Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστραλία: Επανεξετάζεται η ένταξη στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων

Η κυβέρνηση Άμποτ δέχεται πιέσεις από παραδοσιακούς συμμάχους και εταίρους, όπως οι ΗΠΑ προκειμένου η χώρα να μην γίνει ιδρυτικό μέλος της ΑΙΙΒ.

  • Real.gr
Αυστραλία: Επανεξετάζεται η ένταξη στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων
Η αυστραλιανή κυβέρνηση δείχνει τώρα πρόθυμη να εντάξει τη χώρα στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων (ΑΙΙΒ), η οποία στηρίζεται από την Κίνα.

Ο λόγος που η λήψη της σχετικής απόφασης έχει καθυστερήσει, είναι πως η Αυστραλία δέχεται πιέσεις από παραδοσιακούς της συμμάχους και εταίρους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να μην γίνει ιδρυτικό μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Φαίνεται όμως πως τόσο ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ όσο και η υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ άλλαξαν άποψη και θα στηρίξουν τη θέση του υπουργού Οικονομικών Τζο Χόκι, που είναι υπέρ της συμμετοχής στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων που θα ξεκινήσει έχοντας στην διάθεσή της 50 δισ. δολάρια (ΗΠΑ).

Η αλλαγή της αυστραλιανής στάσης οφείλεται και στο γεγονός ότι φίλες χώρες της Αυστραλίας όπως η Νέα Ζηλανδία και η Βρετανία ανακοίνωσαν πως θα γίνουν ιδρυτικά μέλη της εν λόγω τράπεζας, καθώς αυτό επιτάσσει το «εθνικό συμφέρον» των χωρών τους.

Σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο το παράδειγμα της Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας θα ακολουθήσουν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Το Εργατικό κόμμα επίσης είναι υπέρ της ένταξης της Αυστραλίας στη νέα τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v