Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχάρη τον Νετανιάχου ο Ομπάμα

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές και τις συνομιλίες τους καθώς υπάρχει μπροστά τους ένας "δύσκολος δρόμος" προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο Παλαιστινιακό.

  • Real.gr
Συνεχάρη τον Νετανιάχου ο Ομπάμα
 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Τρίτης, μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που προκάλεσε εντάσεις μεταξύ των δύο παραδοσιακών συμμάχων.

Ο Ομπάμα "μίλησε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για να τον συγχαρεί για την επιτυχία του κόμματός του" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, διευκρινίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος "επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για μια λύση (σ.σ. στο Μεσανατολικό) που θα περιλαμβάνει δύο κράτη, ένα ασφαλές Ισραήλ δίπλα σε μια εθνικά κυρίαρχη και βιώσιμη Παλαιστίνη", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές και τις συνομιλίες τους καθώς υπάρχει μπροστά τους ένας "δύσκολος δρόμος" προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Αναφερόμενος στο θέμα του Ιράν, ο Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επιτύχουν μια συνολική συμφωνία που θα εμποδίζει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και θα επιτρέπει την επαλήθευση του ειρηνικού χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματός της.

Νετανιάχου: Πολύ πιο μακρινή η πιθανότητα για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

Νωρίτερα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διέψευσε ότι έχει εγκαταλείψει τη δέσμευσή του να επιδιώξει μια λύση στο Μεσανατολικό που θα προβλέπει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, όμως πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες πολιτικές συνθήκες καθιστούν την πιθανότητα αυτή πολύ πιο μακρινή.

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί σε αμερικανό μέσο μετά τη νίκη του στις εκλογές της Κυριακής ο Νετανιάχου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC: «Δεν επιθυμώ μια λύση ενός κράτους. Επιθυμώ μια βιώσιμη, ειρηνική λύση δύο κρατών. Όμως για αυτό, οι συνθήκες πρέπει να αλλάξουν».

Με αυτή του τη δήλωση, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εμφανίστηκε να υπαναχωρεί από εκείνη που έκανε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας περί μη δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους, οι οποίες είχαν προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ.

Παράλληλα ο Νετανιάχου ζήτησε από τους Παλαιστίνιους «να δεσμευθούν σε ειλικρινείς ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» με το Ισραήλ και «να εγκαταλείψουν τη συμμαχία» με το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Χρειαζόμαστε την αναγνώριση του εβραϊκού κράτους και πραγματική ασφάλεια προκειμένου να έχουμε μια λύση δύο κρατών που θα είναι ρεαλιστική», υπογράμμισε.

Για να επιτευχθεί μια «εφαρμόσιμη» ειρήνη, «πρέπει να διεξαχθούν πραγματικές διαπραγματεύσεις με ανθρώπους που είναι δεσμευμένοι στην ειρήνη. Έχει έρθει η ώρα να δούμε να αυξάνεται η πίεση στους Παλαιστίνιους ώστε να αποδείξουν ότι είναι επίσης δεσμευμένοι».

Επίσης ο Νετανιάχου δήλωσε «περήφανος» που είναι ο πρωθυπουργός όλων των Ισραηλινών, Εβραίων ή Αράβων, παρότι κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε επισείσει τον «κίνδυνο» της αραβικής ψήφου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v