Το Σουδάν συμμετείχε στην επέμβαση στην Υεμένη

Το Μαρόκο λέει πως βρίσκεται "στο πλευρό" του Ριάντ

  • Real.gr
Το Σουδάν συμμετείχε στην επέμβαση στην Υεμένη
Το Σουδάν επιβεβαίωσε σήμερα τη συμμετοχή του στην επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη με στόχο τη στήριξη του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος απειλείται από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι, ενώ το Μαρόκο δήλωσε πως βρίσκεται "στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας" και τόνισε ότι υποστηρίζει "τη νομιμότητα στην Υεμένη", χωρίς πάντως να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στη στρατιωτική επέμβαση που άρχισε τη νύκτα.

"Το Σουδάν συμμετέχει στη στρατιωτική επιχείρηση στην Υεμένη", ανακοινώθηκε από την υπηρεσία Τύπου των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων στο Χαρτούμ.
Καμιά λεπτομέρεια δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής σχετικά με τα μέσα και τον ρόλο της χώρας σ' αυτή την επιχείρηση που άρχισε τη νύκτα με επιδρομές σαουδραραβικών αεροπλάνων εναντίον θέσεων των Χούτι.

Ο σουδανός πρόεδρος Όμαρ ελ-Μπεσίρ μετέβη χθες, Τετάρτη, στη Σαουδική Αραβία όπου είχε συνομιλίες με τον νέο βασιλιά Σαλμάν και τον υπουργό Αμύνης του, σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA.

Εξάλλου το Μαρόκο εξέφρασε "την πλήρη αλληλεγγύη του με τη Σαουδική Αραβία" καθώς και την υποστήριξή του στη "διαφύλαξη της νομιμότητας στην Υεμένη", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων MAP, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το Μαρόκο "βρίσκεται στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας στις προσπάθειές της που έχουν στόχο να υπερασπιστεί το έδαφός της και να εμποδίσει οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια της περιοχής", προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία δεν υπάρχει πάντως ρητή αναφορά σε στρατιωτική συμμετοχή.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Αραμπίγια", το οποίο λειτουργεί με σαουδαραβικά κεφάλαια, το Ριάντ κινητοποίησε 150.000 στρατιωτικούς και 10 μαχητικά αεροπλάνα ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν διαθέσει 30 μαχητικά αεροπλάνα, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ από 15 αεροπλάνα και το Κατάρ 10.

Σύμφωνα με το Ριάντ, εκτός απ' αυτές τις γειτονικές με την Υεμένη χώρες του Κόλπου, έχουν κινητοποιηθεί και άλλοι σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Σουδάν, το Πακιστάν και το Μαρόκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v