Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντατικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

H ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) ενέτεινε τις συνομιλίες της με το Ιράν με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Εντατικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα
H ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) ενέτεινε τις συνομιλίες της με το Ιράν με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, λίγες ώρες πριν από τη διορία της 31ης Μαρτίου προκειμένου να επιτευχθεί το πλαίσιο μιας συμφωνίας, το Ισραήλ ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα του να καταρρεύσουν οι συνομιλίες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς και της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ ακύρωσαν κάθε ταξίδι για τις επόμενες ημέρες προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν πιέσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα βάλει τα θεμέλια για μια τελική διευθέτηση με την Τεχεράνη έως το τέλος Ιουνίου.

Η εκπρόσωπος τύπου του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι γνωστοποίησε ότι εκείνος δεν θα μεταβεί στη Βοστόνη προκειμένου να παραστεί σε μια τελετή προς τιμή του εκλιπόντος γερουσιαστή, Έντουαρντ Κένεντι.

Αξιωματούχοι που είναι ενήμεροι για τις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα στη Λωζάννη της Ελβετίας επιβεβαίωσαν επίσης ότι ο Γάλλος ΥΠΕΞ και ο Γερμανός ομόλογός του ακύρωσαν την κοινή τους επίσκεψη στο Καζακστάν.

Πληροφορίες για ενδεχόμενη συμφωνία

Το Ιράν και οι 6 μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται πολύ κοντά στο να επιτευχθεί μία συμφωνία σε πολλά κρίσιμα σημεία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ανέφεραν σήμερα διπλωμάτες χωρών της Δύσης.

Ένα από τα σημεία αυτά αφορά τον αριθμό των μηχανών φυγοκέντρησης (που επιτρέπουν τον εμπλουτισμό ουρανίου) που το Ιράν δέχθηκε να μειώσει κάτω των 6000, σύμφωνα με ένα από τους διπλωμάτες.

Αξιωματούχοι βέβαια παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς υποστηρίζουν ότι δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία και παραμένουν άλυτα αρκετά κρίσιμα θέματα.

Οι χώρες της Δύσης, από την άλλη, εξετάζουν την ιδέα να επιτρέψουν στο Ιράν να διεξάγει περιορισμένες και υπό στενή επιτήρηση εργασίες που έχουν να κάνουν με εμπλουτισμό για ιατρικούς σκοπούς στις υπόγειες εγκαταστάσεις στο Φόρντου, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες υπό το καθεστώς ανωνυμίας.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v