουν τους τόνους με αφορμή όσα υποστηρίζουν κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση έκανε λόγο για εξαιρετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία πρέπει να προχωρήσει, ενώ κατέστησε σαφές ότι τα θέματα που αφορούν κοινωνικές προτεραιότητες δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οποιοδήποτε πλαίσιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και όσα υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στο νομοθετικό της έργο, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις αιτιάσεις περί μονομερούς ενέργειας.

«Η ρευστότητα είναι απαραίτητη για να μπορέσει να λειτουργήσει ανεκτά η οικονομία μας. Εκεί λοιπόν τι έχει κάνει η ΕΚΤ; Εφαρμόζει ένα μαρτύριο του σταγονόμετρου όχι της σταγόνας. Ναι μεν δέχεται τα αιτήματα μας, αλλά τα δέχεται στο 1/10», τόνισε στον realfm 97,8 ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Εάν οι δανειστές συνεχίσουν ένα παιχνίδι εκβιασμών, τελεσιγράφων και αν συνεχίσουν να σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τον λαιμό του ελληνικού λαού, τότε η κυβέρνηση δεν έχει άλλη λύση παρά να απαντήσει σε αυτήν τη μονομερή ενέργεια των δανειστών, καταφεύγοντας στο μόνο ισχυρό όπλο που έχει. Που είναι η προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού», ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη.

Είχαν προηγηθεί νέα πυρά από τους εταίρους σε συνέχεια των δηλώσεων την Τρίτη των κ. Ντάισελμπλουμ και Κοστέλλο. Ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί με συνέντευξή του στη Die Welt υπογράμμισε: «Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες είναι αποδεκτές και για τις δύο πλευρές».

Παράλληλα, αξιωματούχοι του ΔΝΤ μιλώντας σε ευρωπαίους συναδέλφους τους υποστήριξαν ότι η Ελλάδα είναι ο «χειρότερος πελάτης» (unhelpful client) που αντιμετώπισε το Ταμείο στα 70 χρόνια της ιστορίας του.

- Κλιμακώνει το Μαξίμου την ένταση με τους δανειστές

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v