Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πρώτοι «πονοκέφαλοι» της κυβέρνησης

Αντιμέτωπη με τους πρώτους «πονοκεφάλους» βρίσκεται η κυβέρνηση, εξήντα μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

  • Real.gr
Οι πρώτοι «πονοκέφαλοι» της κυβέρνησης
Αντιμέτωπη με τους πρώτους «πονοκεφάλους» βρίσκεται η κυβέρνηση, εξήντα μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ήδη, σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει νέο έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε στον ΔΣΑ 22 ιδιωτικά συμφωνητικά με αμοιβή στο ύψος του 12% επί του ποσού που θα επιδικαστεί, στις 30 Ιανουαρίου, δηλαδή τρεις ημέρες αφού ορκίστηκε υπουργός. Τα επίμαχα συμφωνητικά φέρονται να έχουν υπογραφεί στις 26 και 27 Ιανουαρίου μεταξύ της δικηγορικής εταιρίας «Κατρούγκαλος και Συνεργάτες» και να αφορούν μισθολογικές διαφορές με το Δημόσιο.

Μπορεί, δε, ο υπουργός να μιλά για «χαλκεία» και να απαντά ότι η υπόθεση δεν είναι πλέον ενεργή, αναφέροντας μάλιστα επιστολή των εντολέων του στις 2 Φεβρουαρίου, όπου σημειώνεται ότι εγκαταλείπουν την προσπάθεια διεκδίκησης των χρημάτων, τονίζοντας ότι ο κ.Κατρούγκαλος είναι υπουργός και τελεί σε αναστολή από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, αυτό όμως δεν σταματά τις αντιδράσεις. Αντίθετα, την παραίτηση του υπουργού ζήτησε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, ενώ το ίδιο έκανε και το Ποτάμι, σημειώνοντας μάλιστα ότι «ο κ.Κατρούγκαλος πρέπει να παραιτηθεί σήμερα, πριν αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να τον αποπέμψει αύριο».

Την ίδια ώρα, τις προηγούμενες δηλώσεις του φρόντισε να διευκρινίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, στον απόηχο των δηλώσεων Τσίπρα από το Βερολίνο ότι το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων είναι πρωτίστως ηθικό και πως κανένας υπουργός δεν προτίθεται να προχωρήσει σε άδεια κατάσχεσης γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα. Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, έσπευσε να διαψεύσει ότι πρότεινε την κατάσχεση του γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα, σημειώνοντας μάλιστα πως κανένας Έλληνας πολίτης, ούτε και ο ίδιος, θα ήθελε να κατασχεθεί ένα τέτοιο ιστορικό ίδρυμα. Στην ανακοίνωσή του μάλιστα, μιλά για διαστρέβλωση της θέσης του, παραπέμποντας και στην ομιλία του στη Βουλή προς επίρρωση των όσων λέει ότι ουδέποτε αναφέρθηκε στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Αντιδράσεις, όμως, προκάλεσαν και όσα υποστήριξε η Αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, που ενώ μέχρι πρότινος διερρήγνυε τα ιμάτιά της για την μη αύξηση του ΦΠΑ, αφήνει τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί σε ορισμένα κοσμοπολίτικα νησιά. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κ.Βαλαβάνη, υποστήριξε ότι υπάρχουν σκέψεις για το θέμα, που δεν έχουν πάντως ακόμα καταλήξει. «Αν η Μύκονος ή η Σαντορίνη πάει στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Όμως τα νησιά της άγονης γραμμής πρέπει να προστατευθούν αποφασιστικά», είπε μεταξύ άλλων, προκαλώντας την αντίδραση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της περιοχής, που με επιστολή τους ζητούν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών.

Θέμα προς συζήτηση στην κυβέρνηση συνιστά συχνά πυκνά πλέον και η στάση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, που δείχνει να έχει εν πολλοίς «αυτονομηθεί», αναλαμβάνοντας κατά καιρούς πρωτοβουλίες που φέρνουν σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου. Μεταξύ αυτών, η απόφασή της να υιοθετήσει την πρόταση της Χρυσής Αυγής για ονομαστική ψηφοφορία προ ημερών στη Βουλή και ενώ ο αριθμός των παριστάμενων βουλευτών του κόμματος, δεν ήταν επαρκής. Η όλη υπόθεση έλαβε αίσιο τέλος, καθώς η κ.Κωνσταντοπούλου ανακάλεσε την απόφασή της, πλην όμως το θέμα συζητείται ακόμα στη Βουλή…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v