Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουζμπεκιστάν: Επανεξελέγη πρόεδρος ο Ισλάμ Καρίμοφ

Ο Ισλάμ Καρίμοφ, ο ηγέτης του Ουζμπεκιστάν επί ένα τέταρτο του αιώνα, επανεξελέγη με χαρακτηριστική άνεση για άλλα πέντε χρόνια στην προεδρία της χώρας.

  • Real.gr
Ουζμπεκιστάν: Επανεξελέγη πρόεδρος ο Ισλάμ Καρίμοφ
Ο Ισλάμ Καρίμοφ, ο ηγέτης του Ουζμπεκιστάν επί ένα τέταρτο του αιώνα, επανεξελέγη με χαρακτηριστική άνεση για άλλα πέντε χρόνια στην προεδρία της πολυπληθέστερης χώρας της Κεντρικής Ασίας, μετά από μια εκλογική διαδικασία την οποία πάντως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επέκρινε, καθώς δεν υπήρξε στην πραγματικότητα αντιπολίτευση.

Ο 77χρονος Καρίμοφ, άλλοτε απαράτσικ του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος, έλαβε το 90,39% των ψήφων (17,2 εκατ.) στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή σήμερα. Η συμμετοχή ανήλθε στο 91%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην διαδικασία δεν επιτράπηκε να λάβουν μέρος ανεξάρτητοι υποψήφιοι.
Οι τρεις άλλοι υποψήφιοι για την προεδρία εκπροσωπούσαν κόμματα πιστά στον Καρίμοφ, τον οποίο εξυμνούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Καρίμοφ κυβερνά την κατά πλειονότητα μουσουλμανική χώρα των 30 εκατ. κατοίκων από το 1989, πρώτα ως στέλεχος του κομουνιστικού κόμματος και ύστερα ως εκλεγμένος πρόεδρος. Δεν ανέχεται διαφωνίες, και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν την κυβέρνησή του μια από τις πιο καταπιεστικές στον κόσμο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη άμεσα τον Καρίμοφ για τη νίκη του, αναφέροντας σε μήνυμά του ότι η ψηφοφορία έδειξε «το υψηλό του κύρος μεταξύ των συμπατριωτών του».

Ο Ισλάμ Καρίμοφ εξελέγη για τέταρτη φορά, αν και το Σύνταγμα της χώρας ορίζει ότι ο πρόεδρος μπορεί να υπηρετεί μόνο μέχρι δύο συνεχόμενες θητείες.

«Αυτό έγινε κατά παράβαση των κανόνων του δικαίου και εγείρει αμφιβολίες για την ανεξαρτησία της Εκλογικής Επιτροπής», σχολίασε η Τάνα ντε Τσουλουέτα, η Ιταλίδα επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών από το Γραφείο του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR).

«Η μορφή του νυν προέδρου κυριάρχησε σε ένα πολιτικό τοπίο χωρίς αληθινή αντιπολίτευση», ανέφεραν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα.

«Σε αυτό το περιβάλλον, οι εμμένουσες νομικές και οργανωτικές ελλείψεις της εκλογικής διαδικασίας συνέχισαν να μην αντιμετωπίζονται», κατά την ίδια ανακοίνωση.

Ουδεμία εκλογική διαδικασία στο Ουζμπεκιστάν έχει χαρακτηριστεί ποτέ ελεύθερη και δίκαιη από τη Δύση μέχρι σήμερα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, επικαλούμενο πηγές του στη χώρα εκτιμά ότι υπάρχουν 10.000 ως 12.000 κρατούμενοι για πολιτικούς και για θρησκευτικούς λόγους.

Ο Καρίμοφ δικαιολογεί τις σκληρές μεθόδους του με το επιχείρημα ότι θέλει να αποτρέψει τυχόν άνοδο του ριζοσπαστικού Ισλάμ στο Ουζμπεκιστάν.

Οι σχέσεις της κυβέρνησης της χώρας αυτής με τη Δύση είχαν επιδεινωθεί ραγδαία μετά την αιματηρή καταστολή μιας εξέγερσης στην ανατολική πόλη Αντιτζάν το 2005, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες διαδηλωτές.

Όμως οι σχέσεις του Ουζμπεκιστάν με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναθερμάνθηκαν όταν η χώρα έγινε σημαντική δίοδος για τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Μάλιστα, το ΝΑΤΟ πέρυσι εγκαινίασε τα γραφεία του για την Κεντρική Ασία στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, την Τασκένδη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v