Το Ιράν στο «στόχαστρο» για την κατάσταση στην Υεμένη

Επικρίσεις κατά της Τεχεράνης και τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα- Ερντογάν για την κατάσταση στην Υεμένη. Νέοι βομβαρδισμοί από τη Σ. Αραβία

  • Real.gr
Το Ιράν στο «στόχαστρο» για την κατάσταση στην Υεμένη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  σχετικά με πιεστικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή της Μέσης Ανατολής, περιλαμβανομένης της κρίσης στην Υεμένη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Άγκυρα και Ουάσιγκτον έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στη στρατιωτική επιχείρηση μιας συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον των δυνάμεων των Χούτι στην Υεμένη, που έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα της χώρας σε προσπάθεια να εκδιώξουν τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπου Μάνσουρ Χάντι. Το Ιράν υποστηρίζει τους Χούτι.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Ομπάμα και ο Ερντογάν συνομίλησαν επιπλέον για τη συνεργασία στο πλαίσιο της μάχης για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και «τις κοινές προσπάθειες προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στο Ιράκ και τη Συρία» επισήμανε ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωση σχετικά με την τηλεφωνική αυτή επικοινωνία.

«Οι δύο ηγέτες επανεξέτασαν το πρόγραμμα παροχής εκπαίδευσης και εξοπλισμού για τα στελέχη της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης. Συζήτησαν τις προσπάθειες με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας με στόχο τον περιορισμό της ροής ξένων μαχητών» τόνισε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Τουρκίας σε σχεδόν 2 εκατομμύρια πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία» υπογράμμισε ο Λευκός Οίκος, ενώ σημείωσε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν και για την κρίση στην Ουκρανία.

Κάμερον και Πούτιν συνομίλησαν με τον Ροχανί

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε στον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι δεν πρέπει «άλλες χώρες» να υποστηρίζουν τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

«Προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική διαδικασία και (...) στο πλαίσιο αυτό άλλες χώρες δεν πρέπει να υποστηρίζουν τους αντάρτες Χούτι, αλλά αντίθετα να ενθαρρύνουν τις διάφορες πλευρές στην Υεμένη με διαφορετικά συμφέροντα να συμφωνήσουν σε μια πολιτική διαδικασία», επεσήμανε μια εκπρόσωπος του Κάμερον.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» στην Υεμένη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ροχανί, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Εξάλλου το Ιράν ζήτησε να σταματήσει αμέσως η υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη, προσθέτοντας ότι καταβάλλει κάθε απαραίτητη προσπάθεια για να ελεγχθεί η κρίση στη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο ISNA.
«Οι υπό τη Σαουδική Αραβία αεροπορικές επιδρομές πρέπει να σταματήσουν αμέσως», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να ελέγξουμε την κρίση στην Υεμένη», πρόσθεσε από τη Λωζάνη, όπου βρίσκεται για τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ανησυχία εκφράζει ο Λευκός Οίκος

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις «δραστηριότητες του Ιράν» στην Υεμένη όπου οι σιίτες αντάρτες Χούτι κατέλαβαν πολλές μεγάλες πόλεις και απειλούν το Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Ανησυχούμε για τις ιρανικές δραστηριότητες στην Υεμένη και τις πληροφορίες περί μεταφοράς όπλων από το Ιράν τα οποία συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση και στην απειλή που υφίσταται εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης» δήλωσε ο Άλιστερ Μπάσκεϊ, ο εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να παράσχουν εναέριο ανεφοδιασμό σε καύσιμα και να στείλουν αεροσκάφη-ραντάρ για να βοηθήσουν τον συνασπισμό, επικεφαλής του οποίου είναι η Σαουδική Αραβία, στις επιχειρήσεις του στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.
Το θέμα αυτό "είναι στο τραπέζι, το συζητάμε", ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας διαβεβαίωσε ότι το Ριάντ δεν σχεδιάζει μια χερσαία επιχείρηση στην Υεμένη, ωστόσο εάν χρειαστεί κάτι τέτοιο ο στρατός είναι σε ετοιμότητα.

Ο Άχμεντ Ασίρι συμπλήρωσε ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα επιτρέψει τον ανεφοδιασμό των Χούτι μέχρι να λήξει η επιχείρηση. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παράσχει βοήθεια στους αντάρτες, τόνισε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε ο συνασπισμός στον οποίο μετέχουν δέκα χώρες, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ήταν "επιτυχή" και θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν οι "στόχοι" της συμμαχίας.

Επέκρινε το Ιράν ο Ερντογάν

O ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε έντονα την Τεχεράνη, την οποία κατηγόρησε, με αφορμή τις εξελίξεις στην Υεμένη, ότι επιχειρεί να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή, ενώ υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες αυτές του Ιράν έχουν αρχίσει να προκαλούν ενόχληση στην Τουρκία, όπως επίσης και τη Σαουδική Αραβία και τις αραβικές χώρες του Κόλπου.

«Υποστηρίζουμε την επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη» απάντησε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους ερωτηθείς σχετικά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Το Ιράν καταβάλλει προσπάθειες να κυριαρχήσει στην περιοχή. Πώς μπορεί να γίνει ανεκτό αυτό;» διερωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν προτού αξιώσει το Ιράν, μια χώρα που γειτνιάζει με την Τουρκία, να «αποσύρει όλες τις δυνάμεις του από την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ».

«Το Ιράν πρέπει να αλλάξει νοοτροπία (...). Οι ενέργειες του Ιράν στην περιοχή ξεπερνούν τα όρια της υπομονής. Αυτές οι δραστηριότητες προκάλεσαν τη δυσφορία τόσο της Σαουδικής Αραβίας, όσο και των χωρών του Κόλπου» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του ενδέχεται να εξετάσει το να παράσχει «υλικοτεχνική βοήθεια» στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στην Υεμένη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την ακριβή φύση αυτής της βοήθειας.

Νέες πλήγματα από τη Σαουδική Αραβία

Μαχητικά αεροσκάφη του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία διεξήγαγαν νέα αεροπορικά πλήγματα το βράδυ της Πέμπτης στην Υεμένη, μετά την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης που έχει στόχο να αναχαιτίσει την προέλαση των σιιτών ανταρτών, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν την στρατιωτική βάση Αλ Τάρικ, που βρίσκεται κοντά στην Τάιζ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στο δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα Σαναά και το Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν επίσης εναντίον αποθηκών όπλων και πυρομαχικών στην περιοχή Μαλάχιζ στην επαρχία Σαάντα, προπύργιο των Χούτι κοντά στη μεθόριο της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ακόμη επλήγη το αεροδρόμιο της Σαάντα, του προπυργίου των Χούτι στο βορρά, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τις ίδιες πηγές.

Αποφασισμένοι για όλα οι Χούτι

Ο ηγέτης των ανταρτών Χούτι της Υεμένης απείλησε ότι ο λαός της χώρας θα αντιμετωπίσει την "εγκληματική, άδικη και αδικαιολόγητη επίθεση" της Σαουδικής Αραβίας.
Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια δήλωση του Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι, του ηγέτη των σιιτών Χούτι, μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον θέσεων της οργάνωσής του.

"Ο υεμενίτικος λαός είναι αποφασισμένος να αμυνθεί, να υπερασπιστεί την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του", είπε ο Χούτι στο διάγγελμα που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι του κινήματός του, το αλ Μασίρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v