Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλαμάτα: Παρουσία του ΠτΔ οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την 194η επέτειο απελευθέρωσης της Καλαμάτας.

Καλαμάτα: Παρουσία του ΠτΔ οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την 194η επέτειο απελευθέρωσης της Καλαμάτας.

Στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων τελέστηκε η επίσημη δοξολογία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης Ευσταθίου, συμπαραστατούμενου από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου και του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επίσκοπου Μεθώνης Κλήμη, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου, του υπουργού αναπληρωτή Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, των βουλευτών του νομού, αυτοδιοικητικών παραγόντων και της στρατιωτικής ηγεσίας του νομού και της περιφέρειας.

Ακολούθως, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της πλατείας 23ης Μαρτίου και στην συνέχεια έγινε παρουσία χιλιάδων πολιτών και των επισήμων, αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον οθωμανικό ζυγό. Η τελετή ολοκληρώθηκε με παρέλαση μαθητών των δημοτικών σχολείων της πόλης και των μπουλουκιών που συμμετείχαν στην αναπαράσταση.

Ο ομιλητής του πανηγυρικού της ημέρας Γιάννης Πλεμμένος, ερευνητής Λαογραφίας του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η απελευθέρωση της Καλαμάτας εκπέμπει επίκαιρα μηνύματα, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν τότε ήταν αναίμακτες, αλλά σταθερές και τόνισε πως η διπλωματία πρέπει να συνδυάζεται με αποφασιστικότητα κι αξιοπρέπεια, ενώ ανέφερε ότι η Γερμανία τότε ήταν η πρώτη που ανταποκρίθηκε στην επιστολή των οπλαρχηγών προς τας «Ευρωπαϊκάς αυλάς».

Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμένος επισκέφθηκε το στρατόπεδο της 120 ΠΕΑ της πολεμικής αεροπορίας και λίγο μετά με δηλώσεις του ανέφερε ότι το στρατόπεδο πεζικού της Καλαμάτας δεν θα καταργηθεί.

Επιπλέον ο υπουργός 'Αμυνας σημείωσε ότι θα γίνει ένας εξορθολογισμός των δυνάμεων γιατί δεν μπορεί να έχει διπλάσιες δυνάμεις η Καλαμάτα απ' ότι ο Έβρος.

Τέλος αναφορικά με την 120 ΠΕΑ υπογράμμισε ότι είναι μια από τις δυναμικότερες μονάδες της χώρας, που εκπαιδεύει ικάρους και θα ενισχυθεί περαιτέρω ως ευρωπαϊκό κέντρο εκπαίδευσης.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v