Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών: Έντονη κριτική στην κυβέρνηση

Ο χρόνος τελείωσε για τα μεγάλα λόγια και τις εύκολες ψευδαισθήσεις, αναφέρει το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών σε ενημερωτικό του κείμενο.

  • Real.gr
Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών: Έντονη κριτική στην κυβέρνηση
Ο χρόνος τελείωσε για τα μεγάλα λόγια και τις εύκολες ψευδαισθήσεις, αναφέρει το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών σε ενημερωτικό του κείμενο, στο οποίο αποτιμά τη μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησης, στη οποία ασκεί έντονη κριτική και την καλεί να πάρει γρήγορα αποφάσεις.

Αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση φέρνει σε όλο και δυσκολότερη θέση τη χώρα, αλλά και προσθέτει βάρη, αντί να αφαιρεί, βάρη τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα οι Έλληνες πολίτες και ιδιαιτέρως οι πιο αδύναμοι.

Ειδικότερα:

Θεωρεί ότι «ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος σε ένα αδιέξοδο που διαμορφώθηκε από τις αντιμνημονιακές του εμμονές και εντείνεται από τα λάθη που συνεχίζει να κάνει».

Τα λάθη αυτά, όπως αναφέρεται, τον απομονώνουν και υπονομεύουν την αξιοπιστία της χώρας, τη σπρώχνουν σε συνθήκες ασφυξίας, δημιουργούν ολοένα και περισσότερα, αλλά και μεγαλύτερα εμπόδια και βάρη και θα του δημιουργήσουν προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο, όπως και στο κόμμα του, όταν μετά από την "επαναστατική" γυμναστική στην οποία ασκήθηκε, κληθεί να ψηφίσει δύσκολες αποφάσεις.
Επισημαίνονται τα λάθη του κ. Τσίπρα τόσο στο «ευρωπαϊκό μέτωπο», όπως και στο «εσωτερικό μέτωπο», ως εξής:

Τα μεγάλα λάθη στο Ευρωπαϊκό μέτωπο:

• Λειτουργεί εξωθεσμικά, ζητώντας ο ίδιος συνάντηση με συγκεκριμένους ηγέτες και όχι με εκπροσώπους θεσμών
• Το ίδιο σφάλμα έκανε και με την επιστολή που απέστειλε προς την κυρία Μέρκελ και τους κυρίους Ολάντ, Γιούνκερ και Ντράγκι. Αποτέλεσμα; Οι υπόλοιπες χώρες και οι ηγέτες τους έχουν ενοχληθεί.
• Ζητά από την καγκελάριο κ. Μέρκελ να μεσολαβήσει στην ΕΚΤ για να χαλαρώσει τη στάση της στο ζήτημα των εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδόσει το Ελληνικό Δημόσιο και του ELA, όταν οι μόνοι που ευθύνονται για τις αποφάσεις της ΕΚΤ είναι οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης που υποστηρίζουν δημοσίως ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο.
• Πρακτικά, επιλέγει συνειδητά στο εσωτερικό μέτωπο να επενδύσει ξανά στους επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς, σε βάρος σημαντικών αποφάσεων που θα ήταν προς όφελος της χώρας.
• Ζητά από τον ηγέτη ενός κράτους να ασκήσει πίεση στον πρόεδρο της ΕΚΤ - ακόμη και αν πρόκειται για την καγκελάριο της Γερμανίας. Η ΕΚΤ σύμφωνα με τις Συνθήκες είναι ανεξάρτητη από παρόμοιες παρεμβάσεις. Όμως, ο ίδιος ορίζει δημόσια την καγκελάριο της Γερμανίας "ηγεμόνα" της Ευρώπης.
• Κατηγορεί εκπροσώπους θεσμών ότι υπονομεύουν την εικόνα της χώρας με δηλώσεις τους - για παράδειγμα, δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, την ώρα που ο ίδιος με την επιστολή του αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος.
• Οι απειλητικές δημόσιες δηλώσεις υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, μπορεί να έχουν εσωτερική απήχηση σε κάποιο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού, αλλά έχουν το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα στους πολίτες των άλλων χωρών της ΕΕ.

Στο εσωτερικό μέτωπο:

• Αναγνωρίζει ότι, η χώρα θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα - έστω με άλλο όνομα και ότι η εκταμίευση θα γίνεται υπό προϋποθέσεις. Αναιρεί όλη την πολιτική του της τελευταίας πενταετίας, από το σκίσιμο, στην κατάργηση του μνημονίου με ένα και μόνο άρθρο, στο τέλος των προγραμμάτων κ.λπ.

• Έμμεσα εγκαλεί την προηγούμενη κυβέρνηση - και ορθώς, γιατί δεν ολοκλήρωσε την 5η αξιολόγηση ώστε να εκταμιευτούν τα 7,2 δισ. ευρώ. Έτσι όμως, αναγνωρίζει μετά από την 5ετη "επανάσταση", ότι η πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση από τους θεσμικούς εταίρους, έχει και κανόνες.

• Ζητά από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς μεταχείριση ανάλογη με αυτή που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά την ίδια στιγμή θεωρεί ως δεδομένο ότι, δεν δεσμεύεται από ό,τι συμφώνησε ή δέχτηκε ο Σαμαράς.

• Κατηγορεί τους θεσμούς για τις καθυστερήσεις, ενώ για αυτές ευθύνεται κυρίως η κυβέρνησή του που αρνείται να δώσει στοιχεία ή καθυστερεί τις συνομιλίες με τους θεσμούς.

• Ζητά αποφάσεις για το χρέος με βάση το επιχείρημα ότι η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα και υποστηρίζει ότι, πρέπει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που είχαν συμφωνηθεί το 2012. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούσε τις πολιτικές που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αλλά και την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος όσο και τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ότι θα προχωρήσουν σε αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όπως επίσης τονίζεται «χρειάστηκαν πέντε χρόνια ώστε να έρθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και να ακούσουμε τον κ. Τσίπρα να δηλώνει: "Το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε, είναι να μην γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε αυτά τα χρόνια, αλλά να αλλάξουμε το μείγμα της πολιτικής, για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες. Στόχος μας είναι οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς". Μαθαίνουμε λοιπόν ότι, υπάρχουν και θετικά που συνέβησαν σε αυτή την πενταετία. Στο επόμενο ταξίδι στη Γερμανία ίσως μάθουμε και ποια είναι αυτά».

Το συμπέρασμα από όλα αυτά, όπως αναφέρεται είναι ότι η κυβέρνηση, το μόνον που επιτυγχάνει είναι, να φέρνει όλο και σε δυσκολότερη θέση τη χώρα, αλλά και να προσθέτει αντί να αφαιρεί βάρη, τα οποία στο τέλος θα πληρώσουν ακριβότερα οι Έλληνες πολίτες και ιδιαιτέρως οι πιο αδύναμοι.
Παρατηρείται επίσης ότι η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο, «ήταν αποκαλυπτική της ουσιαστικής μετατόπισής του από τις θέσεις του πρόσφατου παρελθόντος».

Επισημαίνονται οι αναφορές του κ. Τσίπρα στα εξής:

• Η χώρα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις - κάτι που στην περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, όχι απλώς απουσίαζε από το λεξιλόγιό του, αλλά δεν υπήρχε ούτε καν ως αντίληψη.

• Η χώρα ταλανίζεται από παθογένειες, όπως αυτές που επιτρέπουν να αναπτύσσονται φαινόμενα διαφθοράς. Ο κ. Τσίπρας ερωτάται αν θυμάται τι έλεγαν για τον Γιώργο Παπανδρέου όταν ο τότε πρωθυπουργός μιλούσε για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Και επίσης, αν, τώρα πια, μπορεί να θυμηθεί κάποια τέτοια φαινόμενα κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Καραμανλή;

• Δεν φταίνε μόνον οι εταίροι μας λέει σήμερα- και ορθώς. Ποιος όμως φώναζε στη Μέρκελ να πάει σπίτι της;

Γίνεται επίσης λόγος για αντιγραφή των θέσεων του Γιώργου Παπανδρέου από τον κ. Τσίπρα στο Βερολίνο, η οποία, όπως αναφέρεται είναι καλή ως προσπάθεια, «αλλά αποσπασματική και χωρίς το στίγμα και τη δυναμική που θα τους έδινε μια προοδευτική θεώρηση των πραγμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται, «σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη να μην χρονοτριβεί άλλο η κυβέρνηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v