ΚΕΔΕ: Αίτημα παράτασης των Προγραμμάτων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γ. Πατούλης σε επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά.

  • Real.gr
ΚΕΔΕ: Αίτημα παράτασης των Προγραμμάτων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης ζητεί τη συνδρομή του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά, προκειμένου να δοθεί παράταση λειτουργίας του προγράμματος των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης έως την ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το πρόγραμμα των ΚΔΒΜ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ειδικότερα μέσω του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

«Μέχρι όμως την ένταξη του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κρίνουμε επιβεβλημένη την παράταση λειτουργίας του, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους πολίτες, καθώς θεωρούμε πως μια διακοπή σε αυτή την φάση του έργου, θα οδηγήσει σε δυσλειτουργίες και θα υπονομεύσει το θεσμό της Δια Βίου Μάθησης όπως συνέβη με το κλείσιμο των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων (2011), όταν η χώρα έμεινε για δύο έτη χωρίς εκπαίδευση ενηλίκων, με εμφανείς τις συνέπειες για την κοινωνία σε καιρό κρίσης».

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο Γ. Πατούλης, μέχρι σήμερα στα περισσότερα από 100 προγράμματα των Κ.Δ.Β.Μ. έχουν εκπαιδευτεί 194.623 πολίτες και στα 12.349 τμήματα που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα, οι απασχολούμενοι (στελέχη, εκπαιδευτές κλπ) προσεγγίζουν τις 6.500 διαθέτοντας όλα τα απαιτούμενα και εξειδικευμένα προσόντα για την επίτευξη των στόχων της διά βίου εκπαίδευσης.

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Αμαρουσίου αναφέρει: «Ζητούμε τη συνδρομή σας για την παράταση του έργου των Κ.Δ.Β.Μ. Εκτιμώντας ότι θα δείξετε κατανόηση στο δίκαιο των διεκδικήσεών μας και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα Δια βίου μάθησης, προσβλέπουμε στην άμεση ανταπόκρισή σας στο βασικό αίτημα μας, ώστε όλοι μαζί να συνεχίσουμε το τεράστιο έργο της Δια Βίου μάθησης».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

«ΠΡΟΣ:
Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
κο Μπαλτά Αριστείδη-Νικόλαο - Δημήτριο

ΚΟΙΝ:
1. ΓΓ Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
κο Χασάπη Δημήτριο
2. Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς
κο Σπαθή Γεράσιμο

3. Πρόεδρο του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)
κο Λέντζα Φίλιππο

Θέμα: «Αίτημα Παράτασης του Προγράμματος των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες η εκπαίδευση ενηλίκων στη χώρα μας αναπτύσσεται με αλματώδη βήματα και εξελίσσεται σε νευραλγικό θεσμό της κοινωνίας.

Τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, αποτελούν την πλέον αναγνωρίσιμη δομή παροχής Δία Βίου μάθησης σε όλη τη χώρα. Ανταποκρινόμενα στην ολοένα και επιτακτικότερη ανάγκη για διαρκή κατάρτιση και κοινωνικό εκσυγχρονισμό, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ενεργού ιδιότητας του πολίτη, τη δημιουργία θετικής στάσης στη μάθηση και την ενίσχυση ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην εκπαίδευση, ενώ παράλληλα ενισχύουν την ικανότητα ευελιξίας και προσαρμογής στις σύγχρονες γνωστικές απαιτήσεις και δεξιότητες των εργαζομένων, διασφαλίζοντας την ενεργό συμμετοχή ανέργων, ημιαπασχολούμενων και ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Επιπλέον, εκτός από τη διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας, παράγουν πολλαπλά οφέλη οικονομικού χαρακτήρα με την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της αγοράς όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου (αναλώσιμα, πετρέλαιο, καθαρισμοί, κ.α.) και οφέλη κοινωνικού χαρακτήρα μέσω της ισότιμης πρόσβασης στη διά βίου μάθηση για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Στα περισσότερα από 100 προγράμματα των Κ.Δ.Β.Μ. έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα 194.623 πολίτες και στα 12.349 τμήματα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα, οι απασχολούμενοι (στελέχη, εκπαιδευτές κλπ) προσεγγίζουν τις 6.500 διαθέτοντας όλα τα απαιτούμενα και εξειδικευμένα προσόντα για την επίτευξη των στόχων της διά βίου εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα των ΚΔΒΜ υλοποιείται μέσα από το ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Μέχρι όμως την ένταξη του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 κρίνουμε επιβεβλημένη την παράταση λειτουργίας του, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους πολίτες, καθώς θεωρούμε πως μια διακοπή σε αυτή την φάση του έργου, θα οδηγήσει σε δυσλειτουργίες και θα υπονομεύσει το θεσμό της Δια Βίου Μάθησης όπως συνέβη με το κλείσιμο των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων (2011), όταν η χώρα έμεινε για δύο έτη χωρίς εκπαίδευση ενηλίκων, με εμφανείς τις συνέπειες για την κοινωνία σε καιρό κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, σας επισημαίνουμε τον άμεσο κίνδυνο που απειλεί τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των πολιτών και ζητούμε τη συνδρομή σας για την παράταση του έργου των Κ.Δ.Β.Μ. Εκτιμώντας ότι θα δείξετε κατανόηση στο δίκαιο των διεκδικήσεών μας και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα Δια βίου μάθησης, προσβλέπουμε στην άμεση ανταπόκρισή σας στο βασικό αίτημα μας, ώστε όλοι μαζί να συνεχίσουμε το τεράστιο έργο της Δια Βίου μάθησης.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Πατούλης Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v